BDM201 Bilgisayar Destekli Tasarım

3 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BDM201
Ad Bilgisayar Destekli Tasarım
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. Halil KIRNAK


Dersin Amacı

Bu derste öğrencilere bilgisayar destekli iki boyutlu çizim yapma konusunda yeterlilik kazandırılması amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Paket Programın çalışma prensipleri ve başlangıç düzenlemeleri, dosya işlemleri ve çizim öncesi hazırlık, temel çizim komutları (düz çizgi, daire, yay, çokgen çizimi), Temel çizim komutları (İçi dolu çokgen, elips, helis ve tarama çizimi), Yazı yazma, düzeltme ve düzenleme komutları, görüntü kontrolü, katmanlar ve nesne özellikleri, ölçülendirme, blok ve dış ortamdan çizim ekleme, izometrik çizimler, çıktı Alma

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notları, Halil KIRNAK

Notlar

Can Murat, 2003. Autocad. Nadir yayınevi.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel çizim komutlarını açıklar
ÖÇ02 Çizim uygulamaları kavrar
ÖÇ03 Düzenleme ve ölçülendirme komutlarını açıklar
ÖÇ04 BDÇ programları arası veri dönüşümleri yaparak çıktı almayı kavrar
ÖÇ05 Autocad programının çalışma prensibini açıklar
ÖÇ06 Klasik çizim ile bilgisayar destekli çizim arasındaki farklılıkları açıklar
ÖÇ07 İnşaat ile ilgili çizimlerde Autocad kullanımını kavrar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel matematik ve fen bilimleri ile temel teknik konularda yeterli altyapıya sahip olarak, bu alandaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri meslek alanlarındaki problemlerin çözümleri için beraber kullanımını kavrar.
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İnşaat teknikerliği konusu olan problemleri saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi ile bu amaca uygun yöntemler ve teknikleri seçme ve uygulama becerisine sahiptir.
PÖÇ03 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İstenen gereksinimleri ve belirli ihtiyaçları karşılayacak biçimde bir sistemi, parçayı ya da süreci tasarlama becerisi doğrultusunda modern yöntemleri uygular.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik İnşaat uygulamalarında gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi ile bilişim teknolojilerini ve özel ihtisas gerektiren bazı mesleki paket programları etkin kullanır. 5
PÖÇ05 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Yapı işletmesi ve benzeri uygulama süreçlerini bilir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel mühendislik konularında deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlayarak sonuca varma becerisine sahiptir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Şantiye yönetim süreçlerini bilir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yaparak, bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisine sahiptir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda sorumluluk alma, etkin çalışma becerisine ve özgüvene sahiptir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyerek kendini yeniler. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Fikirlerin oluşumunda, öneri getirme, geliştirme ve değerlendirme becerisine sahiptir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Türkçe ile etkin iletişim kurar ve kendini ifade eder. Verilen bir konu hakkında toplum önünde fikirlerini savunacak özgüvene ve mesleki donanıma sahiptir. Ayrıca İngilizce ile kendini ifade eder.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibidir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İş hayatında, mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir ve öğrenme felsefesinin gereğini yerine getirir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ekran düzenleme ve çizim yardımcı komutlarıyla BDÇ yazılımını çalıştırma seçeneklerini seçme Dersle ilgili kaynakların okunması ve uygulama yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
2 Ekran görüntü ve çizim ayarlarını yapma ve BDÇ yazılımını kapatma Dersle ilgili kaynakların okunması ve uygulama yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
3 Temel çizim komutlarını kullanarak çizim yapma ve koordinat sistemlerini kullanma Dersle ilgili kaynakların okunması ve uygulama yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
4 Çizim komutlarını kullanarak teknik resim çizme ve çizimlere yazı ekleme Dersle ilgili kaynakların okunması ve uygulama yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
5 Çizim komutları ile ilgili örnek uygulamalar Dersle ilgili kaynakların okunması ve uygulama yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
6 Düzenleme komutlarını kullanabilme Dersle ilgili kaynakların okunması ve uygulama yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
7 Çizim elemanlarının özelliklerini değiştirme Dersle ilgili kaynakların okunması ve uygulama yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Çizim elemanlarını çoğaltma Dersle ilgili kaynakların okunması ve uygulama yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
10 Ölçülendirme ayarlamasını yapma Dersle ilgili kaynakların okunması ve uygulama yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
11 Ölçülendirme komutlarını kullanma Dersle ilgili kaynakların okunması ve uygulama yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
12 Ölçüleri değiştirmek, yüzey işleme işareti eklemek ve tolerans ekleme Dersle ilgili kaynakların okunması ve uygulama yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
13 BDÇ yazılımları arasında 2B (iki boyutlu) veri transferi yapabilme Dersle ilgili kaynakların okunması ve uygulama yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
14 2B (iki boyutlu) veri transferi için dosya uzantılarını kullanma Dersle ilgili kaynakların okunması ve uygulama yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
15 Çıktı alınarak tanımlanmış yazıcı seçimini yapma, çıktı almada kullanılacak kağıt boyutunun seçimini yapma, çıktı alınacak alanı belirlemek, yazdırma ölçeğini seçebilme. Dersle ilgili kaynakların okunması ve uygulama yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 87
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,48
AKTS 3 AKTS