TUR127 Yiyecek İçecek Servisi-I

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TUR127
Ad Yiyecek İçecek Servisi-I
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi DİLEK SAY


Dersin Amacı

Yiyecek içecek departmanının organizasyon yapısı ve iş tanımları açıklanacaktır. Servis departmanında kullanılan malzemeler tanıtılacaktır. Hijyen ve sanitasyon hakkında gerekli bilgiler verildikten sonra, mönü ayrıntılı olarak aktarılacaktır.

Dersin İçeriği

Yiyecek İçecek Bölümü Organizasyon Yapısı, İş Tanımları , Servis Departmanında Kullanılan Malzemeler, Hijyen ve Sanitasyon, Mönü Türleri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen

Notlar

Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Nilüfer Koçak


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yiyecek içecek servisinin tanımını ve önemini açıklar
ÖÇ02 Servis sırasında ihtiyacı olan araç ve gereçlerini kullanır
ÖÇ03 Hijyen ve sanitasyonun mutfak uygulamalarında ve servis sırasındaki önemini açıklar
ÖÇ04 Mönü oluşturulması sırasında gerekli olan menü türlerini sıralar
ÖÇ05 Menü planlarını oluştururken belirlenen kurallara uygun şekilde menüyü planlar
ÖÇ06 Yiyecek ve içeceklerin hazırlanması sırasında önemli olan besinlerin kirlenme nedenlerini sıralar
ÖÇ07 Turizm otel ve işletmeciliğindeki HACCP ve ISO 22000 uygulamalarını açıklar
ÖÇ08 Servis öncesi şef garson, garson ve komi görevindeki kişilerin yapması gereken öz hazırlık işlemlerini sıralar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. 5
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır. 5
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir. 5
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. 3
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. 5
PÖÇ18 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yiyecek-İçecek Bölümü ve Önemi     Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Yiyecek ve İçecek Bölümü Organizasyon Yapısı     Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Servis Departmanı İş Tanımları ve İş Gerekleri     Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Servis Departmanı İle Diğer Departman İlişkileri   Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Servis Departmanında Kullanılan Malzemeler ve Bakımları: Metal malzemeler, Cam malzemeler, Porselen malzemeler Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
6 Servis Departmanında Kullanılan Malzemeler ve Bakımları: Kumas malzemeler, Restoran mobilyaları Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
7 Servise Hazırlık/Ön Hazırlık Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Hijyen ve Sanitasyon Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
10 Yiyecek ve İçecek Bölümünde Hijyen ve Sanitasyon Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Besin Hijyeni ve Önemi, HACCP Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay, Beyin Fırtınası
12 Besin Kirliliği ve Gıda Zehirlenmesi     Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
13 Mönü tanımı ve gelişimi Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Mönü planlama Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Mönünün içeriği, yapısı, sunumu ve mönü türleri Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS