ZFS209 Gıda Ekonomisi ve Politikaları

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZFS209
Ad Gıda Ekonomisi ve Politikaları
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MUSTAFA NECAT ÖREN
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. MUSTAFA NECAT ÖREN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Tarım ve gıda piyasalarını ve bu piyasalar üzerinde etkili politikaları ekonomik teori ve küresel ilişkiler çerçevesinde inceleyerek sistemin (food systems) talebi karşılamadaki başarısını tartışabilecek, sorgulayabilecek kuramsal bir altyapı ve analitik düşünebilme yetisi kazandırmak

Dersin İçeriği

Gıda, gıda kaynakları, gıda mallarının özellikleri ve beslenme: Gıda malları arz ve talebinin özellikleri; Gıda malları piyasa yapısı, işleyişi ve politikaları

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Öğretim üyesince hazırlanan ve sürekli güncellenen ders notları

Notlar

Food and Agricultural Policy (Harold G. Halcrow et all.), The Political Economy of Food and Nutrition Policies (IFPRI), Food Policy Analysis (Timmer, C.P, W.P.Falcon, S.R.Pearson), Handbook of International Food and Agricultural Policies (H Meyers, W., , Johnson, T., Roberts, D. H., Meilke K.), Gıda Ürünleri Pazarlaması (Yurdakul, O., Koç, A.), Ulusal Gıda ve Beslenme Stratejisi Çalışma Grubu Raporu (DPT), The World Food Situation (IFPRI)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıdayı tanımlar, gıda kaynaklarını bilir ve gıdaya ilişkin kısıt ve sorunları açıklar
ÖÇ02 Gıda ve beslenmeye ilişkin temel sorunları bilir ve ekonomik yansımalarını açıklar
ÖÇ03 Tarım sektörü ve tarım ve gıda malları arz ve talebinin temel karakteristik özelliklerini sayar ve açıklar
ÖÇ04 Tarım ve gıda malları piyasa ve fiyat yapısının temel karakteristik özelliklerini bilir ve açıklar
ÖÇ05 Tarım ve gıda politikalarının başlıca amaç, araç ve etkilerini sayar ve açıklar
ÖÇ06 Gıda güvenliğini ve koşullarını açıklar ve gıda güvenliğini tehdit eden faktörleri bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. 1
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. 1
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. 2
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. 3
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda mallarının tanımı, kapsamı ve kaynakları Ders notları ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
2 Beslenme ve beslenme sorunları Ders notları ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma
3 Tarım sektörü ve tarım ürünleri arzının özellikleri Ders notları ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma
4 Tarım sektörü ve tarım ürünleri arzının özellikleri (Devam) Ders notları ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
5 Gıdaların ve gıda malları talebinin özellikleri Ders notları ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
6 Gıda malları talebini etkileyen faktörler Ders notları ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
7 Gıda malları talebini etkileyen faktörler (Devam) Ders notları ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
8 Ara Sınav Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Tarım ve gıda malları piyasa ve fiyat yapısı Ders notları ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
10 Tarım ve gıda malları piyasa ve fiyat yapısı (Devam) Ders notları ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
11 Tarım ve gıda politikalarının tanımı, kapsamı ve amaçları Ders notları ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
12 Tarım ve gıda politikası araçları Ders notları ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
13 Tarım ve gıda politikası uygulamalarının etkileri Ders notları ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma
14 Gıda yeterliliği ve güvenliği sorunu Ders notları ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
15 Tarım politikaları ve tüketici Ders notları ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarının tümü Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.11.2022 04:29