Genel Bilgi
Kod | BP206 |
Ad | Sebze Yetiştiriciliği |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. FAHRİYE BİHTER ZAİMOĞLU ONAT |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. FAHRİYE BİHTER ZAİMOĞLU ONAT
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Dünyada ve Türkiyede yetiştirilen sebze tür ve çeşitlerini tanımak; bitkisel, agronomik ve ekolojik özelliklerini bilmek; üretim miktarları, yetişme alanları ve yetiştiricilik sorunlarını tartışmak; bitkilerin gen merkezleri, yetiştirme teknikleri, bahçe kurma konularındaki temel kavramları ve konuları öğrenir.
Dersin İçeriği
Sebze kavramı, diğer kültür bitkilerinden farklılıkları, sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri, dünyadaki ve ülke ekonomisindeki yerleri, gen merkezleri, bahçe tesisi, çoğaltma teknikleri, toprak ve ekim-dikim yerleri hazırlığı, budama, gübreleme, sulama, tozlanma ve döllenmeye yardım konuları.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
ünay, A., 1982. Genel Sebze Yetiştiriciliği, Cilt I, A.Ü. Ziraat Fakültesi, Ankara. Abak, K., E. Düzyaman, V. Şeniz, H. Gülen, A. Pekşen, H.Ç. Kaymak,
Notlar
Vural, H., Eşiyok, D., Duman, İ. 2000 Kültür Sebzeleri. Bornova, İZMİR.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Sebzecilik ile ilgili temel kavramları tanımlar |
ÖÇ02 | Sebzelerin ekonomik önemlerini, besin içeriklerini açıklar ve sınıflandırmalarını yapar |
ÖÇ03 | Sebze bahçesi kurabilme, bakım işlemlerini uygular ve sorunları çözer |
ÖÇ04 | Sebzelerde yetiştirme metotlarını tanımlar |
ÖÇ05 | Sebzecilikte üretim yöntemlerini (vegetatif ve generatif üretim) açıklar |
ÖÇ06 | Sebze üretimi için planlama ve organizasyon yapar |
ÖÇ07 | Sebzelerin insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemini kavrar |
ÖÇ08 | Sebze üretiminde yeni ve güncel teknolojileri uygular |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır | 5 |
PÖÇ03 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir. | 4 |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder. | 3 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sorgulayıcı ve araştırıcıdır | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Analitik düşünmeyi öğrenir | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Temel düzeyde ingilizce kullanır | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma | 4 |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Sebze kavramı ve diğer kültür bitkilerinden farklılıkları. Sebzelerin değişik özelliklerine göre sınıflandırılması | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Dünyada ve Türkiyede sebze tarımı ve sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
3 | Sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Sebzelerin gen merkezleri Türkiye sebzecilik bölgeleri ve özellikleri | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Sebze bahçesi için yer seçimine etki eden faktörler | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
6 | Sebzecilik işletme şekilleri | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Sebze bahçelerinin kurulması | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
8 | Ara sınavı | Ders Notlarından Çalışma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Sebzelerde çoğaltma teknikleri | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
10 | Sebze tohumculuğu, tohumlara yapılan ön uygulamalar ve fidecilik | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Sebzecilikte ekim nöbeti uygulamaları | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
12 | Sebze bahçelerinde toprak hazırlığı, ekim-dikim yerlerinin hazırlığı ve ekim-dikim | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
13 | Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler I(budama, sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım vb.) | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler II (budama, sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım vb.) | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
15 | Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler III(budama, sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım vb.) | Ders notları ve kaynak kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
16 | final sınavı | Ders Notlarından Çalışma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | final sınavı | Ders Notlarından Çalışma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,32 | ||
AKTS | 4 AKTS |