Genel Bilgi
Kod | TBP219 |
Ad | Genel Zootekni |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. UĞUR SERBESTER |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. UĞUR SERBESTER
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. ULVİYE KUMOVA (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Sindirim sistemi tiplerini öğretmek, çiftlik hayvanlarının beslenmesinde kullanılan yem kaynaklarını tanıtmak
Dersin İçeriği
Çiftlik hayvanlarında sindirim sistemleri, kaba ve yoğun yemler, karma yem üretimi
Dersin Ön Koşulu
Ön koşul bulunmamaktadır.
Kaynaklar
Şengonca, M., 2005. Hayvan Yetiştirme İlkeleri: Ders Kitabı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay. No:534, İzmir, 192s. Rice, V.A., 1997. Breeding and improvement of farm animals, McGraw-Hill Book Company, inc., New York, London, 516p.
Notlar
Akçapınar, H., Özbeyaz, C. (1999) Hayvan Yetiştiriciliği Temel Bilgileri. Aksoy, F.T. (1999) Tavuk Yetiştiriciliği Şenköylü, N., 1991. Modern Tavuk Üretimi Taylor, R. E., Field, T. G. (2001). Scientific Farm Animal Production, Seventh Edition, Prentice-Hall, Colarado, USA. Türkoğlu, M., Sarıca, M Arda, M., Altan, A., Bayraktar, H.,Kutlu, H.R.,Yetişir, R., Erensayın, C., Elibol, O. 2009. Tavukçuluk Bilimi (Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar). Editörler; Türkoğlu, M ve Sarıca, M.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Sindirim sistemlerini tanır |
ÖÇ02 | Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde kullanılan kaba yemlerin özelliklerini bilir |
ÖÇ03 | Çiftlik hayvanların beslenmesinde kullanılan tahıllar ve yan ürünleri öğrenir |
ÖÇ04 | Zootekni terminolojisini öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. | 3 |
PÖÇ02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tarla Bitkileri temel alanı ve ayrıca tahıllar, yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri, çayır mera yem bitkileri ve enerji bitkilerini tanır, bu bitkilerin fizyolojisi, yetiştirilmesi, biyoteknolojik çalışmaları, organik tarımı, ıslahı ve yeni çeşit geliştirme konularındaki sorunlar ve çözüm yolları üzerinde bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ03 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tarla Bitkileri ile ilgili arazi çalışmasını yapar, Tarla ekim ve dikim planı tasarlar, kurar, uygular ve işletir. Araştırma sonuçlarını, değerlendirir ve yorumlar. | |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Tarla Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik, üretim sistemi ve ekonomik sorunların kaynağını bulur, bitki ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | 3 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tarla Bitkileri ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda Tarla Bitkilerinin tohumluk üretimi ve sorunları, kaliteli tohumluğun geliştirilmesi ve ürün depolanması hakkında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir. Sorunların çözümüne yönelik olarak disipline özgü takım çalışması yapabilir. | |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Tarla bitkilerinde genetik kaynakların tespiti ve korunması ve çoğaltma yöntemleri konularında deneyim kazanır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi edinir. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Tarla Bitkileri alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tarla Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlaması, mekanizasyonu, hasat sonrası depolama, vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Tarla Bitkileri ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ziraat Mühendisliği ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık sahibidir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Çiftlik hayvanlarında Zoolojik Sistem ve sınıflama, hayavncılık işletmeleri | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Çiftlik hayvanlarında sindirim sistemi, anatomisi, fonksiyonu | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Hayvancılık işletmeleri, işletme Yapıları, barınak ve hayvanın çevre ile interaksiyonları | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Hayvan Islahı,seleksiyon, ayıklama, bilgi kaynakları | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Sindirim sıvıları, sindirim sistemi kontrolü, besin maddelerinin emilimi | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Besin Maddeleri (Su ve Karbonhidratlar ve Proteinler), Fonksiyonları ve Metabolizması | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Hayvan Islahı, döl kontrolü, melezleme, akrabalı yetiştirme, hetrozis | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Besin Maddeleri (Lipitler, Vitaminler ve Mineraller) Fonksiyonları ve Metabolizması Besin madde gereksinmeleri ile ilgili kavramlar, tanımlar ve yem tüketimi | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Yemler ve Yemlerin besleme değerinin takdiri Yemlerin değerini etkileyen faktörler Yemlerin sınıflandırılması ve yem hammaddeleri | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | üreme organlar anatomisi ve fizyolojisi, çiftleştirme gebelik, doğum ve yapay tohumlama | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | İşletme ziyareti | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Kaba yemler ve silaj Kesif yemler ve Karma Yem Rasyon hazırlama prensipleri ve teknikleri | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Kanatlı besleme | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Ruminant besleme | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Öğretim elemanı tarafından önerilen kitaplar ve internet taraması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |