POLS311 Gender and Politics

5 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod POLS311
Ad Gender and Politics
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. MARELLA BODUR ÜN


Dersin Amacı

Bu ders, feminist bakış açısına sahip siyaset bilimciler tarafından geliştirilen teori ve kavramlar aracılığıyla kadın ve siyaset arasındaki kompleks ilişkiye ilişkin bilginin artırılmasını amaçlamaktadır.

Dersin İçeriği

Bu ders, toplumsal cinsiyet ve siyaset arasındaki karmaşık ilişkiyi tespit ve analiz eder. Ayrıca bu derste kadın hareketleri, kadının dünyanın değişik bölgelerinde devletle etkileşimi, demokratik dönüşümlerdeki ve toplumsal hareketlerdeki rolüne bakarak kadın hareketinin yaygınlığı ve çeşitliliğine işaret edecektir.

Dersin Ön Koşulu

Bu ders için ön koşul bulunmamaktadır.

Kaynaklar

bell hooks, Feminizm Herkes İçindir, İstanbul: BGST yay

Notlar

Aksu Bora ve Asena Günal (der.). 2002. 90larda Türkiyede Feminizm. İstanbul: İletişim.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kadın-merkezli veya feminist bakış açısıyla çalışan siyaset bilimciler tarafından geliştirilen kavramları ve teorileri tespit eder.
ÖÇ02 Siyaset Bilimi disiplininde hakim olan eril kavramları, teorileri ve yöntemleri sorgular.
ÖÇ03 Toplumsal cinsiyet ve politika arasındaki ilişkiyi tespit ve analiz eder.
ÖÇ04 Dünyanın farklı bölgelerinde kadınların siyasal etkinliğinin çeşitliliğini tespit ve analiz eder.
ÖÇ05 Dünyadaki dini ve milliyetçi hareketlere kadınların katılımını tespit ve analiz eder.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplinleri içersindeki olguları açıklayabilecek kavramsal ve kuramsal yetkinliğe sahip olur. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplinlerinde kullanılan metodolojilerin içerisinde uluslararası ve ulusal sorunları saptama, bu sorunlar karşısında uygun çözümleme tekniklerini seçme ve uygun ampirik çalışmaları uygulamaya koyar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uluslararası ve ulusal boyutta farklı içerikli sosyal alanları takip etme, yorumlama ve sorun çözme odaklı teknikleri uygulama becerisi kazanır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sosyal bilimler alanı uygulamaları için ihtiyaç duyulan modellemeler için veri toplama, elde edilen verileri yorumlar ve analiz eder.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel olarak ve/veya ekip içinde sorumluluk alır, liderlik yapar ve etkin biçimde çalışır. 3
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olarak alanıyla ilgili güncel gelişmeleri izler ve kendini geliştirir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Türkçeyi ve en az bir yabancı dili akademik yaşamın ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İlgili kişilerin duygu, düşünce ve davranışlarını doğru bir şekilde anlar ve yorumlar; kendisini yazılı ve sözlü olarak doğru bir şekilde ifade eder.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Geleneksel yaklaşım, uygulama ve yöntemleri sorgular, gerekli gördüğü durumlarda yeni çalışma yöntemleri geliştirir ve uygular. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerleri tanır ve uygular. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uluslararası, bölgesel ve ulusal içerikli sorunları tanımlama, analiz etme, uygun çatışma-çözümlemetekniklerini ortaya koyma ve müzakere becerilerini geliştirir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Eleştirel düşünme becerisini geliştirir. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş bell hooks, Feminizm Herkes İçindir, İstanbuıl: BGST yay Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Toplumsal Cinsiyet ve Feminizm(ler) Yıldız Ecevit, Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisine Başlangıç, Yıldız Ecevit ve Nadide Karkıner (der.), Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi, Anadolu Üniversitesi Yayını, shf. 3-10. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset bell hooks, Feminizm Herkes İçindir, İstanbuıl: BGST yay, Giriş, 1. ve 12. Bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Feminizm ve Ataerkil Devlet Serpil Çakır, Feminizm: Ataerkil İktidarın Eleştirisi, Birsen Örs (der.), 19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla Modern Siyasal İdeolojiler, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yay., shf. 437-475. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Kadınlar ve Miliyetçilik Sylvia Walby, Kadın ve Ulus, Ayşe Gül Altınay (der.), Vatan, Millet, Kadınlar, İstanbıl: İletişim, shf. 29-57. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Kadınlar ve Temsil Ayşe Ayata, Siyaset ve Katılım, Yıldız Ecevit ve Nadide Karkıner (der.), Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi, Anadolu Üniversitesi Yayını, shf. 65-78. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Kadınlar ve Demokrasi Anne Phillips, Democracy and Representation: Or, Why Should it Matter Who our Representatives Are in Phillips (ed.) Feminism and Politics, pp. 224-240. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav G. Waylen, Democratization in Gender in Third World Politics, Boulder: Lynne Rienner, 1996, pp. 115-134. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
9 Kadın Hareketleri Aksu Bora ve Asena Günal (der.). 2002. 90larda Türkiyede Feminizm. İstanbul: İletişim. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Dini ve Milliyetçi Hareketler içinde Kadınlar Sylvia Walby, Kadın ve Ulus, Ayşe Gül Altınay (der.), Vatan, Millet, Kadınlar, İstanbıl: İletişim, shf. 29-57. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Öğrenci Sunumları-1 Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
12 Öğrenci Sunumları-2 Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
13 Öğrenci Sunumları-3 Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
14 Öğrenci Sunumları-4 Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
15 Öğrenci Sunumları-5 Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 20 20
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 0 0 0
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 134
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,36
AKTS 5 AKTS