IG215 Material Science

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod IG215
Ad Material Science
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi SÜLEYMAN POLAT


Dersin Amacı

Malzeme Bilgilisi dersinde malzemelerin iç yapıları, malzemelerin genel özellikleri ve malzeme çeşitlerinin özellikleri ile ilgili temel bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Atom yapısı, kristal yapı ve hataları. Malzeme özellikleri ve standartları. Faz diyagramları. Metal, demir ve çelik üretimleri ve türleri. Isıl işlemler. Demir dışı metaller; üretim, alaşım ve özellikler. Korozyon. Yüksek ve düşük sıcaklık malzemeleri. Malzeme testleri. İnorganik, organik ve kompozit malzemelerin yapıları ve temel özellikleri.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Materials Science and Engineering: An Introduction Food Plant Design (Food Science and Technology

Notlar

Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Atomun yapısı, atomlar arası bağlar ve atomların dizilişi ile ilgili genel bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Metal alaşımlarını öğrenir.
ÖÇ03 Demir ve demir olmayan metallerle ilgili bilgi edinir.
ÖÇ04 Organik, seramik ve kompozit malzemeler hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ05 Malzemelerin mekanik, elektriksel ve fiziksel özellikleri ile ilgili genel bilgi sahibi olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin işleyişi ile ilgili öğrencileri bilgilendirme, malzeme dersine giriş Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Malzemelerin sınıflandırılması, atomun yapısı, atomlar arası bağlar Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Kristal katı malzemelerin yapısı ve özellikleri Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Metallik malzemeler (yapısı,özellikleri ve uygulamaları) Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Metallik malzemeler 2 (yapısı,özellikleri ve uygulamaları) Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Katı malzemelerin mekanik özellikleri Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Katı malzemelerin mekanik özelliklerinin belirlenmesi ve hesaplanması Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
9 Seramik malzemeler (camın yapısı,özellikleri ve uygulamaları) Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Plastik malzemeler (yapısı,özellikleri ve uygulamaları) Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Plastik malzemeler 2 (yapısı,özellikleri ve uygulamaları) Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Plastik malzemelerin işlenmesi Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Kompozit malzemeler Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Gıda-ambalaj etkileşimleri Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Raf ömrü hesaplamaları Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu Yöntem Seçilmemiş


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS