ME356 Machine Elements II

5 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ME356
Ad Machine Elements II
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NECDET GEREN


Dersin Amacı

Dersin temel amacı makineleri oluşturan temel mekanik elemanların karekteristiklerini öğretmek; ve şaft, mekanik yay, dişli kaymalı yatak tasarımı ve rulmanlı yatak gibi elemanların seçimi için kullanılan teknik ve yöntemleri vermektir.

Dersin İçeriği

Kaynak, yapıştırmalı bağlantılar, ve sürekli bağlantıların tasarımı, Mekanik yaylar Rulmanlı yataklar, Yağlama ve kaymalı yataklar, Dişliler-Genel Düz ve helisel dişliler, Konik ve sonsuz dişliler, Debriyajlar, frenler, kaplinler, ve volanlar Esnek mekanik elemanlar.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Shigley's Mechanical Engineering Design, version 8/e onwards (9, 10/e) Richard G. Budynas, J. Keith Nisbett

Notlar

Fund. Of. Mach. Elem. B.J. HAMROCK Engineering Design, George E. Dieter, Mc-Graw Hill


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Makine elemanı olarak kullanılan yayların tiplerini, kullanım amaçlarını bilir.
ÖÇ02 Helisel yaylarda gerilme ve şekil değiştirme ifadelerini elde eder, gerilme ve şekil değiştirmeleri hesaplar.
ÖÇ03 Statik ve yorulma yüklemeleri altında çalışan çekme, basma ve burulma yaylarını kritik frekanslarını da dikkate alarak analiz eder ve tasarlar.
ÖÇ04 Kaymalı ve rulmanlı yatak kullanım kriterlerinin farkında olarak uygun mekanik yatağı seçer.
ÖÇ05 Bilyalı, makaralı ve konik rulmanları yükleme durumlarını dikkate alarak üretici kataloglarından seçer ve tasarımda yağlamayı da içerecek şekilde uygular.
ÖÇ06 Yağlama tiplerini ve biçimlerini (hidrodinamik, hidrostatik, sınır yağlama vb.) bilir ve uygun olanı seçer.
ÖÇ07 Optimizasyon tekniği kullanarak kaymalı yatak çeşitlerini basınçlı ve normal hidrodinamik yağlama durumu için tasarlar, analiz eder.
ÖÇ08 Dişli tiplerini tanır ve uygulamaya uygun olanı belirler.
ÖÇ09 Dişli kutularında yer alan (Düz, helisel, konik ve sonsuz dişlileri) tasarlar.
ÖÇ10 Balataların, frenlerin, kaplin ve volanların temel karekteristik özelliklerini bilir.
ÖÇ11 Temel makine elemanlarını tasarlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen ve mühendislik temel bilgisi ile donanımlı olma 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Makine mühendisliğinin temel kavram, kuram ve prensiplerine hâkim olma 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Makine mühendisliği temel alanlarında deney tasarlayıp, yapabilme; çıkan sonuçları ve elde edilen verileri irdeleyip yorumlayabilme 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çeşitli mühendislik teknikleri ve becerileri ile donanımlı olma 5
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Teknik, ekonomik, çevresel, üretilebilirlik, sürdürülebilirlik sınırlamaları dâhilinde çeşitli mühendislik ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir sistem, bileşen veya süreç tasarlayabilme 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bir işletmede karşılaşabileceği uygulamaları bağımsızca inceleyip öğrenebilme; gördüğü problemlerinin kritik değerlendirmesini yapabilme; problemleri formüle edebilme ve uygun tekniği seçerek çözüm getirebilme 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bir ürünün veya üretim yönteminin tanımlanması, tasarlanması, geliştirilmesi ve kullanıma alınmasına öncülük edebilme 5
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin farkında olma ve kendini devamlı yenileyebilme 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İngilizceyi teknik veya teknik olmayan konularda yazılı ve sözlü etkin kullanabilme
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çok etkin bir biçimde bilgisayar kullanabilme; bilgisayar destekli çizim, tasarım, çözümleme ve sunum yapabilme
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Takım çalışmasına yatkın olma, çevresiyle iyi iletişim kurabilme; çok yönlü ve disiplinler arası çalışan bir takımın üyesi olarak verimli çalışabilme
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Teknik ve etik sorumluluklarının farkında, meraklı ve yenilikçi olma


