SRP249 Tarımda İş Güvenliği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SRP249
Ad Tarımda İş Güvenliği
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU


Dersin Amacı

Tarım ve tarıma dayalı diğer sektörlerde çalışanların güvenliklerini sağlamak ve sağlıklarını korumak için gerekli bilgilerin kazandırılması.

Dersin İçeriği

Tarımsal faaliyetlerdeki riskler, kazalar, meslek hastalıkları, tarım makinaları - tarıma dayalı sanayii kollarındaki alet-makina-cihazların ve tarım ilaçlarının güvenli kullanımı, ilgili mevzuatlar.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

-Birol Taş, 2020. Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği. Dora Yayınları -6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Notlar

Öğretm elemanı ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İş sağlığı ve güvenliğinin dünyada ve Türkiye'deki tarihini öğrenir.
ÖÇ02 İş güvenliğinin verimlilik ve üretkenlik üzerine etkisini açıklayabilir
ÖÇ03 İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin temel ilkelerini, kavramlarını ve yaklaşımlarını tanımlayabilir ve açıklayabilir.
ÖÇ04 İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin işletilmesi ve organizasyonunu açıklayabilir.
ÖÇ05 Tarım sektörünün İş Sağlığı ve Güvenliği açısından mevcut durumunun ve ihtiyacının analizini yapabilir
ÖÇ06 Gerçekleştirdiği Sektörel İş Sağlığı ve Güvenliği ihtiyaç analizi doğrultusunda çözüm önerilerinde bulunabilir, bu önerileri projelendirebilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de seracılığın durumunu öğrenir 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Seracılıkta kullanılan örtü malzemeleri, yapı tekniklerini öğrenir 1
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Türkiye ve dünya için küresel ısınmanın etkilerini ve önemini, iklim değişikliğinin tarıma etkisini, örtüaltı iklimlendirme koşullarını öğrenir. 1
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Teorik ve uygulamalı olarak örtüaltı ve açıkta bitki (yazlık ve kışlık) yetiştiriciliğini öğrenir.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Süs bitkisi üretimini ve hasadını teorik ve uygulamalı olarak öğrenir. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel üretim tekniklerini öğrenir ve bu teknikleri kullanarak bitki yetiştiriciliği yapar. 1
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemi ve kullanılan aletleri öğrenir. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkiler hakkında web üzerinden (Google akademik, pubmed vb.) kaynak tarayabilir, raporlama ve sunum yapabilir. 2
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sebze ve süs bitkilerinde bulunan hastalık, zararlı ve yabancı otları tanır, bitki koruma yöntemlerini öğrenir.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Saha çalışmalarında kullandığı parametrelere ait verilerin bilgisayar ortamına girişini yapar.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Serada yetiştirilen bitkilerin biyolojileri ve sistematiği hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları öğrenir, tarımın ekolojiye olan etkilerini öğrenir.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerin çevreye olan etkisini öğrenir. 1
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoiklimsel değişkenlerin tarımsal faaliyetler üzerine olan etkilerini öğrenir. 1
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikler hakkında bilgi edinir.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Staj yapacağı kurumlar ve söz konusu kurumlara yapılacak başvurular hakkında bilgi edinir
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerde geçen metabolik faaliyetler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ18 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel üretimde bitki fizyolojisinin önemi hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ19 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak Özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak Asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi) ve toprak Oluşu (Ayrışma ve Parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ20 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak horizonları, ana materyal nedir öğrenir, toprak bilimince elde edilen verilerin önemini kavrar.
PÖÇ21 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini kavrar.
PÖÇ22 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki beslemede kullanılan gübreleri ve bunların önemini öğrenir.
PÖÇ23 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementleri ile bu elementlerin bitkilerdeki işlevlerini öğrenir.
PÖÇ24 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki besin elementlerinin bitkiler için gerekli olan miktarlarını ve bitkisel üretimde doğru ve dengeli beslenmenin bitki için önemini öğrenir.
PÖÇ25 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Topraksız kültür ortamlarını öğrenir ve topraksız tarımda yetiştiricilik yapar.
PÖÇ26 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Depolamanın önemini ve hasatı yapılan ürünlerin depolanmasındaki gerekli şartları/koşulları öğrenir.
PÖÇ27 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sertifikalı tohum, hibrit tohum v.s. kavramlarını, tohumculukta dikkat edilmesi gereken hususları öğrenir.
PÖÇ28 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Organik tarımın temel kavramlarını ve bu yöntemle sebze yetiştiriciğini öğrenir.
PÖÇ29 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş sağlığı ve güvenliğinin önemini ve alınacak tedbirleri öğrenir. 5
PÖÇ30 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ31 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri öğrenir.
PÖÇ32 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları öğrenir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tarım Sektörüne Genel Bakış ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Kazaların Maliyeti Ve Kaza Ve Hastalıkların Genel Tablosu ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Sektörün kaza ve hastalık kayıtları ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Sağlık Ve Güvenlik Yönetimi Ve Risk Değerlendirmesi ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yeni Makineler Ve Kişisel Koruyucu Donanım Seçmek ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Sağlığa Zararlı Maddelerin Kontrolü (Coshh) Hakkında Genel Çerçeve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Etiketler ve İşaretler ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Tehlikeli Yüklerin Taşınması ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Makinelerin Güvenli Kullanımı ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Gürültü Ve Titreşim ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Elektriğin Güvenli Kullanımı ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Yüksekten Düşmeyi Önleme ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Elle Taşıma Ve Kas-İskelet Sistemi Problemleri ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 genel tekrar ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarına çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarına çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS