TEP132 Zooloji

4 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TEP132
Ad Zooloji
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi MEHMET SULANÇ


Dersin Amacı

Bu ders ile hücrelerdeki protein,karbonhidrat,nükleik asit,yağlar,enzim ve vitaminler gibi biyomoleküllerin canlıdaki önem dereceleri , hayvansal dokular ve organ sistemleri gibi temel bilgileri öğrencilerin iyi öğrenmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Hayvansal hücrelerin özellikleri ve hücredeki metabolik reaksiyonlar, biyolojik bilimlerin önemleri , canlı hücrede bulunan organel yapıları ve bunların işlevleri hakkında genel bilgiler

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

ZOOLOJİ Ç. Ü. Fen –Edebiyat Fakültesi Seri no: 223 / 2021

Notlar

Gözükara , E .(1989) : Biyokimya. Ofset Repromat Ltd.Şti.,Ankara : Kiziroğlu , I. (2004) : Genel Biyoloji Canlılar Bilimi. 5.Baskı, Birlik matbası, Ankara , 722 pp


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Zooloji hakkında bilgi sahibi olmayı açıklar
ÖÇ02 hayvansal besin bileşenlerinin biyokimyasını kavrar
ÖÇ03 Hayvansal hücre,doku ve organ sistemlerinin çalışmasını kavrar
ÖÇ04 canlılardaki biyolojik kuram ve teorileri anlamayı kavrar
ÖÇ05 hayvansal canlı bir hücrenin işlevlerini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleğiyle ilgili ileri düzeyde konuları anlayabilmesine olanak sağlayacak bir altyapı oluşturmak üzere temel bilim ve temel mühendislik dersleriyle ilgili başlıca kuramları açıklayabilme ve uygulayabilme 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini, bu alanda kullanılan araç-gereçler ile yararlanılan teknolojileri tanımlayabilme, tanıtabilme ve değerlendirebilme; tarımın ulusal ekonomi ve dünya ekonomisindeki yerini, önemini ve gelişimini açıklayabilme
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe üretimden tüketime kadar yer alan tüm aşamaların karakteristik özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri tanımlayabilme, kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilirliği ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme, bu amaçla yararlanılan temel ekonomik ilkeleri açıklayabilme ve uygulayabilme 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektörü ve kırsal alanlardaki faaliyetler üzerinde etkili olan başlıca ekonomik, sosyal, doğal, kültürel, kurumsal, örgütsel ve yasal faktörleri, ulusal ve uluslararası güçleri ve aralarındaki etkileşimi, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini, ilgili kavram, düşünce, kuram ve yöntemleri açıklayabilme
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara ekonomi biliminin temel ilkelerini uygulayabilme 1
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim karar sürecinde kullanılacak ekonomik ve sosyal verileri çizelgeler, şekiller ve matematiksel semboller ile gösterebilme ve sözel olarak ifade edebilme
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri bitkisel ve hayvansal üretim ve pazarlama süreçlerine uygulayabilme 1
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe karşılaşılan sorunların analizine ilişkin gerekli verileri belirleme, toplama, eleştirel gözle inceleme, kullanma, uygun çerçeve, model ve yöntem seçme, verileri analiz etme, analiz sonuçlarını değerlendirebilme
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekonomik ve sosyal verilerin analizinde temel bilgi teknolojilerinden ve bu amaçla hazırlanmış yazılımlardan yararlanma ve sonuçları yorumlama
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili çalışmaları yasal mevzuata uygun ve bağımsız bir şekilde yürütebilme; bu alanlarda danışmanlık, denetim, bilirkişilik yapabilme; disiplinler arası çalışmalara, ekip çalışmalarına katılabilme
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili güncel bilgilere erişebilme, edindiği bilgileri sorgulayabilme ve amaca uygun değerlendirerek kamu yararına kullanabilme
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sözlü ve yazılı olarak uzman ve uzman olmayan kişilerle iletişim kurabilme, bu amaçla en uygun iletişim yöntemlerini seçebilme; üretici ve örgüt bazında paydaşlarla işbirliği geliştirebilme 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşlarıyla ilişki kurabilecek düzeyde genel ve mesleki yabancı dil bilgisinin kazanılması, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılabilmesi
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarım sektöründe karşılaşılabilecek sorunları tanıyabilme, kapsamını belirleyebilme, bu konuda uygulanan çözüm, proje ve politikaların etkilerini değerlendirebilme; çözüm, proje ve politika alternatifleri üretebilme, ürettiği veya önerilen alternatiflerin olası etkilerini öngörebilme, alternatifler arasından belirlenen amaca en uygununu seçebilme; proje uygulayabilme, yönetebilme ve izleyebilme
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleğinin tarihsel gelişimi ve geçirdiği aşamaları, mesleğinin uygulanmasında uyulması zorunlu etik ilkeleri tanımlayabilme ve bu ilkeleri titizlikle uygulama bilincine sahip olma 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Biyolojik bilimler ve Hiyerarjisi kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Hücrenin yapısı Hücre Zarının özellikleri kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Hücrenin geçirgenliği ve çözeltiler kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Hücre Organelleri ve Özellikleri kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Makromoleküller (Biyomoleküller) kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Proteinler ve amino asitler kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Karbonhidratlar ve sınıflandırmaları kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav kaynak okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Nükleik asitler (DNA, RNA) kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Enzimler kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Vitaminler kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Metabolizma kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Gelişme ve Evreleri kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Hayvansal Dokular kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Lipidler ve işlevleri kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları kaynak okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları kaynak okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 24 24
Toplam İş Yükü (Saat) 88
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,52
AKTS 4 AKTS