TUR135 Genel İşletme

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TUR135
Ad Genel İşletme
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. ORHAN CENGİZ


Dersin Amacı

Bu dersin genel amacı, işletmelerin kuruluşu ve işletmenin fonksiyonları için gerekli temel bilgi, beceri ve tutumları kazandırmaktadır.

Dersin İçeriği

İşletmeciliğe giriş, işletme kuruluşu ve çeşitleri, yönetici ve liderlik, üretim ve pazarlama, girişimcilik, kar ve zarar analizi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Genel İşletme-Adnan Çelik ve M. Şerif Şimşek

Notlar

Dersin koordinatörü tarafından hazırlanan uygulamalar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İşletmenin temel kavramlarını açıklar.
ÖÇ02 İşletmenin iç ve dış çevre ile olan ilişkilerini açıklar.
ÖÇ03 İşletmenin kuruluş sürecini açıklar.
ÖÇ04 İşletmenin fonksiyonlarını açıklar.
ÖÇ05 İşletme türlerini sınıflandırır.
ÖÇ06 Üretim faktörlerini tanımlar.
ÖÇ07 İşletmelerde maliyet türlerini sınıflandırır.
ÖÇ08 Girişimcilik ile ilgili temel faktörleri açıklar.
ÖÇ09 Turizm işletmelerinin yapısını bilir.
ÖÇ10 Turizm işletmelerini, üretim ve ticaret işletmeleriyle karşılaştırır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. 5
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır. 5
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur. 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar. 1
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. 3
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur. 3
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar.
PÖÇ18 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İşletme ile ilgili temel kavramlar Konunun ilgili kaynaklardan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Üretim faktörleri Konunun ilgili kaynaklardan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 İşletmenin Amaçları Konunun ilgili kaynaklardan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 İşletmelerin sınıflandırılması Konunun ilgili kaynaklardan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 İşletmecilikte başlangıç faaliyetleri ve kuruluş şekilleri Konunun ilgili kaynaklardan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 İşletmelerin hukuki yapıları Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 İşletmenin fonksiyonlarının sınıflandırılması Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 İşletmelerin üretim işlevi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 İşletmelerin finans işlevi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 İşletmelerin yönetim işlevi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 İşletmelerin muhasebe işlevi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 İşletme maliyetlerinin belirlenmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Girişimcilik ve girişimciliğin unsurları Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Örnek Olay Çözme Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Kitabı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Kitabı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS