TBP316 Doku Kültürü Teknikleri

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TBP316
Ad Doku Kültürü Teknikleri
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HAKAN ÖZKAN


Dersin Amacı

Öğrenciler, doku kültürünün temel prensiplerini ve bitkilerde uygulanan doku kültürü tekniklerini öğrenir

Dersin İçeriği

Doku kültürünün tanımı ve kapsamı, doku kültürü laboratuvarıın organizasyonu, besi ortamı hazırlanması ve sterilizasyon teknikleri, embriyogenesis, organogenesis, bitkilerde uygulanan doku kültürü teknikleri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Hatipoğlu, R. 2010. Bitki Doku Kültürü Teknikleri Ders Notu

Notlar

Özcan, S., Gürel, E. ve Babaoğlu, M. 2001. Bitki Biyoteknolojisi. Cit I . Selçuk Üniversitesi Vakfı Yayınları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Doku kültürü laboratuarında bulunması gerekli alet ve ekipmanı bilir
ÖÇ02 Steril çalışmanın esaslarını bilir
ÖÇ03 Doku kültürleri için gerekli besi ortamlarının hazırlanma esasları bilir
ÖÇ04 Bitki explantlarının izolasyonu ve kültüre alınmasını bilir
ÖÇ05 Doku kültürü tekniklerinin süreçlerini bilir
ÖÇ06 değişik sürdürülebilir uygulamaların tanımlanması
ÖÇ07 Ekonomik zarar eşiği nasıl belirlenir, öğrenirler.
ÖÇ08 Önemli yabancı otların ekonomik zarar eşiklerini bilirler.
ÖÇ09 Yabancı otlarla biyolojik mücadele nasıl yapılır, öğrenirler.
ÖÇ10 Yabancı otlarla fiziksel ve mekanik mücadele nasıl yapılır, öğrenirler.
ÖÇ11 Yabancı otlarla kimyasal mücadele nasıl yapılır, öğrenirler.
ÖÇ12 Herbisitler ve etki mekanizmalarını bilirler.
ÖÇ13 Herbisitler ve direnci öğrenirler.
ÖÇ14 Herbisitleri kullanırkan nelere dikkat edilir ve nasıl çevre korunur, öğrenirler.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri temel alanı ve ayrıca tahıllar, yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri, çayır mera yem bitkileri ve enerji bitkilerini tanır, bu bitkilerin fizyolojisi, yetiştirilmesi, biyoteknolojik çalışmaları, organik tarımı, ıslahı ve yeni çeşit geliştirme konularındaki sorunlar ve çözüm yolları üzerinde bilgi sahibi olur.
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarla Bitkileri ile ilgili arazi çalışmasını yapar, Tarla ekim ve dikim planı tasarlar, kurar, uygular ve işletir. Araştırma sonuçlarını, değerlendirir ve yorumlar.
PÖÇ04 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Tarla Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik, üretim sistemi ve ekonomik sorunların kaynağını bulur, bitki ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda Tarla Bitkilerinin tohumluk üretimi ve sorunları, kaliteli tohumluğun geliştirilmesi ve ürün depolanması hakkında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir. Sorunların çözümüne yönelik olarak disipline özgü takım çalışması yapabilir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla bitkilerinde genetik kaynakların tespiti ve korunması ve çoğaltma yöntemleri konularında deneyim kazanır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi edinir. 5
PÖÇ07 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Tarla Bitkileri alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarla Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlaması, mekanizasyonu, hasat sonrası depolama, vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarla Bitkileri ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ziraat Mühendisliği ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık sahibidir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Doku kültürü laboratuarının organizasyonu ve doku kültürü laboratuarının tanıtımı Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Doku kültüründe kullanılan besi ortamının bileşenleri, kullanılan kimyasallar, kullanılan kimyasalların özellikleri Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Doku kültürü laboratuarında çözelti hazırlama teknikleri Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Besi ortamı mineral madde stok solusyonlarının hazırlanma teknikleri Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Besi ortamında kullanılan vitamin ve büyüme düzenleyicilerin stok solusyonlarının hazırlanma teknikleri Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Doku kültüründe sterilizasyon teknikleri ve bu konu hakkında ödev verilecektir Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Besi ortamının hazırlanma teknikleri Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Doku kültüründe bitki materyali sterilizasyonu, explant izolasyonu ve kültürü Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Doku kültüründe başarıyı etkileyen bitkisel faktörler Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Embriyo kültürünün tanımı, uygulanması ve kullanım alanları Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Meristem kültürü Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Kallus, hücre ve protoplast kültürü Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Haploid bitki elde etme teknikleri Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Somaklonal varyasyon ve somatik melezleme Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS