ZFS210 Technical English For Food Engineering II

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZFS210
Ad Technical English For Food Engineering II
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Gıda mühendisliğinde gıda bilimi ve teknolojisidindeki temel presnsipleri, gıda işleme mühendisliğinde gıdaların uğratıldığı ön işlemler, gıdaların ısıl işlemler ile ısııtılması veya soğutulmasının, gıda işlemede teknolojisindeki önemini kavrar. CV oluşturulması ve sunumu, iş veya staj başvurusunda kullanılan resmi mektup yazma ve sözlü sunum becerilerinin iş hayatındaki önemini kavrar.

Dersin İçeriği

Gıda bilimi ve gıda teknolojisindeki temel prensiplerin önemi, gıda mühendisliğinde ön işlemler, boyut küçültme, karıştırma ve şekil verme, Isı uygulanarak gerçekleştirilen prosesler, pastörizasyon, sterilizasyon,.Isının Uzaklaştırılmasıyla Gerçekleştirilen Prosesler, Soğutma , dondurma, gıda katkı maddeleri, Ders raporu hazırlama, Resmi Yazışma: staj ve iş başvurusu için e-mail hazırlama, CV formatı hazırlama ve sunma

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

The Institute of Food Technologists Makaleleri. ift.org/articles

Notlar

Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda Mühendisliğine yönelik gıda bilimi ve teknolojisi ile ilgigili temel kavramları ayırt eder
ÖÇ02 Gıda işleme mühendisliğinde ön işlemler ve temel işlemleri sınıflandırır
ÖÇ03 Gıda işleme mühendisliğinde ısıl işlemlerin önemini kavrar
ÖÇ04 Bilimsel rapor oluşturma, iş veya staj başvurusu için e-mail yazma, rapor hazırlama ve sunma ve sözlü sunum tekniklerini kavrar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda Bilim ve Teknolojisindeki Gelişmeler Kaynak tarama ve okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Gıda Teknolojisindeki Gelişmeler Kaynak tarama ve okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Gıda işleme mühendisliğinde ön işlemler Kaynak tarama ve okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Boyut küçültme, parçalama, pulcuklandırma Kaynak tarama ve okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Gıda işleme mühendisliğinde temel işlemler Kaynak tarama ve okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Gıda işleme mühendisliğinde temel işlemler II Kaynak tarama ve okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Isıl işlmeler, Pastarizasyon, starilizasyon Kaynak tarama ve okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Isıl işlemler, Soğutma ve Dondurma Kaynak tarama ve okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Isıl olmayan gıda işlemleri Kaynak tarama ve okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Case Studies: : Food Technology 1 Kaynak tarama ve okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Case Studies: : Food Technology 2 Kaynak tarama ve okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Bilimsel ders raporu hazırlama ve CV oluştırma ve sözlü sunum Kaynak tarama ve okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 İntörn mühendislik ve iş başvurusu için e-mail yazma Kaynak tarama ve okuma Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi
15 Ödevlerin sunumu Sunum Ölçme Yöntemleri:
Ödev
16 Yarıyıl Sonu Sınavları hazırlık Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 15.12.2022 02:03