IG307 Food Packaging Technology

4 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod IG307
Ad Food Packaging Technology
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi SÜLEYMAN POLAT


Dersin Amacı

Bu dersin amacı, gıda hammaddelerinin elde edilmeleri, işlenmeleri ve satışa sunulmaları aşamalarında gereksinim duyulacak ambalajlarla ilgili bilgilerin öğrencilere kazandırılmasıdır. Ayrıca öğrencilere gıda ambalajlamada teknolojisindeki son gelişmeler ve gıda ambalajlamada kullanılabilecek biyolojik malzemeler konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

Dersin İçeriği

Bitkisel ve hayvansal gıda hammaddeleri ile işlenmiş ürünlerin ambalajlanmasında duyulan gereksinimler, ürün özelliklerine uygun ambalaj seçimleri; selüloz, cam, metal ve plastik ambalajlar ile kombine ambalajlar, kapama sistemleri, etiketleme ilkeleri, raf ömrü ile ilgili tanımlamalar; gıda ambalaj materyalleri ile ambalajlara uygulanan analiz ve testler; gıda ambalajlama konusundaki gelişmeler. Modifiye atmosfer, kontrollü atmosfer, yenebilir film ve kaplama uygulamaları, aktif ve akıllı ambalajlama sistemlerinin tanıtımı.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Food Packaging: Principles and Practice, Third Edition

Notlar

Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda bozulmalarının önlenmesinde ambalajın önemini kavrar
ÖÇ02 Gıda ambalajı üretiminde kullanılan materyalleri tanır ve özelliklerini öğrenir
ÖÇ03 Gıda özelliklerine uygun ambalaj seçimini yapar
ÖÇ04 Gıdalarda raf ömrünün önemini kavrar ve bunu sağlayacak koşulları öğrenir
ÖÇ05 Gıda ambalajlama teknolojisindeki son gelişmeleri ve gıda ambalajlamada kullanılabilecek biyolojik malzemeleri öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. 2
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. 3
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda özelliklerinin korunmasında ambalajın önemi Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Gıda ambalajı üretiminde kullanılan materyaller Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Kağıt ve kağıt bazlı ambalajlar Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Cam Ambalajlar Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
5 Metal ambalajlar Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma, ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Plastikler ve plastik işleme yöntemleri Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma, ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Plastikler ve plastik işleme yöntemleri 2 Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kombine Ambalajlar Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
10 Gıda-Ambalaj etkileşimleri Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
11 Gıdalarda raf ömrü tayini Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
12 Aseptik ambalajlama tekniği Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Modifiye atmosfer ambalajlama Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma, ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Yeni ambalaj teknolojileri Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma, ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma
15 Gıdaların etiketlenmesi ve gıda ambalajları ile ilgili yasal hükümler Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 6 6
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 25 25
Toplam İş Yükü (Saat) 95
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,80
AKTS 4 AKTS