Genel Bilgi
Kod | G350 |
Ad | Gıda Mühendisliği Uygulamaları II |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 0-4 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. SÜLEYMAN POLAT |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. SÜLEYMAN POLAT
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Laboratuvarda uyulması gereken kuralların, örnek almanın ve hazırlamanın, kullanılacak çözeltileri hazırlamanın, laboratuvar temel alet ve ekipmanları kullanmanın, gıda bileşenlerinin temel analiz yöntemlerinin uygulamalı olarak öğretilmesi
Dersin İçeriği
Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuar ve pilot işletme çalışmaları
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ders notları
Notlar
Ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Laboratuvarda uyulması gereken kuralları bilir |
ÖÇ02 | Örnek almayı ve hazırlamayı bilir. |
ÖÇ03 | Kullanılacak çözeltileri hazırlamayı bilir |
ÖÇ04 | Laboratuvar temel alet ve ekipmanları kullanmayı bilir |
ÖÇ05 | Gıda bileşenlerinin temel analiz yöntemlerini bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | 5 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | 5 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | 4 |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme 1 | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar, Anlatım |
2 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme 2 | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar, Anlatım |
3 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme 3 | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
4 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme 4 | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
5 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme 5 | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
6 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme 6 | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
7 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme 7 | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | İlgili ders notları | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
9 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme 8 | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
10 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme 9 | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
11 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme 10 | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
12 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme 11 | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
13 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme 12 | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
14 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme 13 | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
15 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme 14 | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları 1 | İlgili ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları 2 | İlgili ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 1 | 14 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 58 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,32 | ||
AKTS | 2 AKTS |