Genel Bilgi
Kod | IG215 |
Ad | Material Science |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. SÜLEYMAN POLAT |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. SÜLEYMAN POLAT
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Malzeme Bilgilisi dersinde malzemelerin iç yapıları, malzemelerin genel özellikleri ve malzeme çeşitlerinin özellikleri ile ilgili temel bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği
Atom yapısı, kristal yapı ve hataları. Malzeme özellikleri ve standartları. Faz diyagramları. Metal, demir ve çelik üretimleri ve türleri. Isıl işlemler. Demir dışı metaller; üretim, alaşım ve özellikler. Korozyon. Yüksek ve düşük sıcaklık malzemeleri. Malzeme testleri. İnorganik, organik ve kompozit malzemelerin yapıları ve temel özellikleri.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Materials Science and Engineering: An Introduction Food Plant Design (Food Science and Technology
Notlar
Ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Atomun yapısı, atomlar arası bağlar ve atomların dizilişi ile ilgili genel bilgi sahibi olur. |
ÖÇ02 | Metal alaşımlarını öğrenir. |
ÖÇ03 | Demir ve demir olmayan metallerle ilgili bilgi edinir. |
ÖÇ04 | Organik, seramik ve kompozit malzemeler hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ05 | Malzemelerin mekanik, elektriksel ve fiziksel özellikleri ile ilgili genel bilgi sahibi olur. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dersin işleyişi ile ilgili öğrencileri bilgilendirme, malzeme dersine giriş | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Malzemelerin sınıflandırılması, atomun yapısı, atomlar arası bağlar | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Kristal katı malzemelerin yapısı ve özellikleri | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Metallik malzemeler (yapısı,özellikleri ve uygulamaları) | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Metallik malzemeler 2 (yapısı,özellikleri ve uygulamaları) | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Katı malzemelerin mekanik özellikleri | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Katı malzemelerin mekanik özelliklerinin belirlenmesi ve hesaplanması | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
9 | Seramik malzemeler (camın yapısı,özellikleri ve uygulamaları) | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Plastik malzemeler (yapısı,özellikleri ve uygulamaları) | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Plastik malzemeler 2 (yapısı,özellikleri ve uygulamaları) | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Plastik malzemelerin işlenmesi | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Kompozit malzemeler | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Gıda-ambalaj etkileşimleri | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Raf ömrü hesaplamaları | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders Notları ve Kitaplar, Power Point Sunusu | Yöntem Seçilmemiş |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |