Genel Bilgi
Kod | G327 |
Ad | Gıda Mevzuatı |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Öğrencilere, gıda mevzuatının temel ilkeleri, ulusal gıda mevzuatı, Türk Gıda Kanunu, önemli yönetmelikler, gıda işyerlerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik özellikler, sorumlu yöneticilik, gıda denetçiliği, Türk gıda Kodeksi Yönetmeliği ve ilgili tebliğler- uluslar arası gıda mevzuatı- Codex Alimentarius komisyonu konularında bilgi kazandırmak, ayrıca, öğrenciye gıda mevzuatı konusunda internet ve diğer kaynaklardan bilgiye ulaşma becerisini kazandırmaktır.
Dersin İçeriği
Gıda mevzuatının temel ilkeleri, ulusal gıda mevzuatı, Türk Gıda Kanunu, yönetmelikler, gıda işyerlerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik özellikler, sorumlu yöneticilik, gıda denetçiliği, mesleki etik, Türk gıda Kodeksi Yönetmeliği ve ilgili tebliğler- uluslar arası gıda mevzuatı- Codex Alimentarius komisyonu
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Karabal, A. (2019). GIDA MEVZUATI VE GIDA GÜVENLİĞİ. International Journal of Social and Humanities Sciences, 3(1), 179-198.
Notlar
ders notu ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıda mevzuatının temel ilkelerini bilir |
ÖÇ02 | Gıda kanunu kavramını bilir |
ÖÇ03 | Ulusal gıda mevzıatının geçmişini bilir |
ÖÇ04 | 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu nun amacınıve kapsamını bilir |
ÖÇ05 | Cezai Hükümler, Gıda ile İlgiliYaptırımlar hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ06 | Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerini bilir |
ÖÇ07 | Kontrol görevlisi, gıda üretiminden sorumlu mühendis sorumluluklarını ve mesleki etiği bilir |
ÖÇ08 | Gıda HijyeniYönetmeliği- Genel Kuralları bilir |
ÖÇ09 | İhracat ve İthalat genel kurallarını bilir |
ÖÇ10 | Gıda denetimini yerinde öğrenir |
ÖÇ11 | Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yatay ve Dikey Gıda Kodeksini bilir, mevzuatı internetten nasıl izleyeceğini öğrenir |
ÖÇ12 | Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinin içeriğini bilir |
ÖÇ13 | Gıda Etiketleme Yönetmeliğinin içeriğini bilir |
ÖÇ14 | Bulaşanlar Yönetmeliği ve Ürün Tebliğleri (Dikey Gıda Kodeksi) nin içeriğini bilir |
ÖÇ15 | Kodeks Alimentarius Komisyonunun amaçlarını ve görevini bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | 5 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıda mevzuatının temel ilkeleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Gıda kanunları, Ulusal Gıda Mevzuatı tarihçesi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu(İzlenebilirlik/Risk analizi/Resmi controller/İdari yaptırımlar) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu(Gıda Güvenliği Şartları/İşletme Sorumlulukları) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Gıda Hijyeni Yönetmeliği | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onayİşlemlerine DairYönetmelik | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Örnek Olay |
7 | Gıda kontrol yönetmeliği/Gıda etiği/Meslek etiği | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
8 | Ara Sınav | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
9 | Coğrafi işaretleri ürünler ve kontrolü | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Teknikgezi:TKB Adana İlTarım Müd. KontrolŞube ve İlkontrolLab. Müd. | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay |
11 | Türk Gıda KodeksiYönetmeliği- (Yatay Gıda Kodeksi) Ambalajve Aroma Vericiler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Gıda Etiketleme Yönetmeliği | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması |
14 | BulaşanlarYönetmeliği Ürün Tebliğleri (Dikey Gıda Kodeksi) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Uluslararası Gıda Mevzuatı- CAC (Kodeks Alimentarius Komisyonu) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |