ELP259 Elektrik Enerji Santralleri

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ELP259
Ad Elektrik Enerji Santralleri
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. ORHAN TAŞTEKİN


Dersin Amacı

Enerjinin tanımı, enerjinin dönüşümü, elektrik enerjisi elde etme yöntemleri, enerji kaynaklarinin tespiti, üretimi gerçekleştiren elektrik santrallerinin çeşitleri, çalışma ilkelerini ve isletme özelliklerinin kavranabilmesi elektriğin iletimi ve dağıtımı yöntemlerini açıklama

Dersin İçeriği

Elektrik enerjisi elde edilme yöntemleri, Termik santraller, Nükleer santraller, Hidroelektrik santraller, Yenilenebilir enerji santraller, Gaztürbinli santraller; Otoprodüktörler; Kojenerasyon santraller; Rüzgar santralleri; Güneş enerjisi santraller; Çöplerden elektrik üretmek; Jeotermal santraller; Enerji Santrallerinde oluşan arızalar

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

ELEKTRİK ENERJİ ÜRETİMİ,ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI

Notlar

İNTERNET VE KATALOG


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Elektrik enerjisi elde edilme yöntemlerini bilmek;
ÖÇ02 Termik santrallerin işleyişini bilmek;
ÖÇ03 Nükleer santrallerin işleyişini bilmek;
ÖÇ04 Hidroelektrik santrallerin işleyişini bilmek;
ÖÇ05 Yenilenebilir santrallerin işleyişini bilmek;
ÖÇ06 Elektrik enerjisinde kullanılan kaynakları tanır
ÖÇ07 Ülkemizde elektrik enerjisi üretimi yapan santrallerimizi tanır, ulusal elektrik sistemimizin yapısını kavrar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genel /mesleki orta öğretimde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak güncel bilgileri içeren mesleki kitaplar, dergiler, katalog vb. yayınlarla desteklenen bilgilere sahip olur.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel işlemleri ve devre çözümlemelerini yapabilecek düzeyde matematik bilgisine sahip olur.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Elektrik makinelerinin yapısı, çalışma prensibi, sarım şekilleri ve devreye bağlantıları hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Otomatik kumanda sistemlerinin temel kavram ve elemanlarını bilir ve PLC sistemleri programlayabilir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel elektrik büyüklüklerini ve kavramlarını bilir, DA devrelerinin analizini yapabilir ve devre teoremlerini çözümde kullanabilir, AA devre elemanlarını tanır ve çözümlemelerini yapabilir
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yarı iletkenler, diyotlar, transistor ve entegre devreler, pasif ve aktif devre elemanları, doğrultucular hakkında bilgi sahibi olur, güç elektroniğinin temellerini ve uygulama alanlarını bilir
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su temini, ısıtma, havalandırma, yıldırım, yangın ve güvenlik sistemlerini kavrayabilir.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Elektriksel birimler ve dönüşümlerini bilir ve basit problemleri çözebilir, elektrik ölçü aletlerinin yapısı, çalışma prensibi ve bağlantı şekillerini uygulamayla kavrayabilir
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Endüstride kullanılan elektriksel cihazların montaj, bakım-onarım ve ölçümlerini yapabilir, elektrik motoru sarabilir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bilgisayar destekli çizim ve simülasyon programları ile elektrik devrelerini tasarlayıp, simüle eder, mesleki plan ve projelerin çizimlerini gerçekleştirebilir.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mantık devre temellerini bilir ve sayısal devre tasarımı yapabilir.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Problemi tanımlama, deney ve tecrübe ile kavranan teoriyi uygulayarak problem çözebilir, elektrik alanında yeni teknolojileri takip eder ve öğrendiklerini uygulayabildiğini gösterir.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel fizik kavramları ve mesleki malzemeler ile alçak ve yüksek gerilim şebekesi ve elemanları hakkında bilgi sahibi olur, mesleki standartları açıklayabilir. 4
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elektrik teçhizatının imalatında kullanılan işlemleri kavrayabilir, kullanılan malzemelerin avantaj ve dezavantajlarını değerlendirebilir.
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elektrikle ilgili şema ve projeleri okur, çizer ve yorumlayabilir. 2
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel ve Mesleki Yabancı dil bilgisine sahip olur.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilgisayar donanımları hakkında bilgi sahibi olur, temel ofis yazılımlarını bilir ve kullanabilir, sahip olduğu bilgi ve beceriyi bilgi teknolojilerinden de faydalanarak diğer bireylere veya çalışma arkadaşlarına sunabilir.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gündelik ve mesleki alanda Türkçeyi etkin kullanır, beraberinde çalıştığı personeller yanında halk ile de ilişki kuracak niteliklere sahip olur.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Elektriğin üretilmesi, denetim altına alınması, nakledilmesi, dağıtımı, aynı zamanda; ısıtmada, aydınlatmada ve güç temininde kullanılması ile ilgili mesleki yetkinliklere sahip olur, elektrik tasarruf yöntemlerini bilir, enerji yönetimi yapabilir. 5
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleği ile ilgili iş güvenliği, kalite güvence, çevre koruma bilgisine ve etik değerlere sahip olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Enerji çeşitleri ve elektrik enerjisi elde etme yöntemleri Ders konularının araştırılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Enerji üretimin ve Türkiye enerji üretiminin kısa tarihçesi. Ülkemizin kurulu gücü, yıllık üretim ve tüketim değerleri, enerjinin hangi kaynaklardan elde edilgi istatislik bilgileri Ders konularının araştırılması ve geçmiş dersin tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Elektrik enerjisi üzerine bazı temel kavramlar ; verimlilik, kuruluş ve marjinal maliyet karsılaştırmaları, güvenirlik, çevresel etkiler, ulusallık kavramlarının öğrenilmesi Ders konularının araştırılması ve geçmiş dersin tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Elektrik ekonomisi, yük eğrileri, elektrik birim maliyet hesabi, santral maliyet karşılaştırmaları, üretilen enerjinin işletme sureleri ve şebekeye maliyetleri Ders konularının araştırılması ve geçmiş dersin tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Elektrik enerjisi üretimindeki kullanılan kaynaklar ; katı, sıvı ve gaz kaynaklar Ders konularının araştırılması ve geçmiş dersin tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Termik santraller Ders konularının araştırılması ve geçmiş dersin tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Hidroelektrik santraller (HES) Ders konularının araştırılması ve geçmiş dersin tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gaz türbinli ve kombine çevrimli santralleri, dogalgaz santralleri Ders konularının araştırılması ve geçmiş dersin tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Jeotermal Santraller Ders konularının araştırılması ve geçmiş dersin tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Nükleer Santraller Ders konularının araştırılması ve geçmiş dersin tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Rüzgar ve Güneş Santralleri Ders konularının araştırılması ve geçmiş dersin tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Denizlerden ve çöplerden elektrik enerjisi üretimi Ders konularının araştırılması ve geçmiş dersin tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Enerji Santrallerinde oluşan arızaları bilmek, koruma rolelerini seçmek ve montajını yapmak Ders konularının araştırılması ve geçmiş dersin tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Kuranportör montajını yapmak Ders konularının araştırılması ve geçmiş dersin tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS