G325 Gıda Mikrobiyolojisi

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod G325
Ad Gıda Mikrobiyolojisi
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ZERRİN ERGİNKAYA


Dersin Amacı

Mikrobiyel gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, gıdalarda enfeksiyon ve intoksikasyona neden olan patojen mikroorganizmalar ve gıdaların korunması ve güvenli gıda üretilmesi amacıyla kontaminasyonun önlenmesi, mikroorganizmaların uzaklaştırılması, mikrobiyel gelişmenin inhibisyonu, mikroorganizmaların öldürülmesi (ısıl işlemler, radyasyon, yüksek basınç uygulamaları) gibi gıda muhafazasında yararlanılan temel ilkeler ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgilerin lisans öğrencilerine aktarılması.

Dersin İçeriği

Mikrobiyel gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, gıdalarda enfeksiyon ve intoksikasyona neden olan patojen mikroorganizmalar ve gıdaların korunması ve güvenli gıda üretilmesi amacıyla kontaminasyonun önlenmesi, mikroorganizmaların uzaklaştırılması, mikrobiyel gelişmenin inhibisyonu, mikroorganizmaların öldürülmesi (ısıl işlemler, radyasyon, yüksek basınç uygulamaları) gibi gıda muhafazasında yararlanılan temel ilkeler ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgiler.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Marth, E. H., Steele, J. (Eds.). (2001). Applied dairy microbiology. CRC Press.

Notlar

ders notları ve kaynaklar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların tipleri, bulaşma kaynakları, mikroorganizma davranışlarını öğrenir
ÖÇ02 Gıdalarda sterilizasyon yöntemlerini öğrenir
ÖÇ03 Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri öğrenir
ÖÇ04 Gıda muhafaza yöntemlerini öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların tarihçesi ve taksonomisi kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların tipleri, bulaşma kaynakları, mikroorganizma davranışları kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 Gıdalarda indikator mikroorganizmalar kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
4 Fırsatçı patojenler kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Grup Çalışması
5 Prediktif mikrobiyoloji kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
6 Starter kültürler kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Örnek Olay
7 Gıdalarda sterilizasyon yöntemleri kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Gösterip Yaptırma
8 Ara Sınav İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
9 Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörler İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
10 Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen dış faktörler, Uygulama: aerob ve anaerob mikroorganizmaların üretilmesi çalışmaları İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
11 Gıdalarda patojen mikroorganizmalar Uygulama (Salmonella aranması) İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
12 Gıdalarda patojen mikroorganizmalar Uygulama (Listeria aranması) İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
13 Gıda muhafaza ilkeleri, Uygulama (dondurulmuş balıklarda Aeromonas hydrophila ve mikrofloranın araştırılması) İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
14 Gıda muhafaza ilkeleri, Uygulama: yeşil yapraklı sebzelerin toplam bakteri yükü İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
15 Gıda muhafaza ilkeleri,Uygulama (kuru meyvelerde küf sayımı) İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notu ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notu ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS