BP217 Süs Bitkileri Yetiştiriciliği

5 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BP217
Ad Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. CANSU GENCER


Dersin Amacı

Süs bitkileri yetiştiriciliğini tanır, dünyadaki ve Türkiye'deki son durumu tartışır, süs bitkilerinin yetiştirilebilmesi için gerekli, ekolojik ve sosyal faktörler ve seralarda kullanılan yetiştirme tekniklerini açıklar.

Dersin İçeriği

süs bitkilerinin yetiştirilebilmesi için gerekli, ekolojik ve seralarda kullanılan yetiştirme tekniklerini kapsar

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Basılı ders notları

Notlar

https://samsun.tarimorman.gov.tr/Belgeler/Yayinlar/Kitaplarimiz/sus_bitkileri_yetistiriciligi.pdf


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Süs bitkilerini kavramını açıklar
ÖÇ02 İç ve dış mekan süsü bitkileri gibi temel kavramları tanımlar
ÖÇ03 Süs bitkileri yetiştiriciliğinin prensiplerini kavrar
ÖÇ04 Dünyada ve Türkiye de süs bitkilerinin yetiştiriciliğinin son durumunu tartışır
ÖÇ05 Süs bitkileri yetiştiriciliği için önemli olan ekolojik ve sosyal faktörleri açıklar
ÖÇ06 Süs bitkileri yetiştiriciliğinde kullanılan farklı teknikler konusunda tartışır
ÖÇ07 Süs bitkilerinin örtü altında yetiştiriciliğini uygular
ÖÇ08 Süs bitkileri hastalık ve zararlarını teşhis eder


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır 4
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sorgulayıcı ve araştırıcıdır
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Analitik düşünmeyi öğrenir
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel düzeyde ingilizce kullanır
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Süs bitkilerinin tanımı, önemi ve farklı süs bitkilerinin görsel olarak tanıtımı Basılı ders notları, basılı olmayan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Dünya'da ve Türkiye'de süs bitkilerinin genel durumu Basılı ders notları, basılı olmayan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
3 Süs bitkilerinin üretim şekillerinin tanıtılması (genaratif, vejatatif ve doku kültürü) Basılı ders notları, basılı olmayan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Tohum ekimi, fide dikimi vs.) Basılı ders notları, basılı olmayan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
5 Vejatatif çogaltma şekilleri (aşı, çelik) Basılı ders notları, basılı olmayan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Rizom ile çoğaltma Basılı ders notları, basılı olmayan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
7 Üretim yapıları (seralar, sıcak yastıklar,soğuk yastıklar ve gölgelikler Basılı ders notları, basılı olmayan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
8 vize sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 süs bitkileri yetiştirciliğinde önemli olan çevre faktörleri Basılı ders notları, basılı olmayan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 iç mekan süs bitkilerin de bakım işlemleri Basılı ders notları, basılı olmayan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 Sulama, havalandırma Basılı ders notları, basılı olmayan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Gübreleme, çapalama, saksı değiştirme, budama, ilaçlama Basılı ders notları, basılı olmayan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
13 Aşı tipleri Basılı ders notları, basılı olmayan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
14 Doku kültürü ile üretim Basılı ders notları, basılı olmayan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Dış mekan bitkileri Basılı ders notları, basılı olmayan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
16 final sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 final sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 122
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,88
AKTS 5 AKTS