GM332 Soğuk Tekniği ve Depolama

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM332
Ad Soğuk Tekniği ve Depolama
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET GÜVEN


Dersin Amacı

Dersin amacı soğutma tekniklerinin ve bu tekniklerin depolamaya etkisini öğrenmek, Soğutma düzeneklerinin çalışma prensiplerini öğrenmek, Soğuk hava depolarının dizaynını öğrenmek, Gıda ürünlerinin soğukta depolanmalarını öğrenmek.

Dersin İçeriği

Soğutma tekniği ve depolamaya giriş, Soğutma düzeneklerinin çalışma prensipleri, Soğuk hava depolarının dizaynı, Gıda ürünlerinin soğukta depolanmaları

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Yamankaradeniz, R., Horuz, İ., Kaynaklı, Ö., Coşkun, S. ve Yamankaradeniz N. Soğutma Tekniği ve Isı Pompası Uygulamaları. 2017. Dora Yayınları.

Notlar

Özkol, N. Uygulamalı Soğutma Tekniği. 2010. MMO Yayınları.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Soğutma tekniğini bilir
ÖÇ02 Soğutma düzeneklerinin çalışma prensiplerini bilir
ÖÇ03 Soğuk hava depolarının dizaynını bilir
ÖÇ04 Gıda ürünlerinin soğukta depolanmalarını bilir
ÖÇ05 Farklı gıda ürünlerinin soğuk depolanması sırasında dikkat edilmesi gereken hususları bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Soğuk tekniğine giriş İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Fiziksel, kimyasal ve mekanik soğutma sistemleri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Soğutma sisteminin elemanları ve çalışma prensipleri-1 İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Soğutma sisteminin elemanları ve çalışma prensipleri-2 İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Soğutucu akışkanlar İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Soğutma hızı İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Soğutma sistemlerinin kapasiteleri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav İlgili kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Soğuk hava deposu dizaynı İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Et ve et ürünlerinin soğukta depolanması İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Süt ve süt ürünlerinin soğukta depolanması İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Su ürünlerinin soğukta depolanması İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Tahıl ve tahıl ürünlerinin soğukta depolanması İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Meyve sebzelerin soğukta depolanması İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Meyve sebze ürünlerinin soğukta depolanması İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS