ZTP208 Anatomi ve Fizyolojisi

4 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZTP208
Ad Anatomi ve Fizyolojisi
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi GÖKHAN GÖKÇE


Dersin Amacı

Dersin temel amacı, çiftlik hayvanları temel anatomi ve fizyolojisini tanıtımaktır.

Dersin İçeriği

Çiftlik hayvanları temel anatomi ve kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, üreme sistemi, iskelet sistemi, sinir sistemi ve diğerleri gibi vücudun önemli sistemlerinin fizyolojisi. Kurs dahilinde her sistem için anatomik özellikler özetlenmekte ve fizyolojik fonksiyonlar açıklanmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

ön koşul yok

Kaynaklar

William O. Reece. Evcil Hayvanların Fonksiyonel Anatomisi ve Fizyolojisi. Nobel Yayıncılık.

Notlar

William O. Reece. Evcil Hayvanların Fonksiyonel Anatomisi ve Fizyolojisi. Nobel Yayıncılık.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Çiftlik hayvanları organlar anatomisini bilir
ÖÇ02 Çiftlik hayvanları temel fizyolojisini bilir
ÖÇ03 Çiftlik hayvanları temel anatomi ve fizyolojisini bilir
ÖÇ04 çiftlik hayvanların iskelet sistemi ve bileşenlerini bilir
ÖÇ05 çiftlik hayvanların sindirim sistemi ve bileşenlerini bilir
ÖÇ06 çiftlik hayvanların organlar anatomisi ve bileşenlerini bilir
ÖÇ07 sığır hareket sistemi anatomi ve fizyolojisi
ÖÇ08 Çiftlik hayvanları duyu organları anatomi ve fziyolojisini bilir
ÖÇ09 Çiftlik hayvanları- kardiyovasküler sistem anatomi ve fziyolojisini bilir
ÖÇ10 Çiftlik hayvanları üreme sistem anatomi bilir
ÖÇ11 Çiftlik hayvanları üreme sistem fizyolojisini bilir
ÖÇ12 Çiftlik hayvanları solunum sistemini bilir
ÖÇ13 Çiftlik hayvanları kan fizyolojisi konularını bilir
ÖÇ14 Çiftlik hayvanları bağışıklık konularını bilir
ÖÇ15 Çiftlik hayvanları sinir sistemini bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir. 2
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. 2
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Çiftlik hayvanları temel anatomiye giriş Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Çiftlik hayvanları temel fizyolojisine giriş Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Çiftlik hayvanları temel anatomi ve fizyolojisine giriş Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Çiftlik hayvanları organlar anatomisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 iskelet sistemi anatomi ve fizyolojisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 sığır hareket sistemi anatomi ve fizyolojisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Çiftlik hayvanları sindirim sistem anatomi ve fziyolojisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Çiftlik hayvanları üreme sistem anatomi ve fziyolojisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Çiftlik hayvanları duyu organları anatomi ve fziyolojisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Çiftlik hayvanları- kardiyovasküler sistem anatomi ve fziyolojisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Çiftlik hayvanları solunum sistem anatomi ve fziyolojisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 kan fizyolojisi ve bağışıklık Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 kan fizyolojisi ve bağışıklık 2 Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 sinir sistemi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 109
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,36
AKTS 4 AKTS