SHS138 Kanser ve Beslenme

2 AKTS - 1-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 1 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SHS138
Ad Kanser ve Beslenme
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 1 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü FERYAL KARACA


Dersin Amacı

Öğrencilerin Kanser hakkında ve kanserli hastanın beslenmesi farkındalığına varmaları

Dersin İçeriği

Kanser nedir Kanserli hastanın beslenmesi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Gülseren Ünsün Engin, Kanser ve Beslenme, İnkılap kitabevi, ISBN:9789751019752, 154 sayfa, 2002

Notlar

Ders notu


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kanser hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Sağlıklı beslenme hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ03 Suda çözünen vitaminleri bilir.
ÖÇ04 Yağda çözünen vitaminleri bilir.
ÖÇ05 Proteinler hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ06 Karbonhidratlar hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ07 Lipidler hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ08 Sağlıksız beslenme koşullarını bilir.
ÖÇ09 Beslenmenin kanser gelişiminde etkisini bilir.
ÖÇ10 Antioksidan gıdaları bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsanların anatomik, fizyolojik yapısını ayırt eder ve organ sistemlerinin anestezi uygulamaları ile olan ilişkisini açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Anestezi uygulaması sırasında vücuttaki temel hemodinamik parametrelerin izlenmesi ve sıvı replasmanı, kan ve kan ürünleri transfüzyonu hakkında temel bilgileri tanımlar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kardiyopulmoner resüsitasyonu, yoğun bakım prensiplerini ve reanimasyonda en sık görülen hastalıkları tanır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve hijyen konusunda temel bilgileri açıklar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Anestezi cihazının çalışma mekanizması ve bakımı ile ilgili basamakları listeler.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Monitörizasyon yöntemlerinin isimlerini sayar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Anestezi uygulaması sırasında ve sonrasında bir hastanın izlenme parametrelerini tanır, ortaya çıkabilecek komplikasyonları açıklar.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Anestezi uygulaması öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılacak işlemleri ve kullanılacak ilaç ve malzemeleri kliniğin protokollerine uygun bir şekilde planlar. 2
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uygulanacak Anestezi yöntemi basamaklarını listeler.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sterilizasyon, dezenfeksiyon ve hijyen kurallarının uygular.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Anestezi polikliniğinde hastaları istenen şekilde hazırlar.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel monitörizasyon yöntemlerini uygular, ileri monitörizasyon gereçlerini hazırlar.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uygulanacak Anestezi yöntemi basamaklarına uygun olarak, hekim tarafından istenilen şekilde ilaç ve hasta hazırlığını yapar ve uygular.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Anestezi cihazlarının kalibrasyon ve bakımlarını düzenli yapar/yaptırır ve en verimli şekilde çalışmalarını sağlar.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genel ve bölgesel anestezi uygulaması sırasında ve ameliyat sonrası hastayı tek başına takip ederek anestezi derinliği ve yaşamsal parametreleri sürekli izler ve istenen aralıklarla kaydeder.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Anestezik ilaçların komplikasyonlarını tanır ve hızla hekime haber verir.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mezun olduktan sonra öğrendiği bilgileri kendi bilgileri ile eleştirel bir şekilde değerlendirme becerisine sahip olur. 5
PÖÇ18 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olarak hastalar ve sağlık çalışanları ile etkin iletişim kurar.
PÖÇ19 Bilgi - Kuramsal, Olgusal En az bir yabancı dili alanındaki gelişmeleri izleyebilecek yeterlikte kullanır.
PÖÇ20 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alır, gerekli durumlarda ilk müdaheleyi yapar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ders hakkında genel bilgi Beslenme ve Kanser dersinin amacı, kapsamı Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Sağlıklı beslenme ve içerikleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Vitaminler nedir, vitaminler hakkında genel bilgi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Suda eriyen vitaminler nelerdir,hangi gıdalarda bulunur Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Yağda eriyen vitaminler nelerdir, hangi gıdalarda bulunur Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Protein nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Karbonhidrat nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Lipit nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Sağlıksız beslenme nedir ve önemi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Beslenmenin kanser gelişiminde etksi varmıdır Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Antioksidan gıda nedir, nelerdir Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Kanser kaşeksisi nedir, nasıl oluşur Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Kanser hastasında beslenmenin önemi-1 Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Kanser hastasında beslenmenin önemi-2 Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 62
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,48
AKTS 2 AKTS