ME351 Machine Elements I

5 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ME351
Ad Machine Elements I
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NECDET GEREN


Dersin Amacı

Dersin temel amacı makineleri oluşturan şaft, yatak gibi elemanların tasarım ve analizini yapabilmek için gerekli olan teorileri, yöntemleri vermektir.

Dersin İçeriği

1- Makine Mühendisliği tasarımına giriş, 2-Malzemeler, 3-Yük ve gerilme analizi, 4-çökme ve rijitlik, 5-Statik yükleme nedeniyle oluşan kırılmalar, 6-Değişken yüklemeler nedeniyle oluşan yorulma kırılmaları, 7-Şaftlar ve şaft bileşenleri, 8-Vidalar, bağlantı elemanları ve sökülebilir bağlantı elemanlarının tasarımı, 9-Kaynak, birleştirme (yapıştırma vb.) ve kalıcı bağlantı elemanlarının tasarımı; 10-Mekanik yaylar

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Shigley's Mechanical Engineering Design, version 8/e onwards (versions 9,10/e ) Richard G. Budynas, J. Keith Nisbett

Notlar

Fund. Of. Mach. Elem. B.J. HAMROCK Engineering Design, George E. Dieter, Mc-Graw Hill


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel ürün tasarım sürecini ve adımlarını bilir.
ÖÇ02 Mekanik parçaların tasarımında malzeme ve/veya ürün testlerini esas alan güvenlik katsayısı felsefesini bilir ve uygular.
ÖÇ03 Makine elemanlarında ve yapılarda tekil ve bileşik yüklemelerden meydana gelen üç boyutlu (3D) gerilmeleri ve şekil değiştirmeleri formüle edip hesaplar.
ÖÇ04 Statik ve yorulma kırılması teorilerini bilir, teorileri statik veya değişken yüklere maruz makine elemanları tasarımı ve analizinde uygular.
ÖÇ05 Şaft ve şaft bileşenlerini çökme ve gerilmeleri dikkate alarak tasarlar. Birbiri ile eşleşen parçalar için uygun geçme tipi ve boyut toleransları belirler.
ÖÇ06 Çeşitli uygulamalar için güç vidası tasarlar.
ÖÇ07 Çeşitli tip sökülebilir bağlantılar için uygun bağlantı elemanı seçer.
ÖÇ08 Statik ve değişken yüklere maruz ön yüklemeli sökülebilir bağlantılarını tasarlar.
ÖÇ09 Sürekli bağlantılar için uygun yöntem seçer.
ÖÇ10 Kaynak, yapıştırma gibi sürekli bağlantıların tasarımı ve analizini yapar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen ve mühendislik temel bilgisi ile donanımlı olma 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Makine mühendisliğinin temel kavram, kuram ve prensiplerine hâkim olma 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Makine mühendisliği temel alanlarında deney tasarlayıp, yapabilme; çıkan sonuçları ve elde edilen verileri irdeleyip yorumlayabilme 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çeşitli mühendislik teknikleri ve becerileri ile donanımlı olma 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Teknik, ekonomik, çevresel, üretilebilirlik, sürdürülebilirlik sınırlamaları dâhilinde çeşitli mühendislik ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir sistem, bileşen veya süreç tasarlayabilme 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bir işletmede karşılaşabileceği uygulamaları bağımsızca inceleyip öğrenebilme; gördüğü problemlerinin kritik değerlendirmesini yapabilme; problemleri formüle edebilme ve uygun tekniği seçerek çözüm getirebilme
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bir ürünün veya üretim yönteminin tanımlanması, tasarlanması, geliştirilmesi ve kullanıma alınmasına öncülük edebilme 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin farkında olma ve kendini devamlı yenileyebilme 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İngilizceyi teknik veya teknik olmayan konularda yazılı ve sözlü etkin kullanabilme 5
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çok etkin bir biçimde bilgisayar kullanabilme; bilgisayar destekli çizim, tasarım, çözümleme ve sunum yapabilme
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Takım çalışmasına yatkın olma, çevresiyle iyi iletişim kurabilme; çok yönlü ve disiplinler arası çalışan bir takımın üyesi olarak verimli çalışabilme
