SHS138 Kanser ve Beslenme

2 AKTS - 1-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 1 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SHS138
Ad Kanser ve Beslenme
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 1 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü FERYAL KARACA


Dersin Amacı

Öğrencilerin Kanser hakkında ve kanserli hastanın beslenmesi farkındalığına varmaları

Dersin İçeriği

Kanser nedir Kanserli hastanın beslenmesi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Gülseren Ünsün Engin, Kanser ve Beslenme, İnkılap kitabevi, ISBN:9789751019752, 154 sayfa, 2002

Notlar

Ders notu


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kanser hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Sağlıklı beslenme hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ03 Suda çözünen vitaminleri bilir.
ÖÇ04 Yağda çözünen vitaminleri bilir.
ÖÇ05 Proteinler hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ06 Karbonhidratlar hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ07 Lipidler hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ08 Sağlıksız beslenme koşullarını bilir.
ÖÇ09 Beslenmenin kanser gelişiminde etkisini bilir.
ÖÇ10 Antioksidan gıdaları bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsan normal yapı ve fonksiyonunun temelini açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hastalıklarının temel özelliklerini listeler.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mikroorganizma ve parazitlerin özellikleri ve yaptıkları hastalıklarla ilgili temel bilgiyi açıklar. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve hijyeni tanımlar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ölçüm yöntemlerini sıralar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar araç ve gereçlerini tanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ölçümlerin preanalitik, analitik ve postanalitik evrelere ilgili ayrıntılı bilgiyi kullanarak, bu evrelerde yapılacak işlemleri planlar.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hastadan alınan biyolojik materyalleri usulüne uygun olarak alır ve kabul eder.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hastadan alınan örnekleri uygun şartlarda saklar ve korunmasını sağlar.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Materyalleri analize hazırlar.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hastanın örneklerinin analizlerini yapar.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Materyal analiz sonuçlarını kontrol eder ve laboratuvar uzmanına ulaştırır.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar cihazlarının kalibrasyon ve bakımlarını düzenli olarak yapar, yaptırır ve takip ederek en verimli şekilde çalışmalarını sağlar.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar eksiklerini belirler.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kritik değerleri bilir, gerektiğinde sonuçları klinisyene en uygun ve hızlı şekilde bildirerek koordinasyonu sağlar.
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mezun olduktan sonra öğrendiği bilgileri kendi bilgileri ile eleştirel bir şekilde değerlendirir. 5
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olarak meslektaşları, hastalar ve hekimlerle sağlıklı iletişim kurar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği En az bir yabancı dili alanındaki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek yeterlikte kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki teknolojik gelişmeleri izler ve kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ders hakkında genel bilgi Beslenme ve Kanser dersinin amacı, kapsamı Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Sağlıklı beslenme ve içerikleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Vitaminler nedir, vitaminler hakkında genel bilgi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Suda eriyen vitaminler nelerdir,hangi gıdalarda bulunur Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Yağda eriyen vitaminler nelerdir, hangi gıdalarda bulunur Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Protein nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Karbonhidrat nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Lipit nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Sağlıksız beslenme nedir ve önemi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Beslenmenin kanser gelişiminde etksi varmıdır Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Antioksidan gıda nedir, nelerdir Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Kanser kaşeksisi nedir, nasıl oluşur Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Kanser hastasında beslenmenin önemi-1 Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Kanser hastasında beslenmenin önemi-2 Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 62
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,48
AKTS 2 AKTS