Genel Bilgi
Kod | IG113 |
Ad | Introduction to Food Engineering |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 1. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. HÜSEYİN ERTEN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. HÜSEYİN ERTEN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
To introduce basics of food science and technology.
Dersin İçeriği
Introduction. Basic chemistry. Constituents of Foods. Common Unit Operations in Food Processing. Quality Factors in Foods. Microorganisms and Fermentation. Student presentations.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Introduction to Food Engineering, Academic PressGlasgow, 659p. Weaver, C. M., & Daniel, J. R. (2003). The food chemistry laboratory: a manual for experimental foods, dietetics, and food scientists. CRC press.
Notlar
ders notları ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Students will gain basic understanding and appreciation of food engineering, food science and technology. |
ÖÇ02 | Students will learn basic chemistry |
ÖÇ03 | Students will learn basic concepts of food nutrients of carbohydrates, lipids, proteins, vitamins, mineral elements and water. |
ÖÇ04 | Students will gain to present subject on food science and technology. |
ÖÇ05 | Students will gain general understanding of life long learning. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | 4 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | 4 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Introduction, Curse objective, Course methods, Grading, Lecture rules, Course participation and attendance | Reading class meterials and related chapter in suggested text books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Introduction to lecture: Definitions of food engineering, food science and food technology. Measurement. | Reading class meterials and related chapter in suggested text books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Basic chemistry | Reading class meterials and related chapter in suggested text books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Basic chemistry and mixtures | Reading class meterials and related chapter in suggested text books, homework | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Constituents of Foods: Carbohydrates, | Reading class meterials and related chapter in suggested text books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Constituents of Foods: Proteins | Reading class meterials and related chapter in suggested text books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Constituents of Foods: Lipids, water, other constituents | Reading class meterials and related chapter in suggested text books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Midterm exam | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Common Unit Operations in Food Processing | Reading class meterials and related chapter in suggested text books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Common Unit Operations in Food Processing heating | Reading class meterials and related chapter in suggested text books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Common Unit Operations in Food Processing fermentation | Reading class meterials and related chapter in suggested text books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Student presentations I | Student presentations I | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma |
13 | Student presentations II | Student presentations II | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma |
14 | Student presentations III | Student presentations III | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma |
15 | Student presentations.IV | Student presentations IV | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final exam | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final exam | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |