GM425 Süt İşleme Teknolojisi

5 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM425
Ad Süt İşleme Teknolojisi
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET GÜVEN


Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilere süt teknolojisi konusunda bilgi kazandırmak ayrıca teknolojinin temel kavram ve prensiplerine ilişkin sağlam bir temel oluşturmaktır.

Dersin İçeriği

Sütçülüğün tarihçesi, sütçülüğün gelişmesi. Dünya sütçülüğü, Türkiye sütçülüğü. Sütün genel bileşimi, süt yağı, laktoz, azotlu maddeler, mineraller, vitaminler. Sütün enzimleri, sütteki gazlar ve diğer maddeler, sütte bulunan mikroorganizmalar. Sütün fiziksel özellikleri, sütün miktar, bileşim ve kalitesine etki eden bazı faktörler. Sütün işlenmeye hazırlanması, içme sütü. Koyulaştırılmış süt, süttozu, peynir teknolojisi. Fermente süt ürünleri, tereyağı ve sadeyağ, dondurma. Sütçülük artıkları, özel süt ürünleri, geleneksel süt ürünleri.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Üçüncü, M. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. 2010. Sidas Yayıncılık., Metin M. Süt Teknolojisi Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. 2010. Ege Üniversitesi Yayınları., Kırdar, S.S. Süt ve Ürünlerinde Laboratuvar Uygulamaları Analiz Yöntemleri. 2019. Sidas Yayıncılık.

Notlar

Sienkiewicz, T. ve Yetişemiyen A. Temel Süt Ürünleri Üretiminde Anahtar Bilgiler. 2009. Sim Matbaacılık.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sütün fiziksel, kimyasal, duyusal özelliklerini bilir
ÖÇ02 Süt ürünlerinin üretimini bilir
ÖÇ03 Sütçülük artıklarının değerlendirilmesini bilir
ÖÇ04 Özel süt ürünlerini tanır
ÖÇ05 Süt teknolojisi kapsamında Dünyadaki ve Türkiyedeki mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerilerini bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sütçülüğün tarihçesi, sütçülüğün gelişmesi Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Dünya sütçülüğü, Türkiye sütçülüğü Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Sütün genel bileşimi, süt yağı Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
4 Laktoz, azotlu maddeler, mineraller, vitaminler Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
5 Sütün enzimleri, sütteki gazlar ve diğer maddeler, sütte bulunan mikroorganizmalar Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Sütün fiziksel özellikleri, sütün miktar, bileşim ve kalitesine etki eden bazı faktörler Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Sütün işlenmeye hazırlanması, içme sütü Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Koyulaştırılmış süt, süttozu Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
10 Peynir teknolojisi Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
11 Fermente süt ürünleri Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
12 Tereyağı ve sadeyağ, dondurma Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
13 Sütçülük artıkları Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Özel süt ürünleri Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
15 Geleneksel süt ürünleri Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 3 3
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 125
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,00
AKTS 5 AKTS