G344 Gıda Kalitesi ve Güvenliği Yönetim Sistemleri

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod G344
Ad Gıda Kalitesi ve Güvenliği Yönetim Sistemleri
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrencilere, gıda sektöründe kalite yöneticisi, kalite güvence sorumlusu olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak

Dersin İçeriği

Kalite ve gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, Kalite Yönetim sistemi (ISO 9001), ön koşul programları, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi( ISO 22000))

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Schmidt, R. H., & Rodrick, G. E. (2003). Food safety handbook. John Wiley & Sons.

Notlar

ders notu ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kalite kavramını ve toplam kaliteyi bilir
ÖÇ02 Gıda kalite karakteristiklerini bilir, kalite değerlendirme yöntemlerini öğrenir
ÖÇ03 İstatistiksel kalite kontrol araçlarını bilir
ÖÇ04 Değişkenler kontrol kartı hazırlamayı bilir, proseste kalite ile ilgili sorunu saptar ve çözer.
ÖÇ05 Kusur kontrol kartı hazırlamayı bilir, bu konudaki probllemleri çözer
ÖÇ06 Toplam kalite yönetimi temel prensiplerini öğrenir
ÖÇ07 Proses tabanlı kalite yönetim sistemini bilir
ÖÇ08 Kalite yönetim sistemi şartlarını bilir
ÖÇ09 ISO 9001:2015 zorunlu sistem prosedürlerini bilir
ÖÇ10 Ön koşul programları hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ11 ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim sisteminin amacını ve içeriğini bilir. Standardın şartlarını öğrenir.
ÖÇ12 Tehlike analizi, uygunsuzluk kontrolü ve geri çekme kavramlarını öğrenir, bu konuda etik kuralları uygular
ÖÇ13 ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Geçerli Kılınması Doğrulanması ve İyileştirilmesi kurallarını bilir
ÖÇ14 Sistem dökümanları ve kayıt hakkında bilgi sahibi olur ve bazılarını hazırlamayı öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. 4
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. 4
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kalitenin tanımı, kalite kontrolün temel kavramları, Kalite güvence bölümünün organizasyonu, fonksiyonları ve diğer bölümlerle ilişkisi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Gıda kalitesi , kontrolü ve kalite karakteristikleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 İstatistiksel kalite kontrol ve kalite kontrol araçları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 İstatistiksel kalite kontrol : değişkenler kontrol kartı hazırlama Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 İstatistiksel kalite kontrol : değişkenler kontrol kartı hazırlama ve yorumlama Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Toplam Kalite Yönetimi, temel prensipleri I Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Toplam Kalite Yönetimi, temel prensipleri II Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri Şartlar Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi Standardı Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Ön koşul programları, PAS 220 örneği Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Yönetim Sorumluluğu, Kaynak Yönetimi, Güvenli Gıdaların Planlanması ve Gerçekleştirilmesi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Tehlike analizi, uygunsuzluk kontrolü ve geri çekme Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Geçerli Kılınması Doğrulanması ve İyileştirilmesi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Doküman ve kayıt nedir, prosedür örnekleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Değerlendirme Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.11.2022 11:50