ECS521 Gıda Toksikolojisi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 9. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ECS521
Ad Gıda Toksikolojisi
Yarıyıl 9. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Göksun DEMİREL


Dersin Amacı

Gıdalardaki toksik bileşiklerin yapıları, oluşumları, kaynakları; sağlık üzerine olumsuz etkilerini eczacılık bakış açısı ile kavrar.

Dersin İçeriği

Besinlerdeki ve diyetteki doğal toksik maddeler, gıda katkı maddeleri, çevresel kirleticiler, besin güvenliği ve sorunları, besin ilaç etkileşmelerinin toksikolojik yönden incelenmesi.

Dersin Ön Koşulu

Yoktur.

Kaynaklar

Toksikoloji Ders Kitabı. (1988). Prof. Dr. Zeliha İmre. İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi. Toksikoloji. (2005).

Notlar

Prof. Dr. Nevin Vural. Ankara: Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Yayınları No: 73. Toksikoloji. (2001).


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıdalardaki toksik bileşikleri kavrar.
ÖÇ02 Toksik bileşiklerin insan sağlığı üzerine etkilerini açıklar.
ÖÇ03 Uluslararası gıda güvenliği konularını karşılaştırır.
ÖÇ04 Gıda katkı maddelerini kavrar.
ÖÇ05 Gıda kontaminantlarını kavrar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farmasötik alanda yeterli bilgiye sahip olur ve edindiği bilgileri geliştirir. 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik sorumluluk ile mesleki bilgileri kavrar.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İlaç konusunda edindiği bilgiler ile hastaya, topluma ve sağlık personeline danışmanlık hizmeti sunar, ileri düzeydeki bilgi ve becerisini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 2
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Eczacılık alanında tarihi ve güncel gelişmelere ulaşma, bilimsel ve kanıta dayalı verileri izleme, değerlendirme ve uygulama bilgisine sahip olur. 2
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik eczacılık temelini öğrenerek, ilaç/hasta odaklı eczacılık uygulamalarının ve bireyselleşmiş farmasötik bakım hizmetinin sağlanmasına yardımcı olacak bilgi ve beceriye sahip olur.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Eczacılık meslek ve eğitiminin gelişimine ait olay ve olguları araştırma, değerlendirme ve çözümlemede rol alır. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Eczacılık meslek bilgilerini, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir ve edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel bilimler ve temel tıp bilimlerinin kavram ve uygulamalarını ilaç ve eczacılık alanında etkili bir şekilde kullanılır, yaşam boyu öğrenme ilkesi ile bilgilerini doğru bilgi kaynakları ile günceller. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sözlü ve yazılı olarak etkili iletişim kurar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı evrensel bilgi ile donanmış, Türkçeyi doğru kullanan en az bir yabancı dil bilen eczacı olarak bilgi birikimini kullanarak mesleğini yürütür.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları, profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Toplumun sağlık düzeyinin ve kalitenin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, eczane yönetimi konularında bilgi sahibi olur ve farmasötik alandaki problemleri tanımlar. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Güncel sağlık ve tedavi sorunları hakkında bilgileri kavrar, bu konularda ulusal ve uluslararası toplantılara katılır ve toplum sağlığı konusunda etkin rol oynar. 1
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Hastalıklar ile ilgili temel bilgileri edinir, tedavide kullanılan ilaçlar hakkında akılcı ilaç kullanımına uygun kararlar verir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda kontaminantlarına giriş Güncel Literatür ve ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Gıda güvenliği ve uluslararası işbirliği Güncel Literatür ve ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
3 Toksikolojik açıdan güvenli gıda ve güvenli beslenme Güncel Literatür ve ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Katkı ve kontaminantların tanımı Güncel Literatür ve ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım
5 Gıdalardaki kimyasal maddeler Güncel Literatür ve ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Kimyasal maddeler ve toksikoloji Güncel Literatür ve ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
7 Gıda kontaminantları Güncel Literatür ve ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ders Tekrarı Konu Tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gıda katkı maddeleri Güncel Literatür ve ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Gıda güvenliğinde uluslararası kuruluşlar Güncel Literatür ve ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Gıda kodları I Güncel Literatür ve ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
12 Gıda kodları II Güncel Literatür ve ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 ADI ve risk grupları Güncel Literatür ve ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Toksik bileşikler ve fonksiyonları Güncel Literatür ve ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Toksik bileşikler ve fonksiyonları II Güncel Literatür ve ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Tekrarı Konu Tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Tekrarı Konu Tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS