MAT104 Matematik-II

4 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MAT104
Ad Matematik-II
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Mühendis YUSUF POLAT


Dersin Amacı

Öğrenciye ders kapsamındaki konuları verimli bir şekilde öğreterek, gerekli ve yeterli matematik temelini oluşturmak ve Meslek derslerindeki Matematik konularını daha iyi anlamasını ve öğrendiği matematik konularını mesleğinde kullanmasını sağlamak amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Önbilgiler, fonksiyonlar, limit ve süreklilik, türev, türevin uygulamaları, belirsiz integral, integral alma metotları, belirli integralinin özellikleri, ilgili teoremler, integralin uygulamaları, kompleks sayilar, matrisler, analitik geometri ve trigonometri ile açı kavramları.

Dersin Ön Koşulu

Temel Matematik işlemlerini yapabilmesi gerekir.

Kaynaklar

1) L.Sangün, A.Ekicibil, Matematik Ders Notları, Adana Meslek Yüksekokulu Yayınları. 2) F.Akdeniz , D.Dönmez, A.Temizyürek ve Ark., Temel Matematik, Nobel Kitabevi, 2003.

Notlar

Konu ile ilgili tüm kitaplardan yararlanılabilir.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Fonksiyon kavramını bilir, fonksiyon türlerini tanır ve uygulamalarını yapar.
ÖÇ02 Kompleks sayilari tanir ve aritmetik işlemleri yapar.
ÖÇ03 Trigonometri kavramını tanır ve koordinat düzleminde uygulamalarını yapar.
ÖÇ04 Fonksiyonlarda limit süreklilik kavramlarını bilir ve türev alma kurallarını uygular.
ÖÇ05 Türevin fiziksel ve geometrik anlamını karşılaştırır. Trigonometrik, üstel fonksiyonların türev alma işlemlerini yapar.
ÖÇ06 İntegral alma metotlarını uygular.
ÖÇ07 Matris kavramını, özel matrisleri, matris özelliklerini bilir ve matrislerle aritmetik işlemleri yapar.
ÖÇ08 Determinant kavramını bilir ve denklem çözümlerinde uygular.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İklimlendirme ve soğutma alanındaki temel kavramları açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İklimlendirme ve soğutma alanındaki temel kavramlar arasındaki ilişkileri açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İklimlendirme ve soğutma sistemlerinin elemanlarının çalışma prensiplerini açıklar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İklimlendirme ve soğutma sistemlerinin problem çözümlerinde ilgili bilim dallarını kullanarak farklı yöntem ve teknikleri açıklar. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İklimlendirme ve soğutmanın günlük yaşamdaki uygulama alanlarını açıklar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İklimlendirme ve soğutma sistemlerindeki karşılaşılabilecek arıza durumlarında çözüm önerilerinde bulunur.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İklimlendirme ve soğutma meslekleri ve bu mesleklerin uygulamalarında, yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerinin gelişimi için uygun yöntem ve teknikleri kullanır. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İklimlendirme ve soğutma mesleğinin gereksinimlerine uygun araç ve gereçleri, uygulamalı teknik eğitim alarak kullanır.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İklimlendirme ve soğutma sistemlerinin projelerini, teknik çizim kurallarına uygun şekilde çizer.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İklimlendirme ve soğutma sistemlerinin geliştirilmesi için laboratuvarı uygun ve etkin bir şekilde kullanıp, elde edilen verilerin sunumunu ve yorumunu yapar.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İklimlendirme-soğutma elektriği ve kumanda devrelerinde yeni yöntem ve teknikleri uygular.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İklimlendirme ve soğutma alanları ile ilgili problemlerin çözümünde bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 3
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mesleki, teknolojik ve akademik gelişmeleri sürekli izler ve yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki bilgi ve becerilerini, tespit ettiği sorunları ve çözüm önerilerini sözlü ve yazılı iletişim yoluyla, uzman ve uzman olmayan kişiler ile paylaşır.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İngilizceyi iklimlendirme ve soğutma alanlarındaki gelişmeleri izleyebilecek ve mesleki iletişim kurabilecek yeterlikte kullanır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki ve teknik çizimler hazırlayarak, iklimlendirme ve soğutma malzeme sağlayıcıları ve uygulayıcılarıyla iletişim kurar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişimin yanı sıra bireysel gelişimi için bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda öğrenim gereksinimi doğrultusunda kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İş sağlığı ve güvenliği kanununda ifade edilen ulusal ve evrensel duyarlılıklara sahip olur.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Teknolojik uygulamaların hukuka uygunluğuna ve mesleki etik değerlere göre davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Fonksiyon Tanımı Tanım, Değer ve Görüntü Kümesi Parçalı Fonksiyon Mutlak Değer Fonksiyonu Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
2 Fonksiyonlarda İşlemler Fonksiyon Türleri(Birim,Sabit,Birebir,Örten,İçine) Fonksiyon Grafikleri Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
3 Karmaşık Sayı Tanımı i Sayısının Kuvvetleri İki Karmaşık Sayının Eşitliği Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
4 Karmaşık Düzlem bir karmaşık sayının eşleniği bir karmaşık sayının mutlak değeri karmaşık sayılarda dört işlem Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
5 Dar Açıların Trigonometrik Oranları sin,cos,cot,tan Fonksiyonları ve Özellikleri Açı Ölçü Birimleri Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
6 Limit ve Süreklilik Tanımı Sağ ve Sol Limit Kavramları Polinom Fonksiyonlarının Limitleri Limit Grafikleri Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
7 Türev Tanımı ve Özellikleri Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
8 Ara Sınav Yok Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Trigonometrik Fonksiyonların Türevi Üstel Fonksiyonların Türevi Türev Uygulamaları Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
10 İntegral Tanımı ve Özellikleri Belirli İntegral, Belirsiz İntegral Hesabı Kısmı İntegrasyon ve Değişken Değiştirme Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
11 Trigonometrik Fonksiyonların İntegrali Üstel Fonksiyonların İntegrali Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
12 İntegral Uygulamaları Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
13 Matris Tanımı Matris Çeşitleri (Sıfır, Kare,Birim) Matrisin Transpozu Matrislerde Dört İşlem Matrisin Kuvveti Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
14 Matrisin Determinantı Minör(Kofaktör), Determinant Özellikleri, Ek Matris(Adjoint Matris) Bir Matrisin Çarpma İşlemine Göre Tersi Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
15 Matrisin Determinantı Minör (Kofaktör) Determinant Özellikleri, Ek Matris (Adjoint Matris) Bir Matrisin Çarpma İşlemine Göre Tersi (2) Dersle ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yok Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yok Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 109
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,36
AKTS 4 AKTS