MIM437 Ekolojik Mimarlık

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MIM437
Ad Ekolojik Mimarlık
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. TOLGA UZUN


Dersin Amacı

Çevreye duyarlı yapı tasarım bilgisine sahip olmak

Dersin İçeriği

Ekolojik tasarım kriterleri/ Uygulama ,tasarımı, kullanım süreçleri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Pearson, D. (1989). The Natural House Book Creating a Healthy Harmonious and Ecologically Sound Home. London: Conran Octopus. Schmitz-Günther, T. (Ed.). (1998). Living Spaces: Sustainable Building and Design. Cologne: Könemann.Vale, B. ve Vale, R. (2000). The New Autonomous House: Design and Planning for Sustainability. London Thames and HudsonPearson, D. (1989). The Natural House Book: Creating a Healthy, Harmonious and Ecologically Sound Home. London: Conran Octopus. Schmitz-Günther, T. (Ed.). (1998). Living Spaces: Sustainable Building and Design. Cologne: Könemann.Vale, B. ve Vale, R. (2000).

Notlar

The New Autonomous House: Design and Planning for Sustainability. London: Thames and Hudson


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Ekolojik terimlerin yabancı dil bilgisine sahip olur.
ÖÇ02 Ekolojik mimarlık alanında edindiği bilgileri kullanarak tasarım yapar.
ÖÇ03 Doğal kaynakların korunması ve sağlıklı bina ve yerleşimlerin oluşturulmasını sağlar
ÖÇ04 Sürdürülebilir mimari projeyi eskiz aşamasından uygulama projesi aşamasına kadar yönetir .
ÖÇ05 Ekolojik Mimarlık ile ilgili bilinç oluşturur ve sürdürülebilir yaşamı sağlayacak becerilere sahip olur.
ÖÇ06 Ekolojik Mimarlık alanıyla ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar.
ÖÇ07 Ekolojik Mimarlık alanında tasarım çalışmaları yapar, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir.
ÖÇ08 Karşılaştığı cevresel problemlere karşı mimari tasarım sürecinde çözüm arar ve yönetir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mimari teknik çizim ve sunum yapabilme, dijital teknolojileri kullanma, üç boyutlu model yapma, tasarım fikrini uygun yöntemlerle ifade edebilme ve görsel iletişim tekniklerini kullanır.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yapı elemanları, yapı bileşenleri ve yapı malzemelerinin kullanımını anlama, eleman, bileşen ve malzeme ölçeğinde özelliklerini yorumlama, tasarımda uygun olanını seçme, uygulamada bir araya gelişlerinin temel ilkelerini anlar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Düşey ve yatay sirkülasyon elemanları, tesisat, altyapı, iletişim, güvenlik ve yangın sistemlerinden oluşan servis sitemlerinin temel ilkelerini açıklar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mimarlık alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütme, teknik döküman hazırlar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tasarımda işlev biçim ilişkisinde çevre, insan, kültür gibi unsurların etkisini anlar, yorumlar, kavramlarla açıklar, mimari ilkeleri bina, iç mekan, yapı yakın çevresi ve kentsel tasarım düzeyinde kullanır.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Geniş kapsamlı programı olan bir mimari projeyi eskiz aşamasından uygulama projesi aşamasına kadar (strüktürel ve çevresel sistemler, güvenlik, bölücü sistemler, yönetmelikler vb.) geliştirir, değerlendirme ve uygular.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çevresel sistemlerin tasarımında aydınlatma, akustik, yalıtım, iklimlendirme ve enerji kullanımı konularının temel ilkelerini açıklar, değerlendirir ve çözümler. 5
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Strüktürlerin düşey ve yanal yükler karşısında davranış ilkelerini anlar, çağdaş taşıyıcı sistemlerin gelişimlerini açıklama ve taşıyıcı sistem uygulamalarını yorumlama, uygun taşıyıcı sistemi seçer ve kullanır.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilirliğin mimari tasarım kararlarında doğal ve kültürel açıdan önemli bina ve alanları da kapsayan yapay kaynakların korunması ve sağlıklı bina ve yerleşimlerin oluşturulmasında ilkeleri anlar ve kullanır. 5
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mimarlık alanında veri araçlarından, örnek uygulamalardan veri toplama, değerlendirme, tanımlar, karşılaştırır, sentezleyerek öneri geliştirir.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarihi çevreyi tanımlama, tarihi yapıları ve anıtları belgeleme ve restorasyon projelerini hazırlar, gerekli teknikleri uygular.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Yapı üretim sürecinde; yapı metrajının çıkartılması, yapı maliyeti tahmini ve iş programı ile ilişkilendirilerek yapı maliyetini belirler, mesleki çalışmalar-uygulamalar yapılırken tarafların menfaatlerini koruyabilecek belgeler hazırlar (İhale, sözleşme vb.).
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenme gereksinimlerini belirleme, kaynak araştırması yapma, bilgiye ulaşma ve veri tabanlarını kullanır, yaşam boyu öğrenme motivasyonuyla mesleki, kültürel ve sanatsal gelişimini sağlar.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mimarlık ile ilgili toplumsal bilinç oluşturma ve tasarım verilerinin sürdürülebilir kullanımını sağlar. 4
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mimarlık alanıyla ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurma, mimarlık ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurtdışı kaynaklı yayınları takip eder.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mimarlıkta etik değerleri anlama, toplum yararına, tarihe ve kültüre saygılı, doğaya karşı mesleki ve insani bakımdan sorumluluğunu anlar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mimari tasarım ve planlama süreçlerinde insani, toplumsal, çevresel koşulların etkisini anlamak için veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. 4
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişimde stajın rolünü ve işveren ve stajyerin hak ve sorumluluklarını anlar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ekolojinin tanımı / Mimarlıkta ekolojinin tanımı Hazır bulunuş Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Yeni tasarımlarda ekolojik tasarım ilkelerinin irdelenmesi Ders notlarına çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Eski binaların çağdaş kullanım kriterleri doğrultusunda yeniden kullanımları Ders notlarına çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Akıllı binaların tasarımlarında ekolojik ilkelerin irdelenmesi Ders notlarına çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yurtiçi ve yurtdışı örneklerinin irdelenmesi Ders notlarına çalışma Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
6 Doğal kaynakların tüketimi, çevre ve insan sağlığı,enerji üretimi ve mimarlık Ders notlarına çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Ekolojik bina tasarımı, kullanımı prensip ve stratejileri Ders notlarına çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Bireysel Çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Ekolojik bina tasarımının gelişimi Ders notlarına çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Mevcut çevre ve yeni tasarımlar için çözüm araştırmaları Ders notlarına çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Akıllı binalarda ekolojik ilkelerin incelenmesi Ders notlarına çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Ekolojik tasarımlarla bütünleşen mimari elemalar Ders notlarına çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Ekolojik tasarımda çağdaş konstrüksiyon elemanlarının kullanım ilkeleri olanaklarının araştırılması Ders notlarına çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Yurtiçi örneklerinin irdelenmesi Bireysel Ödev Hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
15 Yurtdışı örneklerinin irdelenmesi Bireysel Ödev Hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final Sunumu için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final Sunumu için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS