TEP131 Botanik

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TEP131
Ad Botanik
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Esin Gülnaz CANLI


Dersin Amacı

Dünyanın biyosfer kısmında yer alan canlılar alemi içerisinde bitkileri tanıtmak. Bu bitkilerin iç ve dış yapılarını ve özelliklerini ortaya koymak. Aynı şekilde bitki organlarının yapı ve özelliklerini belirtmek. Canlılar alemi içerisinde sistematik açıdan bitkilerin kategorisini çizmek ve özellikle peyzaj mimarlığı bölümünde kullanılan veya kullanılabilecek bitkilerin kategori ve taksonlarını açıklamak amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında düşünülen insan faaliyetlerin çevreye olası etkilerinin ortaya çıkmadan önce çevresel riskin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınabilmesi için gerekli bilgi alt yapısının oluşturulması hedeflenmektedir. Risk değerlendirme uygulama, yönetim ve geliştirme kavramları ile ilgili öğrencilere gerekli kazanımların saglanması. Ulusal ve uluslararası sözleşmeler, doğa koruma alanında etkin olan gönüllü kuruluşların tanıtılması da bu dersin amacları içinde yer almaktadır.

Dersin Ön Koşulu

yoktur

Kaynaklar

Öğretim elemanı ders notları

Notlar

Öğretim elemanı ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında sahip olduğu ilgileri kullanır.
ÖÇ02 Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun botaniksel yöntemler ve modelleme tekniklerini uygular.
ÖÇ03 Kaliteli ve ekonomik bir bitkisel üretim için bitkilerin sağlıklı beslenmelerini sağlayan bitki besin elementleri ve uygulamaları hakkında bilimsel bilgi altyapısına sahip olur
ÖÇ04 Toprakların muhafaza edilmeleri, her türlü amaç dışı kullanımlara ve kirlenmeye karşı korunmaları için değerlendirme yapacak bilgiyisavunur
ÖÇ05 Sahip olduğu botanik bilgisi ile ekolojik tarım prensiplerini, sürdürülebilir ve ekolojik tarım açısından kavrar
ÖÇ06 toprakları, toprakların bileşenlerini ya da toprakların içinde bulunduğu süreci analiz etme ve onları sürdürülebilir tarım prensiplerinin gereksinimlerini yerine getirebilmeleri için gerçekçi kısıtlar altında uygular.
ÖÇ07 Bitkilerin, her türlü topraklı ya da topraksız ortamda düzenli beslenebilmeleri sağlayacak beslenme programlarını hazırlayabilme yetisine sahip olur
ÖÇ08 Tarımsal alanların bilimsel, ekonomik ve akılcı kullanımları kapsamında, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında yeni teknolojilerin, yöntemlerin ve ölçme sitemlerinin kullanılması ve geliştirilmesi çalışmalarını tasarlar
ÖÇ09 Her türlü toprak, bitki, gübre ve su analizleri ve yorumu konusunda yetkinlik kazanır
ÖÇ10 Ekip oluşturabilme ve ekip çalışmasına uyum sağlama
ÖÇ11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirme
ÖÇ12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci
ÖÇ13 Alandışı bilgilerden yararlanarak kendi alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilmek ve iletişim teknolojilerini kullanmak
ÖÇ14 Gıda konusunda da literatürü izleyebilecek düzeyde yabancı dilinde gelişme
ÖÇ15 Gıda ile ilgili mevzuat ve yönetim sistemleri hakkında fikir sahibi olmak , Meslek etiğine saygılı olma


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleğiyle ilgili ileri düzeyde konuları anlayabilmesine olanak sağlayacak bir altyapı oluşturmak üzere temel bilim ve temel mühendislik dersleriyle ilgili başlıca kuramları açıklayabilme ve uygulayabilme 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini, bu alanda kullanılan araç-gereçler ile yararlanılan teknolojileri tanımlayabilme, tanıtabilme ve değerlendirebilme; tarımın ulusal ekonomi ve dünya ekonomisindeki yerini, önemini ve gelişimini açıklayabilme 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe üretimden tüketime kadar yer alan tüm aşamaların karakteristik özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri tanımlayabilme, kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilirliği ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme, bu amaçla yararlanılan temel ekonomik ilkeleri açıklayabilme ve uygulayabilme 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektörü ve kırsal alanlardaki faaliyetler üzerinde etkili olan başlıca ekonomik, sosyal, doğal, kültürel, kurumsal, örgütsel ve yasal faktörleri, ulusal ve uluslararası güçleri ve aralarındaki etkileşimi, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini, ilgili kavram, düşünce, kuram ve yöntemleri açıklayabilme 1
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara ekonomi biliminin temel ilkelerini uygulayabilme 1
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim karar sürecinde kullanılacak ekonomik ve sosyal verileri çizelgeler, şekiller ve matematiksel semboller ile gösterebilme ve sözel olarak ifade edebilme 1
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri bitkisel ve hayvansal üretim ve pazarlama süreçlerine uygulayabilme 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe karşılaşılan sorunların analizine ilişkin gerekli verileri belirleme, toplama, eleştirel gözle inceleme, kullanma, uygun çerçeve, model ve yöntem seçme, verileri analiz etme, analiz sonuçlarını değerlendirebilme 1
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekonomik ve sosyal verilerin analizinde temel bilgi teknolojilerinden ve bu amaçla hazırlanmış yazılımlardan yararlanma ve sonuçları yorumlama 1
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili çalışmaları yasal mevzuata uygun ve bağımsız bir şekilde yürütebilme; bu alanlarda danışmanlık, denetim, bilirkişilik yapabilme; disiplinler arası çalışmalara, ekip çalışmalarına katılabilme 1
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili güncel bilgilere erişebilme, edindiği bilgileri sorgulayabilme ve amaca uygun değerlendirerek kamu yararına kullanabilme 1
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sözlü ve yazılı olarak uzman ve uzman olmayan kişilerle iletişim kurabilme, bu amaçla en uygun iletişim yöntemlerini seçebilme; üretici ve örgüt bazında paydaşlarla işbirliği geliştirebilme 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşlarıyla ilişki kurabilecek düzeyde genel ve mesleki yabancı dil bilgisinin kazanılması, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılabilmesi 1
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarım sektöründe karşılaşılabilecek sorunları tanıyabilme, kapsamını belirleyebilme, bu konuda uygulanan çözüm, proje ve politikaların etkilerini değerlendirebilme; çözüm, proje ve politika alternatifleri üretebilme, ürettiği veya önerilen alternatiflerin olası etkilerini öngörebilme, alternatifler arasından belirlenen amaca en uygununu seçebilme; proje uygulayabilme, yönetebilme ve izleyebilme 1
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleğinin tarihsel gelişimi ve geçirdiği aşamaları, mesleğinin uygulanmasında uyulması zorunlu etik ilkeleri tanımlayabilme ve bu ilkeleri titizlikle uygulama bilincine sahip olma


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Botanik Biliminin sınıflandırılması Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Sitoloji-Hücre bilimi Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
3 Hücre organelleri Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Gösteri
4 Hücre bölünmesi-mitoz, amitoz, mayoz Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
5 Histoloji-Doku bilimi Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
6 Dokuların sınıflandırılması Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
7 Meristem dokular Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
8 Ara Sınav Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
9 vize sınavı genel tekrar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
10 Organografi-Organ bilimi. Büyüme organları (Vejetatif organlar); Kök, Gövde, yaprak Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
11 Üreme Organları (generatif organlar): Çiçek, meyva, tohum Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
12 Çiçeklede tozlaşma ve döllenme Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
13 Meyve oluşumu ve meyve tipleri Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
14 Bitkilerde üreme, Eşeyli ve Eşeysiz Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
15 Bitki Sistematiği Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu ve kaynak ek kitap ve gösterimler Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS