BP116 Fide Yetiştiriciliği

5 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BP116
Ad Fide Yetiştiriciliği
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. CANSU GENCER


Dersin Amacı

Sebze fidelerini tanıtarak, Türkiyede ve dünyada fideciliğin önemi, gelişimi ve son durumu hakkında bilgi vermek, sebze fidesi üretimindeki temel kavramları öğretmek amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Fide kavramını öğrenmek, fide yetiştiriciliğinin temel kavramları hakkında bilgiler verilmektedir. Farklı sebze türlerinin fidelerini yetiştirebilme olanağı sağlanır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Sebze Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Atilla Günay

Notlar

Kişisel ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Fide yetiştiriciliğinin amacı ve önemini kavrar
ÖÇ02 Bitkisel üretim tekniklerini tartışır, tohum ekim ve fide dikimini uygular
ÖÇ03 Tohum ve fide üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır
ÖÇ04 Tohum tescili, sertifikalı tohum fide ve fidan üretimi hakkında yasal düzenlemeleri tanımlar
ÖÇ05 Tohum ve fide ile ilgili karşılaşılan sorunlara çözüm bulur
ÖÇ06 Sertifikalı üretimin önemini tanımlar
ÖÇ07 Yeni geliştirilen tohum çeşitlerini tanır
ÖÇ08 Yeni geliştirilen üretim metotlarını takip eder


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır 5
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir. 3
PÖÇ04 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sorgulayıcı ve araştırıcıdır
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Analitik düşünmeyi öğrenir
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel düzeyde ingilizce kullanır
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma 3
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Fidenin tanımı, önemi Sebze Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Atilla Günay Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Sebzelerde kullanılan seyreltme metodları Sebze Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Atilla Günay Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
3 Türkiye de fideciliğin geçmişi ve günümüzdeki durumu Sebze Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Atilla Günay Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
4 Fide üretim tesisinin tanıtımı Sebze Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Atilla Günay Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
5 Fide üretimi için gerekli ekolojik faktörler Sebze Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Atilla Günay Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Fide yetiştirme ortamları Sebze Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Atilla Günay Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Yıllık bakım işlemleri Sebze Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Atilla Günay Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Yazılı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Öğrenci sunumları (1. Grup) Öğrenci sunumları Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
10 Farklı sebze türlerin fidelerinin görsel olarak tanıtımı Sebze Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Atilla Günay Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Fide hastalık ve zararlıları Sebze Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Atilla Günay Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Fidelerde meydana gelen besin noksanlıkları Sebze Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Atilla Günay Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
13 2. Grup Öğrenci sunumu Öğrenci sunumları Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
14 Sebzelerde kullanılan aşılama metodları Sebze Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Atilla Günay Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
15 Sınav hazırlığı Sebze Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Atilla Günay Öğretim Yöntemleri:
Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 3 3
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 125
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,00
AKTS 5 AKTS