TAB239 Tarımda İş Güvenliği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAB239
Ad Tarımda İş Güvenliği
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU


Dersin Amacı

Tarım ve tarıma dayalı diğer sektörlerde çalışanların güvenliklerini sağlamak ve sağlıklarını korumak için gerekli bilgilerin kazandırılması.

Dersin İçeriği

Tarımsal faaliyetlerdeki riskler, kazalar, meslek hastalıkları, tarım makinaları - tarıma dayalı sanayii kollarındaki alet-makina-cihazların ve tarım ilaçlarının güvenli kullanımı, ilgili mevzuatlar.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Birol Taş, 2020. Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği. Dora Yayınları

Notlar

Öğretim elemanı ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İş sağlığı ve güvenliğinin dünyada ve Türkiye'deki tarihini öğrenir.
ÖÇ02 İş güvenliğinin verimlilik ve üretkenlik üzerine etkisini açıklayabilir.
ÖÇ03 İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin temel ilkelerini, kavramlarını ve yaklaşımlarını tanımlayabilir ve açıklayabilir.
ÖÇ04 İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin işletilmesi ve organizasyonunu açıklayabilir.
ÖÇ05 Tarım sektörünün İş Sağlığı ve Güvenliği açısından mevcut durumunun ve ihtiyacının analizini yapabilir.
ÖÇ06 Gerçekleştirdiği Sektörel İş Sağlığı ve Güvenliği ihtiyaç analizi doğrultusunda çözüm önerilerinde bulunabilir, bu önerileri projelendirebilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanır, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını öğrenir. 2
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkiler hakkında web üzerinden (Google akademik, pubmed vb.) kaynak tarayabilir, raporlama ve sunum yapabilir. 1
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı üretim tekniklerini öğrenir ve bu yöntemlerle bitki yetiştiriciliği yapar. 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi bitki, aromatik bitki, baharat bitkisi, keyif bitkileri, boya bitkileri hakkında bilgi edinir.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Laboratuvar ortamında uçucu yağ elde etmeyi, parfüm yapımını vb. öğrenir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin arazi koşullarında üretim yöntemlerini öğrenir ve hasadını gerçekleştirir. 1
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi alanında kullanımlarını öğrenir
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletleri öğrenir. 3
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerin resimlerini bilgisayar ortamında düzenler, saha çalışmalarında kullandığı parametrelere ait verilerin bilgisayar ortamına girişini yapabilir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki ve toprak analizlerinin önemini, faydasını ve yorumlanmasını öğrenir.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyolojileri ve sistematiği hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ülkemizde yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerden önemli olanların tıptaki kullanımları hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel üretimin ekolojiye olan etkileri hakkında bilgi sahibi olur. 1
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoiklimsel değişkenlerin bitkisel üretim üzerine olan etkileri hakkında bilgi sahibi olur. 1
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikler hakkında bilgi edinir.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Staj yapacağı kurumlar ve söz konusu kurumlara yapılacak başvurular hakkında bilgi edinir.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerdeki metabolik faaliyetleri ve bitkisel üretimde bitki fizyolojisinin önemini öğrenir.
PÖÇ18 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitki üretiminde tohum eldesini ve tohumların genetik modifikasyonlarının öğrenir
PÖÇ19 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genetiği değiştirilmiş bitkisel ürünleri ve bunların kullanımları ile ilgili kuralları öğrenir.
PÖÇ20 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerin moleküler yapısı hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ21 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel proteinler ve bitki kökenli vitaminler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ22 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel üretimde biyoteknoloji esasına dayalı üretim yöntemleri hakkında teorik bilgilere sahip olur.
PÖÇ23 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Boya bitkilerindeki boya pigmentlerini tanır, tekstil ile boya bitkileri ilişkisini bilir, mordanlama ile renk yelpazesi oluşturur, geleneksel yöntemlerle boyama yapar.
PÖÇ24 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerden yağ çıkarmayı ve koku testi yapmayı bilir, kokularla nota değerlendirmesi yapar, parfüm yapmada yağları notalara göre karıştırmayı öğrenir.
PÖÇ25 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleri ile korumayı, depolamayı kimyasal kalitesini muhafaza etmesini öğrenir.
PÖÇ26 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Soğanlı rizomlu yumrulu bitkilerin yetiştiriciliği hakkında bilgi edinir.
PÖÇ27 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar.
PÖÇ28 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki zararlı, hastalık ve yabancı otlar ile bunlarla mücadelede kullanılan bitki koruma yöntemlerini öğrenir.
PÖÇ29 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve yöntemlerini öğrenir. 5
PÖÇ30 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementlerini, bunların bitkilerdeki işlevini , önemini ve miktarını öğrenir.
PÖÇ31 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini kavrar.
PÖÇ32 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak Özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak Asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi) ve toprak Oluşu (Ayrışma ve Parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ33 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları öğrenir.
PÖÇ34 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ35 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri öğrenir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tarım Sektörüne Genel Bakış ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Kazaların Maliyeti Ve Kaza Ve Hastalıkların Genel Tablosu ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Sektörün kaza ve hastalık kayıtları ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Sağlık Ve Güvenlik Yönetimi Ve Risk Değerlendirmesi ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yeni Makineler Ve Kişisel Koruyucu Donanım Seçmek ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Sağlığa Zararlı Maddelerin Kontrolü (Coshh) Hakkında Genel Çerçeve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Etiketler ve İşaretler ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav arasınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Tehlikeli Yüklerin Taşınması ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Makinelerin Güvenli Kullanımı ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Gürültü Ve Titreşim ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Elektriğin Güvenli Kullanımı ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Yüksekten Düşmeyi Önleme ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Elle Taşıma Ve Kas-İskelet Sistemi Problemleri ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Genel tekrar ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS