SRT321 Sağlık Gereçleri ve Sofra Eşyası Tasarımı 1

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SRT321
Ad Sağlık Gereçleri ve Sofra Eşyası Tasarımı 1
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü ÇİĞDEM TOĞRUL KARA


Dersin Amacı

Sofra eşyası, sağlık gereçleri ve yapı seramikleri üretiminde insan-ürün ve üretim aracı ilişkilerinin tasarıma göre irdelenmesi amaçlanmıştır

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında ergonominin tarihsel gelişimi, insan araç ilişkilerinde ergonomik yaklaşımlar, sofra eşyası tasarımı ve sağlık gereçleri tasarım süreçleri incelenecektir.

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Endüstriyel Seramikte Alçı ve Çamur Şekillendirme Yöntemleri- Müçteba KUNDUL

Notlar

Konu ile ilgili bildiri kitapları, tezler, dergiler, araştırma raporları, internet veri tabanları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İnsan anatomisinin antropometrik açıdan değerlendirilmesi, vücut ölçülerini öğrenir
ÖÇ02 Antropometrik verilerin tasarımda kullanımını öğrenir
ÖÇ03 Bağımsız tasarım projeleri yapabilecek düzeyde tasarım-endüstri ilişkilerini irdeler
ÖÇ04 Endüstriyel seramik ürün tasarım projeleri hazırlar
ÖÇ05 Endüstriyel seramik ürün tasarım projelerinin sunumunu yapar
ÖÇ06 Projeyi detaylandırır, detay çözümlerini düşünür, uygular
ÖÇ07 Endüstriyel seramik üretiminde malzeme -ürün ilişkisini analiz eder
ÖÇ08 Belirlenen projeyi uygular


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toplumsal, bilimsel, sanatsal, mesleki, etik ve sorumluluk bilincine sahiptir
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bilgiye ulaşır, yönetir ve kurgular
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak verileri yorumlar, değerlendirir, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı düzeyinde, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanı verimli ve planlı kullanır
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bireysel ve grup halinde etkin çalışma, sorumluluk alma becerisi vardır
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sözlü, yazılı ve görsel iletişim kurma özgüveni ve becerisine sahiptir
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı El becerisi ve göz koordinasyonu gelişmiştir
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sanat ve tasarım ile ilgili toplumsal, evrensel etkileri ve değişimleri takip eder
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanında ve projesinde ihtiyaç duyduğu farklı disiplinlerle uyumlu çalışır 5
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Çok boyutlu algılar, duyusal algıyı somutlaştırabilir 5
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenme bilinci ile gelişmeleri izleme ve kendini sürekli olarak yenileme becerisine sahiptir
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sanat kuramı, estetik ve sanat felsefesi konularında yetkindir
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Eleştirel düşünebilme, yaratıcı ve özgün fikirler geliştirme yetisi gelişmiştir
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanına ve konusuna uygun teorik ve uygulamalı bilgiyi verimli şekilde kullanır
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
PÖÇ17 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kavramları özgün sanat yapıtlarına dönüştürür 5
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sorunu doğru şekilde tanımlar ve yorumlar, soruna yaratıcı, özgün, estetik, sanatsal ve teknik çözümler bulur 5
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı malzemeler, üretim yöntemleri ve tekniklerini kullanma konusunda bilgi, beceri ve tecrübe sahibidir
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tasarladığı projenin teknik ve teknolojik olarak üretilebilirliğini değerlendirir 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sofra eşyası tasarımı ve üretim süreçlerinin tanıtımı Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Sağlık gereçleri tasarımı ve üretim süreçlerinin tanıtımı Verilen kaynaklardan hazırlanarak gelinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Ürün-insan-makine ilişkisinin üretim teknolojisi ile ilişkisinin irdelenmesi Verilen kaynaklardan hazırlanarak gelinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Geleneksel yemek kültürünün sofra eşyası tasarımına etkilerinin incelenmesi Verilen kaynaklardan hazırlanarak gelinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Uluslararası yemek kültürünün sofra eşyası tasarımına etkilerinin incelenmesi Verilen kaynaklardan hazırlanarak gelinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Sıvı, yarı-katı ve katı yiyeceklerin sofra eşyası tipolojisine yansımalarının incelenmesi Verilen kaynaklardan hazırlanarak gelinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Tasarım projesi planlanması Verilen kaynaklardan hazırlanarak gelinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Proje / Tasarım, Performans Değerlendirmesi
9 Projenin teknik detaylarının belirlenmesi ve çözümlenmesi Verilen kaynaklardan hazırlanarak gelinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Proje Temelli Öğrenme
10 Projenin teknik detaylarının çözümlenmesi Verilen kaynaklardan hazırlanarak gelinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Proje Temelli Öğrenme
11 Üretim aşamasına geçilmesi Verilen kaynaklardan hazırlanarak gelinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Proje Temelli Öğrenme
12 Üretimin devam etmesi Verilen kaynaklardan hazırlanarak gelinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Proje Temelli Öğrenme
13 Sırlama/boyama ve fırın hazırlığı yapılması Verilen kaynaklardan hazırlanarak gelinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Proje Temelli Öğrenme
14 Sırlama/boyama yapılması Verilen kaynaklardan hazırlanarak gelinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Alıştırma ve Uygulama, Proje Temelli Öğrenme
15 Fırınlama Verilen kaynaklardan hazırlanarak gelinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Proje Temelli Öğrenme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım, Performans Değerlendirmesi, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi, Proje / Tasarım, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS