BYA155 Bilgisayar Büro Programları

5 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 2.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BYA155
Ad Bilgisayar Büro Programları
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 2.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. ÜNAL BALCI


Dersin Amacı

Bu dersin amacı; bilgisayarda donanım ve işletim sistemi kavramlarını tanıtmak ve MS Office uygulamalarını temel seviyede kullanabilecek bilgi ve becerileri vermektir.

Dersin İçeriği

Bu dersin içeriğinde Temel Kavramlar ve Giriş, Bilgisayar Çevre Birimleri, İşletim Sistemine Giriş, Kelime İşlemciler (Word), Elektronik tablo programı (Excel), Sunu Hazırlama ( Power Point) konuları yeralmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul bulunmamaktadır.

Kaynaklar

1. Çukurova Üniversitesi Enformatik Bölümü Bilgisayar Ders Notları 2. Ömer BAĞCI, Yeni Başlayanlara Bilgisayarın B'si, Seçkin Yayınevi, 2010.

Notlar

Öğretim elemanı sunum ve ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Günlük hayatta kullanılan belge ve yazıları kelime işlem programında düzenler ve gerekli düzeltme ve biçimlendirme çalışmaları yapar.
ÖÇ02 İş hayatında kullanılan tablo ve iş yazılarının düzenleme ve yazdırma işlemlerini yapar.
ÖÇ03 MS Excel programında mantıksal ve matematiksel fonksiyonları kullanabilir.
ÖÇ04 Oluşturulan belgeleri resim, şekil, nesne ve grafikler ekler-çıkarır ve manyetik ortamlara kaydeder


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı alanına ilişkin temel kavram ve ilkeleri tanımlar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı mesleğinde karşılaşılan problemlerin çözümü için gerekli olan verileri toplar, analiz eder, değerlendirir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı alanı ile ilgili gelişmeleri bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak takip eder ve değerlendirir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sosyal, ekonomik, kültürel ve hukuki konularda temel bilgiye sahip olur.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bürolarda kendisine bağlı olarak çalışan işgörenlerin denetlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik bilgilere sahip olur.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bürolarda teknoloji kullanımı ile ilgili bilgileri açıklar. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı alanı ile ilgili bürolarda yürütülebilecek hizmetleri ve buna bağlı işlemleri açıklar.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı alanı ile ilgili karşılaşılan genel sorunları, teorik bilgi ve becerileri kullanmak suretiyle çözüm önerileri geliştirebilir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yöneticinin öngördüğü örgüt ile gereken bilgileri toplayarak rapor halinde sunabilir. 5
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Büro teknolojilerini etkin olarak kullanabilir. 5
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yöneticinin öngördüğü organizasyonlara ilişkin zaman ve protokol düzenlemeleri yapabilir.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireylerin sosyal, kültürel farklılıklarını ve alanları ile ilgili özel gereksinimlerini de dikkate alarak uygun ortamları oluşturabilir.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yöneticiye yönelik evrak, kayıt işleyişini kontrol altında tutabilecek yöntem ve teknikleri uygulayabilir.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı sorunların çözümünde bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir.
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kendi kendine öğrenme yetisi kazanarak, öğrendiği bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yöneticiyle, örgütün iç ve dış çevresiyle etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımı kullanabilir. 5
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı alanında yeterli olacak düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanına ilişkin gerekli olan sosyal sorumluluk, etik değerler, sosyal güvenlik hakları, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilicine sahip olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bilgisayar hakkında temel kavramları tanıma Konunun ders notlarından okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
2 Windows işletim sistemi arayüzünü tanıma, masaüstü ortamını kullanma, masaüstü ve görev çubuğundaki nesneleri açıklama ve özellikleri ayarlama Konunun ders notlarından okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 Başlat menüsü seçeneklerini kullanma, klasör ve dosyalarla ilgili olarak seçme, oluşturma, taşıma, kopyalama v.s. İşlemleri yapabilme Konunun ders notlarından okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
4 Word e giriş, Word ekranını tanıma, Dosya işlemleri: Açma. Kapatma, kaydetme, farklı kaydetme,sayfa yapısı Konunun ders notlarından okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
5 Düzen menüsü işlemleri, Görünüm menüsü işlemleri, Biçim menüsü işlemleri Konunun ders notlarından okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
6 Araçlar menüsü işlemleri, Tablo menüsü işlemleri Konunun ders notlarından okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
7 Excel'e giriş , Excel ekranını tanımak, Dosya işlemleri:Açma, kapatma, kaydetme, farklı kaydetme Konunun ders notlarından okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Verilerin girilmesi, veri girme teknikleri, formül oluşturulması, Operatörler, Hücre Başvuruları Konunun ders notlarından okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
10 İşlevler I (Fonksiyonlar ) Konunun ders notlarından okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
11 İşlevler II (Fonksiyonlar ) Konunun ders notlarından okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
12 Çalışma kitaplarının yönetilmesi, Veri Yönetimi: Liste oluşturulması, sıralanması, süzülmesi, Grafik oluşturulması Konunun ders notlarından okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
13 Powerpoint ekranını tanıma, menü kullanımları, Yeni bir sunum oluşturma, Powerpoint programında asıl slaytta çalışma ve ayarları yapma Konunun ders notlarından okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
14 Slaytlarda farklı görünümlerle çalışılması, Slayt ekleme, çoğaltma, dosyadan slayt alma, seçme, silme işlemleri Konunun ders notlarından okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
15 Resim, ses ve video klip eklenmesi, Özel canlandırma eklenmesi, slayt gösterisinin görüntülenmesi Konunun ders notlarından okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 116
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,64
AKTS 5 AKTS