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 MEKANİK YAYLAR; Helisel yaylarda gerilmeler, Helisel yaylarda çökme, Çekme yayları, Basma yayları, Stabilite (burkulma), Yay malzemeleri Kaynak kitap (Shigley) Bölüm 10 çalışılmalı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
2 Helisel yayların kritik frekansı, Yorulma yüklemesi, yorulma yükleri altındaki helisel yayların tasarımı, Çekme yayları, Helisel burulma yayları, Belleville yayları, Çeşitli tip yaylar Kaynak kitap (Shigley) Bölüm 10 çalışılmalı. Verilen ev ödevleri çözülmeli. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
3 RULMANLI YATAKLAR; Rulmanlı yatak tipleri, Rulmanlı yatak ömrü, Rulman katolog güvenilirliğinde yük-ömür, Rulman dayanımı, Yük-Ömür ve güvenilirliği ilişkilendirme Kaynak kitap (Shigley) Bölüm 11 çalışılmalı. Verilen ev ödevleri çözülmeli. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
4 Birleşik radial ve eksenel yükleme, Değişken yükleme, Bilyalı ve düz makaralı rulmanların seçimi, Konik makaralı rulman seçimi, Tasarım değerlendirme, Yağlama, Montaj ve yerleştirme Kaynak kitap (Shigley) Bölüm 11 çalışılmalı. Verilen ev ödevleri çözülmeli. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
5 YAĞLAMA VE KAYMALI YATAKLAR; YAğlama tipleri, Vizkosite, Petrof kanunu, Kararlı yağlama, Kalın-film yağlama, Hidrodinamik teori, Tasarımda dikkate alınacaklar, Değişkenler arası ilişkiler, Kaynak kitap (Shigley) Bölüm 12 çalışılmalı. Verilen ev ödevleri çözülmeli. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
6 Boşluk, Basınç yağlamalı yataklar, Yükler ve malzemeler, Yatak tipleri, Eksenel yataklar, Sınır yağlamalı yataklar Kaynak kitap (Shigley) Bölüm 12 çalışılmalı. Verilen ev ödevleri çözülmeli. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
7 MEKANİK DİŞLİLER, Dişli tipleri, Sembolik notasyon, Yuvarlanma hareketi, Dişli profili, Temel dişli kanunları, Temas oranı, Kesişim, Dişli imalatı, Kaynak kitap (Shigley) Bölüm 13 çalışılmalı. Verilen ev ödevleri çözülmeli. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
8 Düz konik dişliler, paralel helisel dişliler, Sonsuz dişli ve çarkı, dişli sistemleri, Dişli grupları, Tüm dişli tipleri için kuvvet analizleri Kaynak kitap (Shigley) Bölüm 13 çalışılmalı. Verilen ev ödevleri çözülmeli. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
9 DÜZ VE HELİSEL DİŞLİLER; Lewis eğilme eşitliği, Yüzey dayanımı, AGMA gerilme ve dayanım eşitlikleri, AGMA tasarım faktörleri Kaynak kitap (Shigley) Bölüm 14 çalışılmalı. Verilen ev ödevleri çözülmeli. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
10 KONİK VE SONSUZ DİŞLİLER; Konik dişli, Konik dişli gerilme dayanımı, AGMA eşitlik faktörleri, Düz konik dişli analizi, Düz konik dişli diş eşleşme tasarımı, Sonsuz dişli, Sonsuz dişli tasarım ve analizi Kaynak kitap (Shigley) Bölüm 15 çalışılmalı. Verilen ev ödevleri çözülmeli. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
11 VİZE SINAVI Sorumlu olunan bölümler çalışılmalı ve problem çözümleri yapılmalı. Sorumlu olunan bölümler çalışılmalı ve problem çözümleri yapılmalı. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
12 DEBRİYAJLAR; FRENLER; KAPLİNLER VE VOLANLAR; Statik, İç balata genişlemeli kampanalı debriyaj ve frenler, Dış balata (sıkıştırmalı) kampanalı debriyaj ve frenler, bant tipi debriyaj ve frenler, sürtünme tipi eksenel debriyajlar. Kaynak kitap (Shigley) Bölüm 16 çalışılmalı. Verilen ev ödevleri çözülmeli Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
13 Konik debriyaj ve frenler, Enerji faktörleri, Sıcaklık artışı, Sürtünme malzemeleri, Çeşitli tip debriyajlar ve kaplinler, Volanlar. Kaynak kitap (Shigley) Bölüm 16 çalışılmalı. Verilen ev ödevleri çözülmeli Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
14 ESNEK MEKANİK ELEMANLAR; Kayışlar, Düz kayış-kasnak sürücüler, V-kayışları, Zincir dişli, Halat sürücüler, Tel halatlar Kaynak kitap (Shigley) Bölüm 17 çalışılmalı. Verilen ev ödevleri çözülmeli Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
15 FİNAL SINAVI Sorumlu olunan bölümler çalışılmalı ve problem çözümleri yapılmalı. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
16 BÜTÜNLEME SINAVI Başarısızlık nedenlerini belirleyip, sorumlu olunan bölümler tekrar çalışılmalı ve problem çözümleri yapılmalı. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 BÜTÜNLEME SINAVI Başarısızlık nedenlerini belirleyip, sorumlu olunan bölümler tekrar çalışılmalı ve problem çözümleri yapılmalı. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 114
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,56
AKTS 5 AKTS