SHS138 Kanser ve Beslenme

2 AKTS - 1-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 1 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SHS138
Ad Kanser ve Beslenme
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 1 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü FERYAL KARACA


Dersin Amacı

Öğrencilerin Kanser hakkında ve kanserli hastanın beslenmesi farkındalığına varmaları

Dersin İçeriği

Kanser nedir Kanserli hastanın beslenmesi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Gülseren Ünsün Engin, Kanser ve Beslenme, İnkılap kitabevi, ISBN:9789751019752, 154 sayfa, 2002

Notlar

Ders notu


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kanser hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Sağlıklı beslenme hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ03 Suda çözünen vitaminleri bilir.
ÖÇ04 Yağda çözünen vitaminleri bilir.
ÖÇ05 Proteinler hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ06 Karbonhidratlar hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ07 Lipidler hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ08 Sağlıksız beslenme koşullarını bilir.
ÖÇ09 Beslenmenin kanser gelişiminde etkisini bilir.
ÖÇ10 Antioksidan gıdaları bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi dokümanların çağdaş kullanımı hakkındaki temel bilgileri açıklar
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi dokümanların toplanması ve analizi ile ilgili bilgileri tanımlar
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsanların anatomik, fizyolojik yapısını, tıbbi terminolojiyi, hastalık ve ameliyatların standart terminolojisini açıklar
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hasta dosyaları üzerinde ameliyatların ve hastalıkların uluslararası sınıflandırma ve kodlamasını listeler
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bilgi işlem araçlarını kullanarak hasta dosyalarını arşivleme ve indeksleme işlemlerinin esaslarını açıklar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kurum içi ve kurum dışı haberleşmeyle ilgili yazışma tekniklerini kullanabilme becerisi gösterir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hasta raporlarının hazırlanmasındaki temel kuralları açıklar."
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hastanın sağlık kayıtlarını tutar.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Temel tıbbi sekreterlik bilgi ve becerisine sahip olup, büro yönetimi işlemlerini yürütür
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hasta dosyalarının otomasyonu ve tıbbi dokümanların değerlendirilmesinde bilgi işlem teknolojisini kullanarak bilgisayarla yazışmaları yapar
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilgi işlem araçlarını kullanarak hasta dosyalarını arşivler ve indeksler.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İstatistiki verileri kurallara uygun olarak kaydeder.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlık bakım sistemindeki bireylerin en kaliteli hizmeti alabilmeleri için raporlandırma, sosyal güvence ile ilgili işlemleri bağımsız olarak yürütür
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki sorumlulukları çerçevesinde organizasyonu yapar, karar verir ve sorunları çözer
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mezun olduktan sonra öğrendiği bilgileri kendi bilgileri ile eleştirel bir şekilde analiz eder 5
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Hastayla ilgili verileri mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olarak
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Meslektaşları, hastalar ve sağlık çalışanları ile etkin iletişim kurar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar
PÖÇ19 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bilgisayar ortamında tutulan kayıtların güvenli şekilde saklanmasını sağlar, gerekiyorsa bu kayıtları yedekler.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki teknolojik gelişmeleri takip eder ve kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ders hakkında genel bilgi Beslenme ve Kanser dersinin amacı, kapsamı Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Sağlıklı beslenme ve içerikleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Vitaminler nedir, vitaminler hakkında genel bilgi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Suda eriyen vitaminler nelerdir,hangi gıdalarda bulunur Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Yağda eriyen vitaminler nelerdir, hangi gıdalarda bulunur Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Protein nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Karbonhidrat nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Lipit nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Sağlıksız beslenme nedir ve önemi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Beslenmenin kanser gelişiminde etksi varmıdır Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Antioksidan gıda nedir, nelerdir Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Kanser kaşeksisi nedir, nasıl oluşur Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Kanser hastasında beslenmenin önemi-1 Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Kanser hastasında beslenmenin önemi-2 Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 62
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,48
AKTS 2 AKTS