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Teknik ve etik sorumluluklarının farkında, meraklı ve yenilikçi olma 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 GİRİŞ, Tasarımın anlamı, Makine mühendisliği tasarımı, Tasarımın safhaları, Shigley'in kitabı, bölüm 1. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Tasarımda dikkate alınacak faktörler, güvenlik katsayısı, kodlar ve standartlar, Ekonomik faktörler, Güvenirlik, iş güvenliği, Ürün sorumluluğu, temel birimler, ve kurallar. Shigley's kitabı (Referans kaynak kitap) Bölüm 1 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 MALZEMELER;YÜK VE GERİLME ANALİZİ; Gerilme yoğunlaşma faktörünü belirleme, Gerilme yoğunluğu faktörü diyagramları, Gerilme yoğunluğu ve statik yükler Shigley'in kitabı (Referans kitab) 2, 3, ve 4. bölümler çalışılmalı. Hatırlatma problemleri ev ödevi olarak verilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
4 STATIC DAYANIM İÇİN TSARIM; Static dayanım, gerilme konsantrasyonu, kırılma teorileri, Maksimum normal gerilme teorisi, Maksimum kayma gerilmesi teorisi, şekil değiştirme teorisi, Shigley'in kitabı (Referans kaynak) Book) Bölüm 5 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
5 Coulomb-Mohr teorisi, kırılgan malzemeler için Maksimum-Normal-gerilme teorisi, Değiştirilmiş Mohr theorisi, Gevrek malzemelerin kırılması, Kırılma kriteri seçimi. Kaynak kitap bölüm 5, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
6 Kırılma mekaniğine giriş, çatlak içindeki gerilme durumu, kritik gerilme yoğunluğu faktörü, kırılma-kopma tokluk faktörü, örnek problemler Kaynak kitap bölüm 5, ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
7 YORULMA DAYANIMI İÇİN TASARIM; Giriş, yorulma kırılması analiz ve tasarımına yaklaşım, yorulma ömür metodları, yorulma dayanımı. Kaynak kitap bölüm 6, ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
8 Ara Sınav Kaynak kitap bölüm 6, ev ödevi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Değişken gerilmelerin karekteristikleri, Değişken gerilmeler için yorulma kırılması kriterleri, Burulma yorulma dayanımı, Birleşik yüklemeler altında gerilmeler, birikimli yorulma kırılması, Yüzey yorulma dayanımı. Kaynak kitap bölüm 6, ev ödevi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
10 ŞAFT VE ŞAFT EKİPMANLARI; Şaft malzemeleri, şaft biçimlendirme, gerilmeler altında şaft tasarımı, şaft sehim/ çökmesi için dikkate alınacak ilkeler, kritik hız, şaft elemanları, geçmeler ve toleranslar. Kaynak kitap bölüm 7, ev ödevi ve yarıyıl sonu projesi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Proje Temelli Öğrenme
11 VİZE SINAVI Sınav duyurusuna kadar işlenilen bölümler tekrarlanmalı, teori ve yaklaşımlar pekiştirilmeli, problem çözülmeli. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
12 VİDALAR, CIVATALAR VE BAĞLANTI ELEMANLARININ TASARIMI; Vida standartları ve tanımlar, Güç vidası mekaniği, diş açılmış bağlantı elemanları, bağlantı-cıvata rijitliği, bağlantı elemanı rijitliği, cıvata dayanımı Kaynak kitap bölüm 8, ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
13 Çekme yükü bağlantıları, Cıvata torkunu cıvata dayanımına ilişkilendirme, statik olarak yüklü-ön gerilmeli çekme bağlantıları, sızdırmazlık bağlantıları, yorulma yüklü-ön gerilmeli çekme bağlantıları, Kaynak kitap bölüm 8, ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
14 Civatalı ve perçinli bağlantılar. Kayma (burulma) yükleri altında perçinli bağlantılar, örnek problem çözümleri, Kaynak kitap bölüm 8, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
15 KAYNAKLI VE YAPIŞTIRMALI BAĞLANTILAR; Kaynak, alın ve doldurma kaynağı, Burulma yükü altındaki kaynak bağlantılarda gerilmeler, Eğilme yükü altındaki kaynaklı bağlantılarda gerilmeler, Kaynaklı bağlantıların dayanımı, Static and yorulma yüklemesi, Direnç kaynağı, Yapıştırmalı bağlantılar Shigley'in kitabı (Kaynak kitap) Bölüm 9, ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı için çalışılmalı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı için çalışılmalı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 114
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,56
AKTS 5 AKTS