BYA256 Bilgisayar Muhasebe Yazılımları

4 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BYA256
Ad Bilgisayar Muhasebe Yazılımları
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Özer ŞEN


Dersin Amacı

Eğitim alanların, muhasebe işlemlerini, bilgisayar programı yardımı ile hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı eğitim programıdır.Bu ders ile öğrenci, tekdüzen muhasebe sistemine göre bilgisayarda muhasebe paket programlarını kullanma ve verileri kaydetme yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

A- MUHASEBE PAKET PROGRAMINI BİLGİSAYARA YÜKLEMEK B-CARİ HESAP C-ÇEK SENET D-ÖN MUHASEBE E-MUHASEBE F-ENTEGRASYON

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Luca Bilgisayarlı Muhasebe-Şerife Önder Ekin Basım Yayın

Notlar

Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Paket programa girmek ve çıkmağı öğrenir
ÖÇ02 Paket programda tanımlar ve ayarlar yapmayı öğrenir
ÖÇ03 Paket programda firma tanımlamayı öğrenir
ÖÇ04 Paket programda bilgilerin kaydedileceği bölümü açmayı öğrenir
ÖÇ05 Paket programda firma çıkarmayı öğrenir
ÖÇ06 Cari kart tanımlamak ve silmeyi öğrenir
ÖÇ07 Cari hesap hareketlerini sınıflandırmayı öğrenir
ÖÇ08 Cari hesap belgelerini kaydetmeyi öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı alanına ilişkin temel kavram ve ilkeleri tanımlar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı mesleğinde karşılaşılan problemlerin çözümü için gerekli olan verileri toplar, analiz eder, değerlendirir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı alanı ile ilgili gelişmeleri bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak takip eder ve değerlendirir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sosyal, ekonomik, kültürel ve hukuki konularda temel bilgiye sahip olur.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bürolarda kendisine bağlı olarak çalışan işgörenlerin denetlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik bilgilere sahip olur.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bürolarda teknoloji kullanımı ile ilgili bilgileri açıklar. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı alanı ile ilgili bürolarda yürütülebilecek hizmetleri ve buna bağlı işlemleri açıklar. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı alanı ile ilgili karşılaşılan genel sorunları, teorik bilgi ve becerileri kullanmak suretiyle çözüm önerileri geliştirebilir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yöneticinin öngördüğü örgüt ile gereken bilgileri toplayarak rapor halinde sunabilir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Büro teknolojilerini etkin olarak kullanabilir. 3
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yöneticinin öngördüğü organizasyonlara ilişkin zaman ve protokol düzenlemeleri yapabilir.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireylerin sosyal, kültürel farklılıklarını ve alanları ile ilgili özel gereksinimlerini de dikkate alarak uygun ortamları oluşturabilir.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yöneticiye yönelik evrak, kayıt işleyişini kontrol altında tutabilecek yöntem ve teknikleri uygulayabilir.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı sorunların çözümünde bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir. 3
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kendi kendine öğrenme yetisi kazanarak, öğrendiği bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir. 3
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yöneticiyle, örgütün iç ve dış çevresiyle etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir. 3
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımı kullanabilir. 4
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı alanında yeterli olacak düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanına ilişkin gerekli olan sosyal sorumluluk, etik değerler, sosyal güvenlik hakları, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilicine sahip olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 PROGRAM SEÇME VE YÜKLEME Muhasebe Paket Programı Nedir Program Nasıl Seçilir Konunun ilgili ders kitapları, ders notları ve diğer kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Benzetim, Örnek Olay, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme
2 Muhasebe Paket Programlarının Genel Özellikleri Bilgisayarla Çalışırken Nelere Dikkat Etmeliyiz Çalışma Adımları Konunun ilgili ders kitapları, ders notları ve diğer kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
3 Programın Bilgisayara Yüklenmesi Paket Program Yükleme Uygulamaları Paket Programın Kurulumu Programlara Kısa Yol Yapma Paket Program İçin Kısa Yol Yapalım Konunun ilgili ders kitapları, ders notları ve diğer kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Gösterip Yaptırma
4 PAKET PROGRAM ÇALIŞTIRMA Programlara Giriş -Çıkış Paket Program Konunun ilgili ders kitapları, ders notları ve diğer kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay, Deney / Laboratuvar
5 Klasör Yapalım SYS (Sistem İşletmeni) İçin Kısa yol Yapalım LKSWIN (Ticari sistem) İçin Kısa Yol Yapalım Firma Tanımlayalım Konunun ilgili ders kitapları, ders notları ve diğer kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma
6 Ticari Sisteme Girelim WIN (Ticari Sistem) Menüleri Tuş Tuş Paket Program Alıştırmalar Üst Menü Tuşları Konunun ilgili ders kitapları, ders notları ve diğer kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme
7 Seçtiği paket programı bilgisayara yükler. Programlara kısa yol yapar. Paket programa girer Konunun ilgili ders kitapları, ders notları ve diğer kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav İlgili ders notlarının çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Paket programdan çıkar. Klasör yapar. Sistem işletmeni için kısa yol yapar. Konunun ilgili ders kitapları, ders notları ve diğer kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Benzetim, Beyin Fırtınası, Proje Temelli Öğrenme
10 Ticari sistem için kısa yol yapar. Firma tanımlar. Menü işlemleri yapar. Tuşları doğru kullanır. Konunun ilgili ders kitapları, ders notları ve diğer kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
11 CARİ HESAP İŞLEMLERİ Cari Hesap İşlemleri Nasıl Yapılır Cari Hesap Hareketi Cari Hesap Takibi Konunun ilgili ders kitapları, ders notları ve diğer kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Cari Hesap Belgeleri Cari Hesap Uygulaması Örnek Konunun ilgili ders kitapları, ders notları ve diğer kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Proje Temelli Öğrenme
13 CARİ HESAP PROGRAMI Cari Hesap Programları Paket Program Cari Hesap Tanımlama İşlemleri Firma Tanımlama İşlemleri Konunun ilgili ders kitapları, ders notları ve diğer kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Deney / Laboratuvar
14 Paket Program Ticari Sisteme Giriş Cari Kart Tanımlama İşlemleri Cari Kart Devir Bakiye Tanımlama İşlemleri Konunun ilgili ders kitapları, ders notları ve diğer kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Proje Temelli Öğrenme
15 Kasa Tanımlama İşlemleri Banka ve Banka Hesabını Tanımlama İşlemleri Nakit Tahsilat İşlemleri Nakit Ödeme İşlemleri Konunun ilgili ders kitapları, ders notları ve diğer kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notlarının çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notlarının çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 111
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,44
AKTS 4 AKTS