TUR136 Yiyecek İçecek Servisi-II

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TUR136
Ad Yiyecek İçecek Servisi-II
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi DİLEK SAY


Dersin Amacı

Öğrenciye servisin ne olduğunu kavratmak ve genel servis kurallarını benimsetmek en temel amaçtır. Ayrıca servis türlerini uygulamalı bir şekilde göstererek servis türleri arasındaki farkları kavratarak el becerisini geliştirip deneyim sahibi olmasını sağlamaktır

Dersin İçeriği

Servis Bilgisi, Temel Mutfak Bilgileri, İçecekler ve Servisleri, Konuk İlişkileri ve Şikayetler

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Yiyecek ve İçecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen

Notlar

Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Nilüfer Koçak


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yemek ve içki servisinin önemini açıklar.
ÖÇ02 Servis türlerini sıralar.
ÖÇ03 Servis basamaklarını açıklar
ÖÇ04 Temel mutfak bilgilerini açıklar
ÖÇ05 İçecek servisini organize eder
ÖÇ06 Konuk şikayetlerini sınıflandırır
ÖÇ07 Konukların sınıflandırılmasını açıklar
ÖÇ08 Sosların hazırlanmasını açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. 5
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır. 5
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir. 5
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. 3
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. 5
PÖÇ18 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Servisin Tanımı ve Önemi     Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170s. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Servis Türleri   Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Temel Servis Bilgileri  Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Servis Öncesi Yapılan Son Hazırlıklar,  Servis Basamakları, Ziyafet Çalışmaları   Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
5 Pişirme Yöntemleri:Ağartma, Haşlama,Hafif Haşlama, Izgara, Buharda pişirme, Kızartma Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Pişirme Yöntemleri:Tavada pişirme, Etleri Fırında Pişirme, Hamur İşleri Fırında Pişirme   Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Garnitürler, Soslar Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 İçecek Bilgisi ve Servisleri Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Alkolsüz İçeceklerin Servisleri   Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Alkollü İçeceklerin Servisleri   Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Sıcak İçeceklerin Servisleri   Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Soğuk İçeceklerin Servisleri   Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Konuk ile İlişkiler Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Konukların Sınıflandırılması Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS