TES102 Girişimcilik

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TES102
Ad Girişimcilik
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi DENİZ MUTLU ALA


Dersin Amacı

Başkaları için çalışmanın yanı sıra kendini işini kurabilecek özelliklere, bilgi ve yetkinlikler sahip olması hedeflenmektedir. Ayrıca öğrencilerin kendilerinde var olan girişimcilik özelliklerini ortaya çıkarmaları ve bunları geliştirebilmeleri için gerekli donanımı kazanmaları amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Girişim, Girişimcilik, İş fikri, İş planı, İş fırsatları

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Girişimcilik : Temel Kavramlar ve Bazı Güncel Konular; Semra Güney

Notlar

Girişimcilik : temel kavramlar ve bazı güncel konular; Semra Güney


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Başarılı bir girişimin kurulması için genel çevre analizlerinin nasıl yapılacağını bilir
ÖÇ02 Pazar araştırması yapar ve pazarlama planı hazırlar
ÖÇ03 Yasal araştırmaları yapar ve işletmenin yasal yapısını bilir
ÖÇ04 Girişimcilere verilen teşvikleri ve bunlardan yararlanma yollarını bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve temel mühendislik konularında alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanır.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İplik, dokuma, örme, terbiye, hazır giyim ve kalite kontrol konularında mevcut teknolojiler ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanır.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri analiz edebilme ve çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olur.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçer ve etkin kullanabilir.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İplik, dokuma ve terbiye alanlarında temel mesleki hesaplamaları yapabilme becerisine sahip olur.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Terbiye laboratuvarı uygulamalarını ve kalite kontrol testlerni yöntem ve tekniklerine uygun olarak gerçekleştirebilme becerisi kazanır.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İplik ve kumaş numuneleri hazırlayarak fiziksel ve kimyasal kalite kontrol testlerini uygulayabilme becerisi kazanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlar içinde etkin olarak çalışarak üretimle ilgili iş akışını izleyebilme, değerlendirebilme ve gerekli önlemleri alabilme becerisi kazanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olur. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olur.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Tarihi değerlere saygılı, sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olur. 5
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilim, teknolojideki ve mesleki alanındaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli yenileme bilincini kazanır. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sanayi ve hizmet sektöründeki ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ders hakkında genel bilgi İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Girişim ve girişimcilik kavramları, girişimciliğin önemi İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Bir birey olarak girişimcinin özellikleri İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Yaratıcılık ve iş fikri geliştirme yöntemleri İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
5 Girişimcilik süreci İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Yeni bir işletme kurma veya yeni bir işletmeyi satın alma İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Ürün ve hizmetlerin dağıtımı İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Örnek Olay
8 Ara Sınav Ön çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Bir iş planının hazırlanması İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Örnek Olay
10 Pazarlama planı İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Üretim planı İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Örnek Olay
12 Finansal plan İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Örnek Olay
13 Uluslar arası girişimcilik fırsatları İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Şirket içi girişimcilik İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Öğrenci sunumları İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. Öğretim Yöntemleri:
Proje Temelli Öğrenme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ön çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ön çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS