G342 Gıda Analizleri ve Metroloji

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod G342
Ad Gıda Analizleri ve Metroloji
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NURAY GÜZELER
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. SÜLEYMAN POLAT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, öğrencilere gıda analizleri konusunda bir temel oluşturmak ve gıdalarda önemli olan fiziksel, kimyasal ve duyusal analizlerin yapılması konusunda beceri kazandırmaktır.

Dersin İçeriği

Laboratuvar çalışmaları sırasında uyulması gereken kurallar. Analiz yöntemleri, gravimetri, volumetri. Hassas terazi kullanma, hacim ölçüleri. Örnek alma, örnek almada yapılan hatalar, örnek alma araç ve gereçleri, örneklerin analize hazırlanması, sonuçların ifade edilmesi. Dansimetre, piknometre, refraktometre. Gıdalarda pH, asitlik tayini, gıdalarda rutubet miktarı ve kurumadde tayini, gıdalarda yağ tayini, gıdalarda protein tayini gıdalarda şeker tayini, gıdalarda kül ve mineral madde tayini. Gıdalarda duyusal değerlendirme.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Cemeroğlu, B. Gıda Analizleri. 2010. Nobel Akademik Yayıncılık.

Notlar

Uylaşer, V. ve Başoğlu, F. Temel Gıda Analizleri. 2011. Dora Yayıncılık.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Laboratuvarda nasıl çalışılması gerektiğini bilir
ÖÇ02 Gıda analizlerinin yapılış amaçlarını bilir
ÖÇ03 Gıdalardan numune almayı ve hazırlamayı bilir
ÖÇ04 Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve duyusal analiz yapmayı bilir
ÖÇ05 Analiz sonuçlarını yorumlamayı bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. 5
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Laboratuvar Çalışmaları Sırasında Uyulması Gereken Kurallar Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
2 Analiz Yöntemleri, Gravimetri, Volumetri Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
3 Hassas Terazi Kullanma, Hacim Ölçüleri Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
4 Örnek Alma, Örnek Almada Yapılan Hatalar. Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
5 Örnek Alma Araç ve Gereçleri Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 Örneklerin Analize Hazırlanması, Sonuçların İfade Edilmesi Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
7 Dansimetre, Piknometre, Refraktometre Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gıdalarda pH, Asitlik Tayini Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
10 Gıdalarda Rutubet Miktarı ve Kurumadde Tayini Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
11 Gıdalarda Yağ Tayini Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
12 Gıdalarda Protein Tayini Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Proje Temelli Öğrenme
13 Gıdalarda Şeker Tayini Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
14 Gıdalarda Kül ve Mineral Madde Tayini Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
15 Gıdalarda Duyusal Değerlendirme Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.11.2022 10:12