BBP317 Örtü Altı Yetiştiriciliği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BBP317
Ad Örtü Altı Yetiştiriciliği
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. MERAL INCESU
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. MERAL INCESU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Dr. Öğr. Üyesi Bekir Bülent ARPACI (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Örtüaltı yetiştiriciliği sistemlerinin tanıtılması, örtüaltı yetiştiriciliği prensiplerinin öğretilmesi tanımlar.

Dersin İçeriği

Farklı örtüaltı sistemlerinin tanımlanması ve birbirlerinden ayırt edilmesi, sera kurulumuna etkili olan ekolojik, ekonomik ve sosyal faktörler, sera kurulmasında etkili teknik faktörler, serada sebze yetiştiriciliğinin genel prensipleri (bitki dikim yoğunluğu, budama ve askıya alma, tozlanma ve döllenmeye yardım, sulama, gübreleme ve hasat)

Dersin Ön Koşulu

ön koşul yoktur

Kaynaklar

Örtü Altı Yetiştiriciliği

Notlar

konuyla ilgili literatürler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Farklı örtüaltı sistemlerini tanır ve ayrımlar
ÖÇ02 Sera kurarken etkili olan ekolojik ve sosyal faktörleri öğrenir
ÖÇ03 Seraların yapısal özelliklerini bilir ve tanımlar
ÖÇ04 Seralarda bitki yetiştirme prensiplerini genel olarak öğrenir
ÖÇ05 Meyvecilikte örtüaltına almanın meyvelerde erkencilik ve kaliteye katkılarını öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri temel alanı ve ayrıca tahıllar, yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri, çayır mera yem bitkileri ve enerji bitkilerini tanır, bu bitkilerin fizyolojisi, yetiştirilmesi, biyoteknolojik çalışmaları, organik tarımı, ıslahı ve yeni çeşit geliştirme konularındaki sorunlar ve çözüm yolları üzerinde bilgi sahibi olur.
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarla Bitkileri ile ilgili arazi çalışmasını yapar, Tarla ekim ve dikim planı tasarlar, kurar, uygular ve işletir. Araştırma sonuçlarını, değerlendirir ve yorumlar.
PÖÇ04 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Tarla Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik, üretim sistemi ve ekonomik sorunların kaynağını bulur, bitki ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda Tarla Bitkilerinin tohumluk üretimi ve sorunları, kaliteli tohumluğun geliştirilmesi ve ürün depolanması hakkında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir. Sorunların çözümüne yönelik olarak disipline özgü takım çalışması yapabilir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla bitkilerinde genetik kaynakların tespiti ve korunması ve çoğaltma yöntemleri konularında deneyim kazanır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi edinir. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Tarla Bitkileri alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarla Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlaması, mekanizasyonu, hasat sonrası depolama, vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarla Bitkileri ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ziraat Mühendisliği ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık sahibidir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Örtüaltı yetiştiriciliğinin tanımının yapılması, tarımda bitkisel üretimde ayrılan farklı yanları, sağladığı faydalar Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Örtüaltında bitki yetiştirme sistemlerinin sınıflandırılması Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Örtüaltı tarımının tarihçesi, Türkiye ve dünyada örtüaltı tarımının genel durumu (istatistikler). Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Seraların sınıflandırılması Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Seraların sınıflandırılması hakkında genel bilgiler Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Seraların sınıflandırılması neye göre yapılır Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Seranın kurulumunda etkili teknik faktörler. Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Bu haftaya kadar incelenen konuları önerilen kaynakları ve ders notlarından çalışarak sınava hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Serada meyveciliğin ekonomik önemi, meyvelerin ekolojik istekleri Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Sera meyvelerinde döllenme biyolojisi ve erkencilik Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Serada kültürel uygulamalar, hasat ve hasat kriterleri Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Serada muz yetiştiriciliği Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Örtü altında çilek yetiştiriciliği Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Örtü altında ahududu ve böğürtlen yetiştiriciliği Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Örtü altında sert ve yumuşak çekirdekli meyve türleri yetiştiriciliği (kiraz, erik, elma) Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem boyunca incelenen konuları önerilen kaynakları ve ders notlarından çalışarak sınava hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem boyunca incelenen konuları önerilen kaynakları ve ders notlarından çalışarak sınava hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 22.11.2022 12:40