TUR131 Turizm Coğrafyası

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TUR131
Ad Turizm Coğrafyası
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. GÖKHAN ÇOLAK


Dersin Amacı

Turizm faaliyetleri ile mekan arasındaki ilişkilerin kavranması. Türkiyenin kültürel ve doğal değerlerinin öneminin anlaşılması. Turizm faaliyetlerinin doğal ve kültüre çevrede meydana getireceği olumlu ve olumsuz etkileri belirlemek.

Dersin İçeriği

Türkiye'nin coğrafi bölgeleri,beşeri coğrafya ve turizm ilişkisi, Türkiye'nin bölgelerinin turizm kaynakları, turizmin coğrafi analizi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Türkiye Turizm Coğrafyası, Gürhan AKTAŞ, Detay Yayıncılık.

Notlar

Türkiye Turizm Coğrafyası, Gürhan AKTAŞ, Detay Yayıncılık.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Türkiye'nin fiziki coğrafyasını tanımlar.
ÖÇ02 Türkiye'nin bölgelerinin turizm kaynaklarını anlatır.
ÖÇ03 Genel coğrafya verilerini turizmle ilişkilendirir.
ÖÇ04 Beşeri coğrafya ve turizm ilişkisini kurar.
ÖÇ05 Turizmin coğrafi analizini yapar.
ÖÇ06 Türkiye'deki turizm çeşitleri hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ07 Türkiye'nin tarihi yerleri hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ08 Türkiye'deki UNESCO tarafından korunan yerler hakkında bilgi sahibi olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır. 3
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar.
PÖÇ18 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Türkiye turizmine genel bakış Ders Kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Turizm - Coğrafya İlişkisi Ders Kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Türkiye'nin İklim Özellikleri Ders Kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Türkiye'nin İklim Özelliklerinin Turizme Etkisi Ders Kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Küresel ısınmanın Türkiye Turizmine Etkisi Ders Kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Türkiye Turizminde yer şekilleri ile ilgili başlıca kaynaklar: Peribacaları, travertenler, vadiler Ders Kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Türkiye'de Su Kaynaklarının Turizme Etkisi Ders Kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Türkiye'de Korunan Alanlarda Turizm Faaliyetleri Ders Kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Türkiye'de Floral ve Yaban Hayatı Turizmi Ders Kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Türkiye turizminin beşeri kaynakları Ders Kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Müzeler, ören yerleri, kültürel ve dini yapılar, çeşitli etkinlikler Ders Kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Türkiye turizminde ulaşım, konaklama ve organizasyon alanındaki gelişmeler Ders Kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Türkiyede Dağ, Yayla ve Kış Turizmi Ders Kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Genel Tekrar Ders Kitabı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS