Genel Bilgi
Kod | GM425 |
Ad | Süt İşleme Teknolojisi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 5 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Etiket | S Seçmeli |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MEHMET GÜVEN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. MEHMET GÜVEN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı, öğrencilere süt teknolojisi konusunda bilgi kazandırmak ayrıca teknolojinin temel kavram ve prensiplerine ilişkin sağlam bir temel oluşturmaktır.
Dersin İçeriği
Sütçülüğün tarihçesi, sütçülüğün gelişmesi. Dünya sütçülüğü, Türkiye sütçülüğü. Sütün genel bileşimi, süt yağı, laktoz, azotlu maddeler, mineraller, vitaminler. Sütün enzimleri, sütteki gazlar ve diğer maddeler, sütte bulunan mikroorganizmalar. Sütün fiziksel özellikleri, sütün miktar, bileşim ve kalitesine etki eden bazı faktörler. Sütün işlenmeye hazırlanması, içme sütü. Koyulaştırılmış süt, süttozu, peynir teknolojisi. Fermente süt ürünleri, tereyağı ve sadeyağ, dondurma. Sütçülük artıkları, özel süt ürünleri, geleneksel süt ürünleri.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Üçüncü, M. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. 2010. Sidas Yayıncılık., Metin M. Süt Teknolojisi Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. 2010. Ege Üniversitesi Yayınları., Kırdar, S.S. Süt ve Ürünlerinde Laboratuvar Uygulamaları Analiz Yöntemleri. 2019. Sidas Yayıncılık.
Notlar
Sienkiewicz, T. ve Yetişemiyen A. Temel Süt Ürünleri Üretiminde Anahtar Bilgiler. 2009. Sim Matbaacılık.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Sütün fiziksel, kimyasal, duyusal özelliklerini bilir |
ÖÇ02 | Süt ürünlerinin üretimini bilir |
ÖÇ03 | Sütçülük artıklarının değerlendirilmesini bilir |
ÖÇ04 | Özel süt ürünlerini tanır |
ÖÇ05 | Süt teknolojisi kapsamında Dünyadaki ve Türkiyedeki mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerilerini bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Sütçülüğün tarihçesi, sütçülüğün gelişmesi | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Dünya sütçülüğü, Türkiye sütçülüğü | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Sütün genel bileşimi, süt yağı | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
4 | Laktoz, azotlu maddeler, mineraller, vitaminler | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
5 | Sütün enzimleri, sütteki gazlar ve diğer maddeler, sütte bulunan mikroorganizmalar | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Sütün fiziksel özellikleri, sütün miktar, bileşim ve kalitesine etki eden bazı faktörler | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Sütün işlenmeye hazırlanması, içme sütü | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Koyulaştırılmış süt, süttozu | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
10 | Peynir teknolojisi | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
11 | Fermente süt ürünleri | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
12 | Tereyağı ve sadeyağ, dondurma | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
13 | Sütçülük artıkları | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Özel süt ürünleri | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
15 | Geleneksel süt ürünleri | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 125 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,00 | ||
AKTS | 5 AKTS |