BP229 Organik Tarım

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BP229
Ad Organik Tarım
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. CANSU GENCER


Dersin Amacı

Organik tarımı tanıtmak, organik tarımın Dünyada ve Türkiye'deki geçmişi hakkında bilgi vermek amaçlanmıştır. Organik tarım yapabilmek için gereken koşullar konusunda tartışıp, organik tarımın prensipleri açıklanır. Organik ürünler, organik tarımın insan ve çevre üstündeki etkileri tanımlanır.

Dersin İçeriği

Organik tarımı kavramı, organik tarımın tarihçesini ve gelişim süreci hakkında bilgi verilir. Organik tarımın Dünya'da ve Türkiye'de gelişim süreci açıklanır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Kişisel Ders Notları

Notlar

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5262-20100311.pdf


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Organik tarımın tanımı, organik tarımda yetiştiriciliğin prensipleri, yetiştirme tekniklerini belirtir.
ÖÇ02 Doğal kaynakların ve çevrenin korunması, iyi tarım uygulamalarını açıklar
ÖÇ03 Konvensiyonel ve organik tarım sistemi arasındaki farklılıkları tanımlar
ÖÇ04 Organik yetiştiricilikte tekniklerin uygulanması ve yöntemleri tartışır
ÖÇ05 Dünyada ve Türkiye de organik tarımın durumu ve gelişimini açıklar
ÖÇ06 İyi tarım üretimi hakkında tartışır
ÖÇ07 Organik tarım ve iyi tarım arasındaki farklara örnek verir
ÖÇ08 Organik tarım mevzuatını açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sorgulayıcı ve araştırıcıdır
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Analitik düşünmeyi öğrenir
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel düzeyde ingilizce kullanır
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir. 5
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Organik tarımın tanımı Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Organik tarımın tarihçesi Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Organik tarımın dünyadaki durumu Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
4 Organik Tarımın Türkiyedeki durumu Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
5 Organik tarımın avantajları Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Beyin Fırtınası
6 Organik tarım yapılabilmesi için gerekli koşullar Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Organik tarım mevzuatı sözlü Organik Tarım Mevzuatı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
8 Ara Sınav Yazılı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Organik tarımda tohum ekimi, fide yetiştirciliği, toprak dezenfeksiyonu Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
10 Organik tarımda dikim, bakım işlemleri, sulama, gübreleme Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Organik tarımda hastalık ve zararlılarla mücadele Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
12 Organik Sebze ve Meyve Yetiştiriciliği Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 İyi tarım uygulamaları Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
14 Öğrenci ödevleri (1. Grup) Öğrenci sunumları Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
15 Öğrenci ödevleri (2. Grup) Öğrenci sunumları Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS