Genel Bilgi
Kod | SHS133 |
Ad | Hastalık Bilgisi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 1. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | S Seçmeli |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi TOĞRUL NAĞIYEV |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. MERAL MİRALOĞLU
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Doç. Dr. MERAL MİRALOĞLU (B Grubu) (Sor. Öğr. Ele.) Dr. Öğr. Üyesi TOĞRUL NAĞIYEV (C Grubu) (Sor. Öğr. Ele.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Hastalıkların genel özellikleri ve insanlarda görülen önemli hastalıklar ile ilgili bilgi kazandırmak
Dersin İçeriği
Sağlık nedir, Sağlık çalışanları ve enfeksiyonlar, hastanede bulaşıcı hastalıkların izolasyonu, bakteriler ve virüsler, önemli bulaşıcı hastalıklar, parazit hastalıkları, özel önem taşıyan hastalıklar ve kanserler, sağlıklı beslenme, hasta hakları
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Mehmet Şükrü Gülay, Mümin Polat. Hastalıklar Bilgisi Ders Kitabı, ISBN: 9786056484865, Dünya kitabevi, 2018
Notlar
Ders notu
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | 1. Sağlık ve hastalığı tanımlar. |
ÖÇ02 | 2. İnfeksiyonların sağlık çalışanları için önemini açıklar ve bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemlerini ayırt eder. |
ÖÇ03 | 3. Hastalıklarla ilgili kavramları açıklar. |
ÖÇ04 | 4. Sık rastlanılan infeksiyonları ayırt eder. |
ÖÇ05 | 5. Diğer önemli hastalıkları ayırt eder. |
ÖÇ06 | 6. Sağlıklı beslenmenin önemini açıklar. |
ÖÇ07 | 7. Hasta haklarını açıklar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İnsan normal yapı ve fonksiyonunun temelini açıklar. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hastalıklarının temel özelliklerini listeler. | 5 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mikroorganizma ve parazitlerin özellikleri ve yaptıkları hastalıklarla ilgili temel bilgiyi açıklar. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve hijyeni tanımlar. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ölçüm yöntemlerini sıralar. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Laboratuvar araç ve gereçlerini tanır. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ölçümlerin preanalitik, analitik ve postanalitik evrelere ilgili ayrıntılı bilgiyi kullanarak, bu evrelerde yapılacak işlemleri planlar. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hastadan alınan biyolojik materyalleri usulüne uygun olarak alır ve kabul eder. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hastadan alınan örnekleri uygun şartlarda saklar ve korunmasını sağlar. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Materyalleri analize hazırlar. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hastanın örneklerinin analizlerini yapar. | |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Materyal analiz sonuçlarını kontrol eder ve laboratuvar uzmanına ulaştırır. | |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Laboratuvar cihazlarının kalibrasyon ve bakımlarını düzenli olarak yapar, yaptırır ve takip ederek en verimli şekilde çalışmalarını sağlar. | |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Laboratuvar eksiklerini belirler. | |
PÖÇ15 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kritik değerleri bilir, gerektiğinde sonuçları klinisyene en uygun ve hızlı şekilde bildirerek koordinasyonu sağlar. | |
PÖÇ16 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Mezun olduktan sonra öğrendiği bilgileri kendi bilgileri ile eleştirel bir şekilde değerlendirir. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olarak meslektaşları, hastalar ve hekimlerle sağlıklı iletişim kurar. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | En az bir yabancı dili alanındaki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek yeterlikte kullanır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alır. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Mesleki teknolojik gelişmeleri izler ve kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Sağlık ve hastalığın tanımı | Sunumlar | |
2 | Sağlık çalışanları ve infeksiyonlar, Bulaşıcı hastalıklardan korunma | Sunumlar | |
3 | Hastalık ve patolojik olgularla ilgili bazı kavramlar | Sunumlar | |
4 | Hastalık ve patolojik olgularla ilgili bazı kavramlar 2 | Sunumlar | |
5 | Bulaşıcı hastalıklar ile ilgili kavramlar | Sunumlar | |
6 | Bulaşıcı hastalıklar ile ilgili kavramlar 2 | Sunumlar | |
7 | Bakteri ve virusların genel özellikleri | Sunumlar | |
8 | Ara Sınav | Klasik sınav | |
9 | Önemli bulaşıcı hastalıklar | Sunumlar | |
10 | Önemli bulaşıcı hastalıklar 2 | Sunumlar | |
11 | Parazit hastalıkları | Sunumlar | |
12 | Özel önem taşıyan infeksiyon dışı hastalıklar | Sunumlar | |
13 | Kanserler | Sunumlar | |
14 | Sağlıklı beslenme | Sunumlar | |
15 | Yatan hastaların hakları | Sunumlar | |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Test | |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Test |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 24 | 24 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 88 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,52 | ||
AKTS | 4 AKTS |