SHS138 Kanser ve Beslenme

2 AKTS - 1-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 1 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SHS138
Ad Kanser ve Beslenme
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 1 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü FERYAL KARACA


Dersin Amacı

Öğrencilerin Kanser hakkında ve kanserli hastanın beslenmesi farkındalığına varmaları

Dersin İçeriği

Kanser nedir Kanserli hastanın beslenmesi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Gülseren Ünsün Engin, Kanser ve Beslenme, İnkılap kitabevi, ISBN:9789751019752, 154 sayfa, 2002

Notlar

Ders notu


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kanser hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Sağlıklı beslenme hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ03 Suda çözünen vitaminleri bilir.
ÖÇ04 Yağda çözünen vitaminleri bilir.
ÖÇ05 Proteinler hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ06 Karbonhidratlar hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ07 Lipidler hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ08 Sağlıksız beslenme koşullarını bilir.
ÖÇ09 Beslenmenin kanser gelişiminde etkisini bilir.
ÖÇ10 Antioksidan gıdaları bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İnsanların temel anatomik yapısını ve fonksiyonunu açıklar.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi görüntülemede kullanılan elektromanyetik dalgaları ve bunların madde ile etkileşimini tanımlar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi görüntüleme cihazlarının kullanım basamaklarını listeler.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi görüntüleme yöntemlerini tanır.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Radyoloji araç ve gereçlerini listeler.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Preanalitik, analitik ve post analitik evrelerle ilgili yapılacak işlemleri planlar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Radyoloji tetkiki öncesi hastayı hazırlar.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Radyasyon güvenliği için gerekli tedbirleri alır.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi görüntüleme tetkik parametrelerini doğru uygular.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kontrast madde uygulamalarında işleme ve hastaya göre doğru doz uygulaması yapar.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Elde edilen görüntünün film, kağıt, CD veya DVD üzerine kaydını ve arşivlenmesini sağlar.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Radyoloji cihazlarının kalibrasyon ve bakımlarını düzenli olarak yaptırır ve en verimli şekilde çalışmalarını sağlar.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Radyoloji tetkik birimlerinin eksiklerini belirler ve teminini sağlar.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kritik değerlerle ilgili bilgi sahibi olup, gerektiğinde sonuçları hekime bildirerek koordinasyonu sağlar.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mezun olduktan sonra öğrendiği bilgileri kendi bilgileri ile eleştirel bir şekilde değerlendirme becerisine sahip olur. 5
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Anjiografi ve Girişimsel Radyoloji birimlerinde ekip üyeleri ile uyum içinde çalışır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olarak meslektaşları, hastalar ve hekimlerle sağlıklı iletişim kurar.
PÖÇ18 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilgi iletişim teknolojilerini ve en az bir yabancı dili kullanır.
PÖÇ19 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alır, gerekli durumlarda ilk müdaheleyi yapar.
PÖÇ20 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mesleki teknolojik gelişmeleri izler, alana özgü dinamikleri analiz eder.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ders hakkında genel bilgi Beslenme ve Kanser dersinin amacı, kapsamı Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Sağlıklı beslenme ve içerikleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Vitaminler nedir, vitaminler hakkında genel bilgi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Suda eriyen vitaminler nelerdir,hangi gıdalarda bulunur Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Yağda eriyen vitaminler nelerdir, hangi gıdalarda bulunur Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Protein nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Karbonhidrat nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Lipit nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Sağlıksız beslenme nedir ve önemi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Beslenmenin kanser gelişiminde etksi varmıdır Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Antioksidan gıda nedir, nelerdir Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Kanser kaşeksisi nedir, nasıl oluşur Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Kanser hastasında beslenmenin önemi-1 Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Kanser hastasında beslenmenin önemi-2 Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 62
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,48
AKTS 2 AKTS