Genel Bilgi
Kod | DPT230 |
Ad | İşletme Yönetimi 2 |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Bilgisayar İşletmeni SERHAT ERCAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Bilgisayar İşletmeni SERHAT ERCAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
İşletme yönetiminin ana konularına giriş mahiyetinde olmak üzere; yönetim, üretim, pazarlama, tedarik, finans, insan kaynakları ve halkla ilişkiler gibi, üst sınıflarda öğretilecek dersleri destekleyecek temel bilgilerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
İşletmenin işlevleri; yönetim, üretim, tedarik, pazarlama, finans, insan kaynakları, halkla ilişkiler, araştırma geliştirme, işletme yönetiminde karar süreçleri.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Esra Nemli Çalışkan, İşletme Yönetimi, İstanbul Üniversitesi Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, 281 Sayfa
Notlar
Ders notu
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | İşletme yönetimi ile ilgili temel kavramları tanımlayabilirler. |
ÖÇ02 | Örgütsel davranış teorilerini (motivasyon, liderlik, grup, çatışma, iletişim) açıklayabilirler. |
ÖÇ03 | Örgütsel davranış teorilerini örnek olaylar aracılığı ile uygulayabilirler. |
ÖÇ04 | Örgütsel davranış teorilerini kullanarak örnek olay verilerini planlayabilirler. |
ÖÇ05 | Örgütsel davranış teorilerini özetleyebilirler. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İnsan ağız-diş temel yapısını ve fonksiyonunu açıklar. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ağız bölgesine yapılan protetik ve ortodontik uygulamaların temel özelliklerini listeler. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve hijyen ile ilgili temel bilgileri tanımlar. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Estetik fonasyon ve fonksiyonla ilgili özellikleri tanımlar. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Laboratuvarda kullanılan araç ve gereçleri tanır. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alana özgü maddeler bilgisini tanımlar. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Dişe takılacak restorasyonların nasıl hazırlanacağını açıklar. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yapılacak restorasyonun laboratuvar aşamalarını listeler. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel düzeydeki bilgi ve becerilerini kullanarak hastaya takılacak restorasyonu hazırlar. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kullanılan alet, malzeme ve maddeleri kullanım yerine göre sıralar. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Diş hekimi tarafından alınan ölçülerden model hazırlar. | |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hazırlanan modeler üzerinde; sabit ve hareketli bölümlü protezlerin şekillendirilmesini ve estetik görünüm vererek ağızda kullanılmaya uygun hale getirilmesini sağlar. | |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Obturatör, splint vs gibi apareyleri hazırlar. | |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Diş hekiminin uyguladığı tedavi süreci boyunca planladığı hareketli ortodontik apareyleri hazırlar. | |
PÖÇ15 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kullandığı aletlerin bakımını ve basit onarımını yapar. | |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kullanılan aletlerin kalibrasyon ve bakımlarını düzenli yaptırır ve en verimli şekilde çalışmalarını sağlar. | |
PÖÇ17 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Laboratuvar eksiklerini belirler ve gerekli olan malzemeler için istekte bulunur. | |
PÖÇ18 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mezun olduktan sonra öğrendiği bilgileri kendi bilgileri ile eleştirel bir şekilde değerlendirme bilincine sahip olur. | |
PÖÇ19 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olarak meslektaşları ve hekimlerle sağlıklı iletişim kurar, en az bir yabancı dili alanındaki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek yeterlikte kullanır. | 2 |
PÖÇ20 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alır, mesleki teknolojik gelişmeleri izler. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Yönetim: Yönetimin tanımı ve anlamı, yönetim fonksiyonları, yönetim kademeleri, yönetici becerileri, iyi bir yöneticinin özellikleri. | İlgili konunun okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Planlama; tanımı ve anlamı, plan çeşitleri, yararları ve sakıncaları, planlama sürecinin aşamaları, iyi bir planda bulunması gereken özellikler. | İlgili konunun okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Örgütleme; tanımı, aşamaları, örgüt yapıları, organizasyon teorileri, örgüt yapısı ve bölümlere ayırma, matris ve şebeke organizasyonlar, organizasyon sorunları. Yöneltme (yürütme); tanımı, anlamı ve kapsamı, iyi bir talimatın özellikleri, liderlik tipleri X, Y ve Z teorileri. | İlgili konunun okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Eşgüdüm (koordinasyon); tanımı, anlamı ve içeriği. Denetim (kontrol); tanımı, anlamı ve denetim süreci.Yönetim ve karar verme, toplam kalite yönetimi, yönetimle ilgili yeni kavramlar; süreç yenileme, kıyaslama, öğrenen örgütler, temel yetenekler, dış kaynaklardan yararlanma. | İlgili konunun okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Üretim; yeri ve önemi, üretim miktarı, gelir-maliyet-kar ilişkileri, başabaş noktası, üretim sistemlerinin sınıflandırılması, üretim teknolojisindeki son gelişmeler; otomasyon, bilgisayar tasarımları ve üretimi. | İlgili konunun okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Üretim planlaması ve denetimi, stok yönetimi, üretim sürecinin geliştirilmesi; hareket ve zaman etütleri, kalite kontrolü. | İlgili konunun okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Tedarik (Satın alma); örgüt içindeki yeri, iç örgütlenmesi, işlevleri, özellikleri tedarik yöneticisinin görev tanımı. | İlgili konunun okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Pazarlama; kavram ve önemi, pazarlama işlevleri ve pazarlama karması, pazarlama araştırması, pazar ve tüketiciler. | İlgili konunun okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Pazar bölümlendirme ve hedef pazar seçimi, mamul planlama, fiyatlandırma, tutundurma, dağıtım, uluslararası pazarlama. | İlgili konunun okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Finans; tanımı ve kapsamı, fonların sağlanması, fok kullanımı, finansal planlama, finansal analiz, finansal teknikler. | İlgili konunun okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | İnsan Kaynakları; anlamı ve önemi, insan kaynakları yönetimi, planlanması, iş gören bulma ve seçme, iş gören eğitimi, performans değerlendirme, kariyer planlama, ücret yönetimi, çalışma ilişkileri, iş gören sağlığı ve güvenliği. | İlgili konunun okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Halkla İlişkiler; anlamı ve önemi, amaçları, temel ilkeleri, halkla ilişkiler süreci, halkla ilişkiler türleri, araç ve modelleri. | İlgili konunun okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Araştırma-Geliştirme; Ar-Ge'nin tanımı, araştırma çeşitleri, endüstride ar-ge çalışmaları, Türkiye'de ve gelişmiş ülkelerde bilim ve teknolojideki gelişmeler. | İlgili konunun okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | İşletme Yönetiminde Karar ve Karar Süreçleri; başlıca karar şekilleri, karar sürecinin aşamaları | İlgili konunun okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |