TAB115 Keyif ve İlaç Bitkileri Değerlendirme Tek.

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAB115
Ad Keyif ve İlaç Bitkileri Değerlendirme Tek.
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. HAKAN KAVUR


Dersin Amacı

Keyif ve uyarıcı bitkilerin yetiştirilmesi, bu bitkilerden elde edilecek hammaddenin dünyada ve Türkiye de üretim teknolojisi, ticareti ve sınıflandırılması; başlıca keyif ve uyarıcı bitkilerin (tütün, haşhaş, kahve, çay, şerbetçiotu, anason vb.) kullanım alanları, hasat sonu işleme teknolojisinin verilmesi.

Dersin İçeriği

Keyif ve uyarıcı bitkilerin tanıtılması, yetiştirme koşullarının, bakım işlerinin ve bu bitkilerden elde edilecek etkili bileşiklerin tanıtılması, bileşiklerin kullanım alanları.

Dersin Ön Koşulu

Herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Öğretim üyesinin ders notları

Notlar

Herhangi bir kaynak bulunmamaktadır.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Keyif bitkilerinin tanınması, yetiştirilmesi
ÖÇ02 Bu bitkilerden elde edilecek etken maddelerin bilinmesi
ÖÇ03 Etken maddelerin elde edilme, üretilme teknolojilerinin bilinmesi
ÖÇ04 Etken maddelerin kullanım alanlarının bilinmesi
ÖÇ05 Keyif ve ilaç bitkilerinin tıbbi önemini anlamak
ÖÇ06 Tütün, haşhaş, çay gibi keyif bitkilerinin biyolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ07 Keyif bitkilerinin insanlara olan etkileri hakkında bilgi edinir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanır, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını öğrenir. 4
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkiler hakkında web üzerinden (Google akademik, pubmed vb.) kaynak tarayabilir, raporlama ve sunum yapabilir. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı üretim tekniklerini öğrenir ve bu yöntemlerle bitki yetiştiriciliği yapar. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi bitki, aromatik bitki, baharat bitkisi, keyif bitkileri, boya bitkileri hakkında bilgi edinir. 5
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Laboratuvar ortamında uçucu yağ elde etmeyi, parfüm yapımını vb. öğrenir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin arazi koşullarında üretim yöntemlerini öğrenir ve hasadını gerçekleştirir. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi alanında kullanımlarını öğrenir 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletleri öğrenir. 2
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerin resimlerini bilgisayar ortamında düzenler, saha çalışmalarında kullandığı parametrelere ait verilerin bilgisayar ortamına girişini yapabilir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki ve toprak analizlerinin önemini, faydasını ve yorumlanmasını öğrenir.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyolojileri ve sistematiği hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ülkemizde yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerden önemli olanların tıptaki kullanımları hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel üretimin ekolojiye olan etkileri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoiklimsel değişkenlerin bitkisel üretim üzerine olan etkileri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikler hakkında bilgi edinir.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Staj yapacağı kurumlar ve söz konusu kurumlara yapılacak başvurular hakkında bilgi edinir.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerdeki metabolik faaliyetleri ve bitkisel üretimde bitki fizyolojisinin önemini öğrenir.
PÖÇ18 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitki üretiminde tohum eldesini ve tohumların genetik modifikasyonlarının öğrenir
PÖÇ19 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genetiği değiştirilmiş bitkisel ürünleri ve bunların kullanımları ile ilgili kuralları öğrenir.
PÖÇ20 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerin moleküler yapısı hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ21 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel proteinler ve bitki kökenli vitaminler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ22 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel üretimde biyoteknoloji esasına dayalı üretim yöntemleri hakkında teorik bilgilere sahip olur.
PÖÇ23 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Boya bitkilerindeki boya pigmentlerini tanır, tekstil ile boya bitkileri ilişkisini bilir, mordanlama ile renk yelpazesi oluşturur, geleneksel yöntemlerle boyama yapar.
PÖÇ24 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerden yağ çıkarmayı ve koku testi yapmayı bilir, kokularla nota değerlendirmesi yapar, parfüm yapmada yağları notalara göre karıştırmayı öğrenir.
PÖÇ25 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleri ile korumayı, depolamayı kimyasal kalitesini muhafaza etmesini öğrenir.
PÖÇ26 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Soğanlı rizomlu yumrulu bitkilerin yetiştiriciliği hakkında bilgi edinir.
PÖÇ27 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar.
PÖÇ28 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki zararlı, hastalık ve yabancı otlar ile bunlarla mücadelede kullanılan bitki koruma yöntemlerini öğrenir.
PÖÇ29 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve yöntemlerini öğrenir.
PÖÇ30 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementlerini, bunların bitkilerdeki işlevini , önemini ve miktarını öğrenir.
PÖÇ31 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini kavrar.
PÖÇ32 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak Özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak Asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi) ve toprak Oluşu (Ayrışma ve Parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ33 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları öğrenir.
PÖÇ34 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ35 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri öğrenir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Keyf ve uyarıcı maddelerin tanıtılması (alkaloitler, glikozitler, flavonoitler). Konu ile ilgili ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Alkaloitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması Konu ile ilgili ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Alkaloitlerin isimlendirilmesi, alkaloit içeren bitkilerin tanıtılması. Konu ile ilgili ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Atropa beladonna ve Lobelia inflata nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Konu ile ilgili ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Datura stramonium, D. metel ve D. innoxia nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Konu ile ilgili ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Aconitum napellus, Galega officinalis in kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Konu ile ilgili ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Sınav öncesi tartışma Konu ile ilgili ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Sınava hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Hyoscyamus niger, Chelidonium majus'un orijini ve yayılışı, botanik özellikleri, yetiştiriciliği, tüketimi. Konu ile ilgili ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Hydrastis canadensis, Withania somnifera nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi Konu ile ilgili ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Glikozitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması, isimlendirilmesi, glikozit içeren bitkilerin tanıtılması. Konu ile ilgili ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Digitalis lanata ve D. purpurea nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Konu ile ilgili ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Scilla maritima nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi Flavonoitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması, isimlendirilmesi, glikozit içeren bitkilerin tanıtılması. Konu ile ilgili ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Silybum marianum ve Viola tricolor un kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Konu ile ilgili ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Tartışma Konu ile ilgili ön araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS