TAM162 Meslek Resim

6 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAM162
Ad Meslek Resim
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ALPER SOYSAL


Dersin Amacı

Teknik resim okumayı öğrenmek. Teknik resim üzerinden parça listesi çıkarmak.Resim üzerinden yüzey kalitesi,tolerans, malzeme vb. bilgileri derleyip imalat hazırlığına geçiş yapmak

Dersin İçeriği

Teknik Resim okuma, tolerans, yüzey kalitesi bilgilerini hesaplama ve seçme yoluyla oluşturmak. Bu amaçla ilgili eşitlikler ve çizelgeleri tanımak ve kullanmak.Montaj resmi hazırlamak ve parça listesi çıkarmak. İmalat hazırlığı yapmak.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Mustafa Bağcı, Cemil Bağcı Teknik Resim II, Birsen Yayın evi, 2010

Notlar

Bilgisayar ortamında hazırlanmış sunu ve notlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Teknik resimde makine elemanlarını kullanarak çizim yapar Standartları tanır. Tolerans hesaplar ve resme uygular Yüzey kalitesini bilir ve resme uygular.
ÖÇ02 Çizim ve tolerans bilgisini tezgah bilgisiyle birleştirir ve resme işler.
ÖÇ03 Montaj resmi ve parça listesi hazırlar.
ÖÇ04 Teknik resim, standart, tolerans, malzeme ve imalat bilgisini bilgisayar ortamında çizim programlarına uygular.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım makinaları eğitimine alt yapı oluşturacak şekilde temel bilim, mühendislik, genel tarım ve tarım makinaları ile diğer sosyal-kültürel konularda temel kavramları tanır, güncel bilgiler edinir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretimde doğal ve fosil kökenli enerji kaynaklarının kullanılma ve korunum olanaklarını bilir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım makinalarının imalat yöntemlerini bilir ve malzemeleri tanır. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleki çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincine varır ve girişimcilik ve yenilikçilik konularının önemini kavrar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım makinalarının temel uygulamalarında makinaların ayar, bakım ve tarlada kullanımını ve sorunlarını bilir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım işletmelerinde mekanizasyona uygun sürdürülebilir üretim modellerini uygular, optimum mekanizasyon zincirinin oluşturur, işletmeciliğini yapar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Üç boyutlu tasarım yazılımlardan en az birisini bilir ve uygular. 4
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım makinaları imalatına dönük yasa ve yönetmelikleri bilir ve uygular.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel ve hayvansal üretimde tarımsal mekanizasyon kapsamında çözülebilecek sorunları tespit eder, mevcut tarım makinaları içinden seçim yapar. 3
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal, uluslar arası proje kaynaklarını, başvuru, kabul ve izleme süreçlerini bilir.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ve tarım makinaları ile ilgili ulusal-uluslar arası yasal düzenlemeleri bilir. 4
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım makinaları tasarım ve imalatında üç boyutlu katı modelleme kavramını uygular.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım makinalarına uygun malzeme seçer. 3
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleki anlamda kendini geliştirebilmek için başvurulması gereken yöntemleri bilir, uygular.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyon konusunda AR-GE veya uygulama projesi hazırlar, tasarım ve imalat faaliyetlerini gerçekleştirir. 4
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım makinalarının üretimi, pazarlanması ve servis ağı oluşturulması işlerini planlar ve yönetir.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım Makinaları Alanında yeterli altyapıya sahip olur.
PÖÇ18 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarım makinaları tasarımına dönük yeni uygulama ve yazılımları öğrenir. 4
PÖÇ19 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarım makinaları sektörünün imalat sanayi, kamu kurumları ve meslek odaları temsilcileriyle staj, uygulama, güncel sorunları izleme kapsamında iletişim kurar, farklı çalışma ortamlarında sorumluluk üstlenir.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarım makinaları alanında çalışan firmalara AR-GE ve teknoloji geliştirme konusunda destek olur. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler ve ders materyali tanıtımı. Ders notları ve yardımcı kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
2 Tolerans, Geçmeler ve Alıştırmaların tanıtımı, hesaplamalar ve ilgili çizelgelerin kullanımı. Örnek üzerinde pratik çalışma. Ders notları ve yardımcı kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
3 Tolerans, Geçmeler ve Alıştırmaların tanıtımı, hesaplamalar ve ilgili çizelgelerin kullanımı. Örnek üzerinde pratik çalışma I Ders notları ve yardımcı kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
4 Yüzey kalitelerinin tanıtımı, çizimde gösterimi. Tezgahlar ve işlem sırasının yüzey kalitesiyle ilişkisi. Ders notları ve yardımcı kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
5 Makine resminin özellikleri. Antet düzenlemesi. Parça listesi hazırlama. Kataloğ resmi ve özellikleri. Resim numaralandırma. Örnek resimlerin incelenmesi. Kağıtlar ve katlanma şekilleri. Ders notları ve yardımcı kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
6 Montaj resimleri. Piyasadaki hazır metal malzemelerin (profiller, saclar, miller,v.b.) tanıtımı. Ders notları ve yardımcı kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
7 ARA SINAVI Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
8 Ara Sınav Ders notları ve yardımcı kaynaklar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Perçin ve kama Pim ve perno çeşitleri ve yardımcı ekipmanın tanıtımı. Teknik resimde gösterimi ve hesaplama eşitlikleri. İlgili standartlar. Ödev çizimi. Ders notları ve yardımcı kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
10 kaynak çeşitleri ve yardımcı ekipmanın tanıtımı. Teknik resimde gösterimi ve hesaplama eşitlikleri. İlgili standartlar. Ödev çizimi. Ders notları ve yardımcı kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
11 Dişli çarklar çeşitleri ve hesaplama eşitlikleri. Teknik resimde gösterimi. İlgili standartlar. Ödev çizimi. Ders notları ve yardımcı kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
12 Kayış-kasnak ve zincir-dişli çeşitleri ve yardımcı ekipmanın tanıtımı. Teknik resimde gösterimi ve hesaplama eşitlikleri. İlgili standartlar. Ödev çizimi. Ders notları ve yardımcı kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
13 Yaylar ve yatakların çeşitleri ve yardımcı ekipmanın tanıtımı. Teknik resimde gösterimi ve hesaplama eşitlikleri. İlgili standartlar. Ödev çizimi. Ders notları ve yardımcı kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
14 Akslar ve millerin çeşitleri ve yardımcı ekipmanın tanıtımı. Teknik resimde gösterimi ve hesaplama eşitlikleri. İlgili standartlar. Ödev çizimi. Ders notları ve yardımcı kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
15 Akslar ve millerin çeşitleri ve yardımcı ekipmanın tanıtımı. Teknik resimde gösterimi ve hesaplama eşitlikleri. İlgili standartlar. Ödev çizimi I Ders notları ve yardımcı kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ödevleri tamamlamak. Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ödevleri tamamlamak. Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 159
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,36
AKTS 6 AKTS