IG214 Food Biochemistry

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod IG214
Ad Food Biochemistry
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL


Dersin Amacı

The aim of the course is to give students the fundamental concepts of Food Biochemistry

Dersin İçeriği

Introduction, bioenergetics, Molecular organization and classification of cells, Water, metabolic pathways, browning reactions, amino acids, peptides and proteins and their properties, Enzymes and their, significance, general properties of enzymes, enzyme kinetics, mechanism of enzyme catalysis, Biochemical changes in foods.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Harvey, R. A. ve Ferrier, D. R. 2011. Lippincott’s Illustrated Reviews: Biochemistry 5th Edition, Lippincott Williams & Wilkins, Baltimore, MD. ABD,

Notlar

DERS NOTLARI VE SLAYTLAR


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Knows the definition and scopes of food biochemistry
ÖÇ02 Knows the principles of biochemistry
ÖÇ03 Knows the enzymes and their importance
ÖÇ04 Knows the cell and its molecular organisation and metabolic pathways.
ÖÇ05 Gains the understanding relationship between water activity and food stability
ÖÇ06 Knows the biochemical changes occuring in foods.
ÖÇ07 Knows general understanding of life long learning.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. 3
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Definition and scope of biochemistry, basic chemistry, chemical elements, and biogeochemical cycles Lecture notes and suggested books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Importance of carbon with respect to life, important properties of carbon, energy metabolism in cells, introduction to metabolisms, principles of thermodynamics Lecture notes and suggested books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Bioenergetics (energy, entropy, Gibbs free energy, activation energy) and energy storage substances in cells, structure of ATP Lecture notes and suggested books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Cell theory, What exactly is a cell, Molecular organization of eukaryotic cell, Classification of cells Prokaryotic and Eukaryotic cells Lecture notes and suggested books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Water, properties of water, Polarity of Water, free and bound waters, water activity, water activity and food stability Lecture notes and suggested books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Metabolic pathways, Glycolysis, fates of pyruvate, Lecture notes and suggested books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Aerobic Respiration Krebs cycle,Electron transport chain and Oxidative phosphorylation, Lecture notes and suggested books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Midterm exam Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
9 Enzymatic and non-enzymatic browning reactions in foods Lecture notes and suggested books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Amino acids, peptides and proteins, amino acids and their properties, structure of proteins, denaturation of proteins, Lecture notes and suggested books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Enzymes, significance of enzymes in nature, activation energy and enzymes, structure and general properties of enzymes, enzyme kinetics I Lecture notes and suggested books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Enzymes, significance of enzymes in nature, activation energy and enzymes, structure and general properties of enzymes, enzyme kinetics II Lecture notes and suggested books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Enzymes, Nomenclature and classification of enzymes, mechanism of enzyme catalysis Lecture notes and suggested books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Biochemical changes in fruits and vegetables (climacteric and non-climacteric events etc.) Lecture notes and suggested books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Biochemical changes in meat and fish Lecture notes and suggested books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları I Final exam Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları II Final exam Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 50
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,00
AKTS 2 AKTS