BP206 Sebze Yetiştiriciliği

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BP206
Ad Sebze Yetiştiriciliği
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. FAHRİYE BİHTER ZAİMOĞLU ONAT


Dersin Amacı

Dünyada ve Türkiyede yetiştirilen sebze tür ve çeşitlerini tanımak; bitkisel, agronomik ve ekolojik özelliklerini bilmek; üretim miktarları, yetişme alanları ve yetiştiricilik sorunlarını tartışmak; bitkilerin gen merkezleri, yetiştirme teknikleri, bahçe kurma konularındaki temel kavramları ve konuları öğrenir.

Dersin İçeriği

Sebze kavramı, diğer kültür bitkilerinden farklılıkları, sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri, dünyadaki ve ülke ekonomisindeki yerleri, gen merkezleri, bahçe tesisi, çoğaltma teknikleri, toprak ve ekim-dikim yerleri hazırlığı, budama, gübreleme, sulama, tozlanma ve döllenmeye yardım konuları.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

ünay, A., 1982. Genel Sebze Yetiştiriciliği, Cilt I, A.Ü. Ziraat Fakültesi, Ankara. Abak, K., E. Düzyaman, V. Şeniz, H. Gülen, A. Pekşen, H.Ç. Kaymak,

Notlar

Vural, H., Eşiyok, D., Duman, İ. 2000 Kültür Sebzeleri. Bornova, İZMİR.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sebzecilik ile ilgili temel kavramları tanımlar
ÖÇ02 Sebzelerin ekonomik önemlerini, besin içeriklerini açıklar ve sınıflandırmalarını yapar
ÖÇ03 Sebze bahçesi kurabilme, bakım işlemlerini uygular ve sorunları çözer
ÖÇ04 Sebzelerde yetiştirme metotlarını tanımlar
ÖÇ05 Sebzecilikte üretim yöntemlerini (vegetatif ve generatif üretim) açıklar
ÖÇ06 Sebze üretimi için planlama ve organizasyon yapar
ÖÇ07 Sebzelerin insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemini kavrar
ÖÇ08 Sebze üretiminde yeni ve güncel teknolojileri uygular


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır 5
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir. 4
PÖÇ04 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sorgulayıcı ve araştırıcıdır
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Analitik düşünmeyi öğrenir
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel düzeyde ingilizce kullanır
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma 4
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sebze kavramı ve diğer kültür bitkilerinden farklılıkları. Sebzelerin değişik özelliklerine göre sınıflandırılması Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Dünyada ve Türkiyede sebze tarımı ve sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
3 Sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Sebzelerin gen merkezleri Türkiye sebzecilik bölgeleri ve özellikleri Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Sebze bahçesi için yer seçimine etki eden faktörler Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
6 Sebzecilik işletme şekilleri Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Sebze bahçelerinin kurulması Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
8 Ara sınavı Ders Notlarından Çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Sebzelerde çoğaltma teknikleri Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
10 Sebze tohumculuğu, tohumlara yapılan ön uygulamalar ve fidecilik Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Sebzecilikte ekim nöbeti uygulamaları Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
12 Sebze bahçelerinde toprak hazırlığı, ekim-dikim yerlerinin hazırlığı ve ekim-dikim Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
13 Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler I(budama, sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım vb.) Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler II (budama, sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım vb.) Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
15 Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler III(budama, sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım vb.) Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
16 final sınavı Ders Notlarından Çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 final sınavı Ders Notlarından Çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS