Genel Bilgi
Kod | G344 |
Ad | Gıda Kalitesi ve Güvenliği Yönetim Sistemleri |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Öğrencilere, gıda sektöründe kalite yöneticisi, kalite güvence sorumlusu olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak
Dersin İçeriği
Kalite ve gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, Kalite Yönetim sistemi (ISO 9001), ön koşul programları, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi( ISO 22000))
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Schmidt, R. H., & Rodrick, G. E. (2003). Food safety handbook. John Wiley & Sons.
Notlar
ders notu ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kalite kavramını ve toplam kaliteyi bilir |
ÖÇ02 | Gıda kalite karakteristiklerini bilir, kalite değerlendirme yöntemlerini öğrenir |
ÖÇ03 | İstatistiksel kalite kontrol araçlarını bilir |
ÖÇ04 | Değişkenler kontrol kartı hazırlamayı bilir, proseste kalite ile ilgili sorunu saptar ve çözer. |
ÖÇ05 | Kusur kontrol kartı hazırlamayı bilir, bu konudaki probllemleri çözer |
ÖÇ06 | Toplam kalite yönetimi temel prensiplerini öğrenir |
ÖÇ07 | Proses tabanlı kalite yönetim sistemini bilir |
ÖÇ08 | Kalite yönetim sistemi şartlarını bilir |
ÖÇ09 | ISO 9001:2015 zorunlu sistem prosedürlerini bilir |
ÖÇ10 | Ön koşul programları hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ11 | ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim sisteminin amacını ve içeriğini bilir. Standardın şartlarını öğrenir. |
ÖÇ12 | Tehlike analizi, uygunsuzluk kontrolü ve geri çekme kavramlarını öğrenir, bu konuda etik kuralları uygular |
ÖÇ13 | ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Geçerli Kılınması Doğrulanması ve İyileştirilmesi kurallarını bilir |
ÖÇ14 | Sistem dökümanları ve kayıt hakkında bilgi sahibi olur ve bazılarını hazırlamayı öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | 4 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | 4 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Kalitenin tanımı, kalite kontrolün temel kavramları, Kalite güvence bölümünün organizasyonu, fonksiyonları ve diğer bölümlerle ilişkisi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Gıda kalitesi , kontrolü ve kalite karakteristikleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | İstatistiksel kalite kontrol ve kalite kontrol araçları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | İstatistiksel kalite kontrol : değişkenler kontrol kartı hazırlama | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | İstatistiksel kalite kontrol : değişkenler kontrol kartı hazırlama ve yorumlama | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Toplam Kalite Yönetimi, temel prensipleri I | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Toplam Kalite Yönetimi, temel prensipleri II | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
9 | ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri Şartlar | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi Standardı | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Ön koşul programları, PAS 220 örneği | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Yönetim Sorumluluğu, Kaynak Yönetimi, Güvenli Gıdaların Planlanması ve Gerçekleştirilmesi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Tehlike analizi, uygunsuzluk kontrolü ve geri çekme | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Geçerli Kılınması Doğrulanması ve İyileştirilmesi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Doküman ve kayıt nedir, prosedür örnekleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Değerlendirme | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |