ECS548 Eczacılıkta Besin Destek Ürünleri

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 10. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ECS548
Ad Eczacılıkta Besin Destek Ürünleri
Yarıyıl 10. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi UMAY MERVE GÜVEN


Dersin Amacı

Besin bileşenlerini farmasötik dozajlarda içeren ürünlere Besin destek ürünleri veya Nutrasötikler denmektedir. Günümüzde artan ihtiyaçlar, fakirleşen toprak ve kronik hastalıkların yarattığı yetersizliklerle birlikte hastalıklardan korunma, güzel yaş alma ve iyi hissetme vb. amaçlarla ön plana çıkan besin destek ürünlerinin eczacılıkta önemli yeri bulunmaktadır. Bilimsel bulgular ışığında besin desteklerinin temel faydaları, etkinlikleri ve eczacının rolü hakkında bilgi sağlaması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

İnsan sağlığında ön planda olan, besin desteklerinde yer alan temel içerikleri, vitamin, mineral, amino asit, omega yağ asitleri, bitki ekstreleri, koenzimler, probiyotikler, antioksidanlar

Dersin Ön Koşulu

Yoktur.

Kaynaklar

Yoktur.

Notlar

Yoktur.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Besin destekleri (Nutrasötikler) hakkında temel bilgileri bilir.
ÖÇ02 Besin destek kavramının hayatın her alanındaki faydalı rolünü kavrar.
ÖÇ03 Besin desteklerinde yer alan maddeleri biyokimyasal yapısını ve etki mekanizmalarını açıklar.
ÖÇ04 Temel besin ögelerinden vitamin, minerallerin ve protein (amino asitlerin) etkilerini ve fonksiyonunu bilir.
ÖÇ05 Esansiyel yağ asitlerinin vücut için olmazsa olmaz fonksiyonlarını ve faydalarını açıklar.
ÖÇ06 Kadın-erkek sağlığı, eklem sağlığı, beyin sağlığı, bağırsak sağlığı gibi spesifik konularda besin desteklerinin sınıflandırılması ve etkinliğini açıklar.
ÖÇ07 Sporcu sağlığı ve sporcu beslenmesi hakkında temel bilgileri ve besin desteği seçimini organize eder.
ÖÇ08 Vücudun temel bağışıklık sistemi, detoks ve karaciğer fonksiyonlarında yardımcı besin desteklerinin kullanımını açıklar.
ÖÇ09 Kardiyovasküler sistemi destekleyici destekleri sayar.
ÖÇ10 Sağlıklı yaş alma, cilt sağlığı ve anti-aging korunmada antioksidanların etkisini açıklar.
ÖÇ11 Kilo kontrolü, diyabet, metabolik sendromda besin desteklerinin etkilerini sıralar.
ÖÇ12 İlaç- besin desteği etkileşimlerini açıklar.
ÖÇ13 Kronik hastalıkların ilaçlı tedavilerine kombine edilebilecek yardımcı besin destek tedavilerini sayar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farmasötik alanda yeterli bilgiye sahip olur ve edindiği bilgileri geliştirir. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik sorumluluk ile mesleki bilgileri kavrar.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İlaç konusunda edindiği bilgiler ile hastaya, topluma ve sağlık personeline danışmanlık hizmeti sunar, ileri düzeydeki bilgi ve becerisini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 5
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Eczacılık alanında tarihi ve güncel gelişmelere ulaşma, bilimsel ve kanıta dayalı verileri izleme, değerlendirme ve uygulama bilgisine sahip olur.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik eczacılık temelini öğrenerek, ilaç/hasta odaklı eczacılık uygulamalarının ve bireyselleşmiş farmasötik bakım hizmetinin sağlanmasına yardımcı olacak bilgi ve beceriye sahip olur. 1
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Eczacılık meslek ve eğitiminin gelişimine ait olay ve olguları araştırma, değerlendirme ve çözümlemede rol alır. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Eczacılık meslek bilgilerini, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir ve edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel bilimler ve temel tıp bilimlerinin kavram ve uygulamalarını ilaç ve eczacılık alanında etkili bir şekilde kullanılır, yaşam boyu öğrenme ilkesi ile bilgilerini doğru bilgi kaynakları ile günceller. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sözlü ve yazılı olarak etkili iletişim kurar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı evrensel bilgi ile donanmış, Türkçeyi doğru kullanan en az bir yabancı dil bilen eczacı olarak bilgi birikimini kullanarak mesleğini yürütür.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları, profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Toplumun sağlık düzeyinin ve kalitenin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, eczane yönetimi konularında bilgi sahibi olur ve farmasötik alandaki problemleri tanımlar. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Güncel sağlık ve tedavi sorunları hakkında bilgileri kavrar, bu konularda ulusal ve uluslararası toplantılara katılır ve toplum sağlığı konusunda etkin rol oynar. 5
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Hastalıklar ile ilgili temel bilgileri edinir, tedavide kullanılan ilaçlar hakkında akılcı ilaç kullanımına uygun kararlar verir. 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Besin destekleri giriş, temel kavramlar İlgili konuda okuma yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 vitaminler İlgili konuda okuma yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 mineraller İlgili konuda okuma yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 antioksidanlar İlgili konuda okuma yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 amino asitler İlgili konuda okuma yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 omega yağ asitleri İlgili konuda okuma yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 mikrobiyota (prebiyotikler ve probiyotikleri) İlgili konuda okuma yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 besin destekleri kalite ve üretim bilgileri İlgili konuda okuma yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 bitkisel besin destekleri İlgili konuda okuma yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 spesifik besin destekleri -1 İlgili konuda okuma yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 spesifik besin destekleri -2 İlgili konuda okuma yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 bağışıklık sistemini destekleyen nutrasötikler İlgili konuda okuma yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 sporcu sağlığında besin destekleri İlgili konuda okuma yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 ilaç ve besin desteği etkileşimleri İlgili konuda okuma yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS